Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wakker Dier: Harder optreden minister tegen varkensmisbruik

Datum nieuwsfeit: 24-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Wakker Dier
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wakker Dier

Persbericht - HOGERE BOETES VOOR OVERTREDINGEN VARKENSWET

24 juli 2001

Minister Brinkhorst heeft in een brief aan Wakker Dier laten weten dat vanaf augustus veel harder opgetreden zal worden tegen varkensboeren die de dierenwelzijnseisen overtreden. Al vanaf 1994 overtreedt meer dan de helft van alle boeren de minimale regels van het Varkensbesluit. Ook nu blijkt 57% van de varkensboeren zich niet aan de regels te houden, zo blijkt uit onderzoek. Varkens zitten een leven lang te krap, te duister en op kale betonnen roostervloeren zonder stro.
Wakker Dier voert al jaren actie tegen deze dierenmishandeling. Dit leidde in 1999 al tot extra controles. Omdat dit amper leidde tot een betere naleving van de wet, maande advocatenkantoor van de Biessen, Prakken en Bohler namens Wakker Dier de minister vorige maand tot een beter handhavingsbeleid. In reactie hierop laat minister Brinkhorst Wakker Dier nu weten vanaf augustus met strengere regels te komen. Boetes zullen worden verhoogd, er wordt minder gewaarschuwd en vaker beboet en geverbaliseerd. Bij ernstige overtredingen dreigt sluiting van het varkensbedrijf. Wakker Dier is verheugd met deze stap maar zal de uitvoering van deze regels nauwgezet blijven volgen.

Varkensbesluit
De welzijnseisen voor de varkenshouderij zijn vastgelegd in het zogenaamde Varkensbesluit. Al bij de invoering van deze eisen in 1994 bleek het overgrote deel van de varkenshouders zich weinig van deze regels aan te trekken. In overleg tussen het ministerie en de landbouworganisatie LTO werd in 1995 besloten tot het gedogen van de overtredingen als de varkenssector ervoor zou zorgen dat versneld aan de normen zou worden voldaan. In 1997 bleek echter dat dit gedoogbeleid niet leidde tot een acceptabele naleving van de wet. Landbouwminister van Aartsen kondigde dan ook een hard handhavingsbeleid aan. In de praktijk werden de bedrijven echter maar
1 keer per 17 jaar gecontroleerd en werd 90% van de overtredingen afgedaan met een waarschuwing zonder boete, zo bleek uit onderzoek van Wakker Dier. Minister Brinkhorst heeft al vaak aangegeven geen gedoogminister te zijn en voegt nou de daad bij het woord met een aanscherping van de vervolging.

Wakker Dier is blij met deze stap. Al sinds enkele jaren voert zij actie voor een betere naleving van de welzijnsregels in de varkenshouderij. Zo startte Wakker Dier 50 strafrechtelijke procedures tegen varkensboeren waarvan Wakker Dier het bewijs had dat de welzijnsregels werden overtreden. Daarnaast werden rechtszaken aangespannen tegen uitbreidingsvergunnigen van varkensfabrieken. Onder andere werd een vergunning voor een uitbreiding van 3000 varkens van een van de grootste varkensbedrijven in Nederland ongeldig verklaard door de Raad van State. De campagne leidde al eerder tot kamervragen en frequentere controles. Om een betere controle af te dwingen sommeerde advocatenkantoor v/d Biessen, Prakken en Bohler-advocaten vervolgens namens Wakker Dier bij brief van 17 mei de minister om binnen een maand maatregelen te nemen. - einde persbericht

voor meer informatie:
Mattheus Bleijenberg, tel.020-4638924 of 06-14683812

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie