Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dubo Centrum adviseert: wijzigingen Nationaal Pakket

Datum nieuwsfeit: 26-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Dubo Centrum
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

Nationaal Dubo Centrum brengt praktijkervaringen in: maatregelen Nationaal Pakket gewijzigd

De begeleidingscommissies van de Nationale Pakketten duurzaam bouwen Woningbouw en Utiliteitsbouw hebben onlangs op verzoek van het Nationaal Dubo Centrum wijzigingen aangebracht in enkele maatregelen van de Pakketten. Aanleiding hiertoe zijn vragen en ervaringen uit de praktijk.

Eén van de kerntaken van het Nationaal Dubo Centrum is het verspreiden van kennis over duurzaam bouwen onder de professionele doelgroep. Minstens zo belangrijk acht het Nationaal Dubo Centrum de schakelfunctie: het terugkoppelen van praktijkervaringen aan beleidsmakers, het signaleren van kennishiaten in de markt en het bijdragen aan het optimaliseren van dubo-instrumenten op basis van vragen uit de praktijk. De Dubo Infodesk van het Nationaal Dubo Centrum, vraagbaak voor alle professionals, levert daartoe zinvolle en relevante input.

Naar aanleiding van vragen uit de praktijk heeft het Nationaal Dubo Centrum de begeleidingscommissie benaderd over de volgende onderwerpen:

* de definitie van "schil van een gebouw" in het Nationaal Pakket Utiliteitsbouw verdient naar het oordeel van het Nationaal Dubo Centrum aanscherping;

* de specificatie van de te gebruiken pastalijm in geval van werkende ondergronden dient naar het oordeel van het Nationaal Dubo Centrum te worden verruimd;

* het ontbreken van een definitie van "meergezinswoning" en "eengezinswoning" in het Nationaal Pakket Woningbouw leidt tot onduidelijkheden.

Dit heeft geleid tot de volgende wijzigingen:

* Voor het bepalen van het maximale energieverbruik moet nu voor de schil van een gebouw gebruik worden gemaakt van het verliesoppervlak conform NEN 5128 (maatregel U701 aldus gewijzigd).

* Gebruik voor vloer- of wandtegelbevestiging op werkende ondergronden als gevolg van vloer- of wandverwarming een pastalijm op basis van oplosmiddelarme dispersie (maatregelen S/B/U261 en S/B/U265 aldus gewijzigd).

* De volgende definities worden opgenomen: Een meergezinswoning betreft een niet-grondgebonden (on)zelfstandige woonruimte welke gelegen is in een gebouw of een gedeelte van een gebouw en welke ontsloten wordt door één of meer gemeenschappelijke verkeersruimten. Voorbeelden zijn een galerijflat, maisonnette, portiek-etageflat. Een eengezinswoning betreft een grondgebonden (on)zelfstandige woonruimte, meestal in twee lagen met of zonder kap gebouwd. Voorbeelden zijn een woning in een rij, twee-onder-één-kap.

De gewijzigde maatregelen zullen worden opgenomen in de eerstvolgende actualisatie van het Nationaal Pakket. Deze verschijnt naar verwachting in december.

Zie voor veelgestelde vragen aan de Dubo Infodesk de rubriek Infodesk op deze website. Vindt u het antwoord op uw vragen niet? Stuur een mail naar de Infodesk.

26 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie