Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VS overweegt wetsvoorstel om creatie domein te mandateren

Datum nieuwsfeit: 25-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Parlement VS overweegt wetsvoorstel om creatie van domein te mandateren

Den Haag, 25 juli 2001

Internet Society Nederland (ISOC.nl), de vereniging van internetprofessionals, is van mening dat een wetsvoorstel dat recentelijk is ingediend bij het Huis van Afgevaardigden in de VS om een nieuw 'top level domain' in het leven te roepen, ".kids", een stap in de verkeerde richting zou zijn voor wat betreft het technische beheer van internet.

Het Ministerie van Handel in de VS was drie jaar geleden een sleutelfiguur bij de oprichting van het 'Internet Corporation for Assigned Names and Numbers' (ICANN). ICANN is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van domeinnamen en werd opgericht om een wereldwijd systeem te leveren, dat uiteindelijk volledig verantwoordelijk zal zijn voor het beheren van bepaalde taken die in het verleden door organen binnen het Ministerie van Handel over het hoofd zijn gezien. Dit is een belangrijke stap voorwaarts bij het creëren van een non-gouvernementele structuur om te verzekeren dat internet kan 'groeien en bloeien'.

De introductie van het wetsvoorstel om een nieuw 'top level domain' te creëren is een directe bedreiging voor de autoriteit van ICANN en staat haaks op de voorgaande sterke steun van de overheid van de VS aan ICANN's eigen verantwoordelijkheid op dit gebied. Ongeacht de vraag of het in het leven roepen van dit nieuwe domein voor kinderen bruikbaar en sociaal wenselijk is of niet, het voorstel veroorzaakt meer problemen dan het nieuwe domein oplost. De poging ICANN te bewegen een nieuw domein te creëren zal onder andere uitlokken dat andere overheden terugslaan met maatregelen. Veel overheden hebben al aangegeven enige onvrede te hebben met de mate van centrale overheidscontrole over de 'root server', die het centrale raster van 'top level domains' bevat. Daarnaast moedigt politieke bemoeienis met de autoriteit van ICANN aan dat andere structuren worden gecreëerd die uiteindelijk zullen resulteren in fragmentatie van internet.

Als het parlement tot de conclusie komt dat de voordelen van een nieuw domein specifiek voor kinderen van dien aard zijn dat er wetgevende activiteit nodig is, dan heeft een domein als '.kids.us' sterk de voorkeur.

ISOC wijst elke poging tot micro-management van het systeem van domeinnamen af. De ontwikkelingsprocedures van ICANN om nieuwe 'top level domains' te creëren zijn de beste weg om tot een vollediger ontwikkeling van het systeem van internetdomeinnamen te komen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie