Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evaluatie brand aan de Trechtweg te Cothen

Datum nieuwsfeit: 25-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Wijk bij Duurstede

Brand te Cothen, evaluatie

Zaterdagavond 30 juni brak in een pand aan de Trechtweg te Cothen een brand uit waarbij asbest vrijkwam. De politie heeft de bewoners van de nabij liggende wijk de Geer, een deel van de Horden en de bewoners van de Trechtweg en de Trekweg via geluidswagens gevraagd ramen en deuren te sluiten in verband met een mogelijk gevaar voor asbestverspreiding. Hoewel er achteraf geen gevaar voor de volksgezondheid was, vond de brandweer het op dat moment verantwoord mensen hiertoe op te roepen. Later is deze maatregel door de politie herroepen en hebben de bewoners van bovengenoemde wijken een brief in de bus gekregen met de melding dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest. Wel bestond de mogelijkheid voor omwonenden de volgende dag informatie te vragen of opmerkingen te plaatsen bij de cluster Communicatie van de gemeente. Van deze gelegenheid is veelvuldig gebruik gemaakt. Hoewel de brief de ongerustheid grotendeels had weggenomen, bleek uit deze telefoontjes dat ten aanzien van een aantal zaken onduidelijkheid bestond.
Inmiddels heeft er een evaluatie plaatsgevonden. Deze heeft geleid tot een aantal actiepunten waarover we u graag willen informeren.

Geluidswagens

1. Voor een aantal mensen waren de geluidswagens van de politie moeilijk verstaanbaar.
De politie heeft toegezegd met een oplossing hiervoor te komen.

Informatiebronnen bij calamiteiten en incidenten
2. Uit de telefoontjes bleek ook dat veel mensen via de kabel en radio probeerden aanvullende informatie te krijgen. Beide media bleken geen informatie te verschaffen. Voor de goede orde willen we op dit punt een misverstand recht zetten. Radio M is de zender die in het geval van grote calamiteiten ingeschakeld wordt als calamiteitenzender. Dit is alleen het geval als de sirene afgaat.
Voor incidenten, zoals deze brand in Cothen, waarbij er gevolgen zijn voor de directe omgeving, kan Radio M niet ingeschakeld worden als calamiteitenzender. Dit is landelijk afgesproken. De gemeente moet het dan doen met eigen informatiebronnen, zoals een bewonersbrief.
Uit de evaluatie is gebleken dat er wel behoefte bestaat om deze informatiebronnen verder uit te breiden. Daartoe worden de volgende acties ondernomen:


- In het geval van incidenten heeft de gemeente een tweetal telefoonnummers die, afhankelijk van de ernst en de noodzaak voor informatie, altijd bereikbaar zijn. Wij zullen deze nummers in de toekomst actief communiceren naar de bewoners van Wijk bij Duurstede. Voor de goede orde: deze nummers werken alleen bij mogelijk gevaar en de noodzaak om bewoners te informeren. Het gaat om het nummer (0343)-595536 van de cluster communicatie, of om nummer 06-13262831


- Er komt een calamiteitenpagina op de gemeentelijke website (www.wijkbijduurstede.nl), waarop u, in geval van plaatselijke incidenten, alle up-to-date informatie kunt vinden.

We hopen u met dit artikel voldoende geïnformeerd te hebben naar aanleiding van het bovengenoemde incident.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie