Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duitse belastingdienst eist geld van Nederlandse bedrijven

Datum nieuwsfeit: 27-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Duitse belastingdienst eist geld van Nederlandse bedrijven

Per 1 januari 2002 voert Duitsland een nieuwe wetgeving in voor het betalen van belasting door buitenlandse bouw- en constructiebedrijven die een werkopdracht hebben in Duitsland: de zogenoemde bronbelasting. De nieuwe maatregel houdt in dat de Duitse opdrachtgever slechts 85 procent van het factuurbedrag aan het buitenlandse bedrijf mag betalen. De resterende vijftien procent moet de Duitse opdrachtgever aan de Duitse fiscus afdragen. Het buitenlandse bedrijf krijgt deze vijftien procent pas terug, nadat na een jaar vaststaat dat het geen fiscale verplichtingen meer heeft in Duitsland. Voor het Nederlands bedrijfsleven betekent dit dat er op jaarbasis in totaal 450 miljoen gulden wordt ingehouden.

Voor de 14.000 Nederlandse bedrijven die in Duitsland werkzaamheden verrichten, betekent dit voor sommigen dat zij moeten stoppen met de werkzaamheden in Duitsland; zij kunnen het zich niet permitteren om minimaal een jaar te wachten op deze vijftien procent van hun inkomsten.
Daarnaast betekent de maatregel een forse administratieve lastenverzwaring.

Het gevolg van deze nieuwe wet is dat Duitse bedrijven ten koste van andere Europese lidstaten worden bevoordeeld. EVO vreest dan ook tegenmaatregelen van andere landen, waardoor een kettingreactie zou kunnen optreden.

EVO heeft de nieuwe maatregel door een Duits advocatenkantoor laten toetsen aan de Europese wetgeving en Nederlands-Duitse verdragen. De conclusie van dit onderzoek is dat Duitsland waarschijnlijk heeft gehandeld in strijd met bovengenoemde regelingen. Het dienstenverkeer binnen de Europese Unie wordt hierdoor sterk belemmerd. EVO gaat daarom een beroep doen op de Europese Commissie. Ook wordt de Nederlandse overheid gevraagd contact op te nemen met de Duitse autoriteiten om de maatregel terug te draaien.

Terug ...

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie