Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland 3 Europese kampioenen powerliften rijker

Datum nieuwsfeit: 30-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Aan : sportredacties/nieuwsmedia
Van : Nederlandse Powerlifting Bond
Betreft : resultaten Nederlands team Union Cup 2001 Birmingham Datum : 30 juli 2001

Nederland 3 Europese kampioenen rijker !!!!

Het afgelopen weekeinde werden in het Engelse Birmingham de 8ste Europese Unie kampioenschappen powerliften gehouden met deelname van de landen van het Verenigd Europa, dat wil zeggen Finland, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Luxemburg, België, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Frankrijk, Noorwegen en natuurlijk Nederland.
De Nederlandse selectie bestaande uit een dames- en herenselectie, te weten, de uit Zaamslag afkomstige Marleen Houg in de klasse tot 60 kg, uit Voorschoten is afkomstig Yvonne van der Stoep ( tot 67,5 kg)en uit Kerkrade komt Joan Schaefer uitkomend in de klasse boven de 90 kg, de herenselectie bestaat uit Bram Hazeu uit Pijnacker en uit Noord Scharwoude is afkomstig Dennis Visser (beide uitkomend in de klasse tot 110 kg), in de klasse tot 125 kg is Nederland vertegenwoordigd door Wim Wamsteeker uit Heiloo en Jaap Fahner uit Emmeloord, tot slot hebben wij in de klasse boven de 125 kg als deelnemer Michel Kossen uit het Noordhollandse Heemskerk.
Donderdagochtend vertrok, onder leiding van coach Henk Keizer, deze ploeg naar Engeland om Nederlands eer hoog te houden tijdens deze Europese kampioenschappen en met welk één resultaat, driemaal goud, éénmaal zilver, een vierde, vijfde, zesde en een zevende plaats was het deel van Nederland, een derde plaats in het landenklassement bij de dames en een vijfde plaats bij de heren.
Voeg daarbij vijf nieuwe Europese Unie records, gevestigd door Joan Schaefer bij het kniebuigen, bankdrukken en het totaal en door Michel Kossen bij het kniebuigen en het totaalrecord, al met al een zeer geslaagd toernooi voor de Nederlandse selectie. Op zaterdag is het de beurt aan de dames van Nederland, de spits wordt afgebeten door Marleen Houg, ondanks een nieuw persoonlijk record bankdrukken (82,5 kg) valt zij net buiten de ereprijzen, een vierde plaats is haar deel, achter winnares Paivi Haapoja uit Finland, gevolgd door haar landgenote Heini Laitinen en de Zweedse Birgi Hammerstrom. Als tweede dame komt Yvonne van der Stoep in actie, de strijd in deze klasse zal gaan tussen de Engelse Jackie Blasberry, verdedigend kampioen en Yvonne, beide dames geven bij het kniebuigen niets op elkaar toe, beide komen tot 160 kg, bij het bankdrukken neemt Yvonne een voorsprong van 20 kg. op haar Britse tegenstander om deze niet meer uit handen te geven, ondanks de verwoede pogingen van haar tegenstandster, het eerste goud is binnen voor Nederland, al moet Yvonne een evenaring van haar Nederlands record bankdrukken (110 kg) vestigen en een nieuw persoonlijk record deadliften (180 kg).
Er is hoop op een tweede gouden medaille voor Nederland, namelijk bij de dames boven de 90 kg is Joan Schaefer één van de kanshebbers, ook Joan haar naaste concurrent is een Britse, namelijk Suzanne Last, maar met een nieuw Europees Unie record kniebuigen (185 kg) en bankdrukken (130 kg) klinkt voor de tweede maal het Wilhelmus uit de speakers en gaat het rood-wit-blauw in top. Zondag, dan is het tijd voor de heren, allereerst komen Dennis Visser en Bram Hazeu in actie. Voor Bram zijn eerste internationale wedstrijd, iets wat hij met verve weet te doen, een persoonlijk record bij het bankdrukken (170 kg) brengt Bram in de eindstand op een zesde plaats met een totaal van 692,5 kg, gevolgd door Dennis Visser op de zevende plaats (685 kg), indien Dennis niet een blessure had opgelopen aan de rug had er wellicht een hogere positie ingezeten. Het goud in deze klasse (tot 110 kg) was er voor de Ier Tom Kelley met een totaal van 865 kg, op de tweede plaats gevolgd door de Fin Tommi Paavilainen (825 kg) en op de derde plaats Kristo Willebrand uit Zweden (797,5 kg)
In de klasse tot 125 kg ook twee Nederlanders in de strijd, te weten Jaap Fahner en Wim Wamsteeker. Wim weet met een kniebuigbeurt van 290 kg, een bankdrukbeurt van 170 kg en een deadlift van 270 kg een totaal te scoren van 730 kg goed voor een 5e plaats, één plaats hoger, net buiten de medailles, eindigt Jaap Fahner met een totaal van 770 kg (285-192,5-292,5). Het goud gaat naar de Engelsman Clive Henry met een totaal van 927,5 kg, het zilver naar de Finse atleet Jari Martikainen (862,5 kg) en het brons is voor de Deen Morten Sorig (802,5 kg). Aan het eind van de zondag is het de beurt aan de grootste mannen van deze kampioenschappen, de mannen van de 125 + klasse, Nederland heeft daar ook een afvaardiging, namelijk de grote man uit Heemskerk, Michel Kossen.
Een sterk bezet deelnemersveld treft hij, wat te denken van de Deen Nils Staerkjer, goed voor een bankdrukbeurt van 260 kg, maar Michel komt keihard uit de startblokken, een nieuw Europees Unie record kniebuigen (337,5 kg) als opening is zeker niet verkeerd, de taak bij het bankdrukken is niet te veel te verliezen op de Deense tegenstander, Michel voldoet aan deze taak, en weet 232,5 kg te bankdrukken, beide staan gelijk, met als outsider de Brit Gerald Pilling op het vinkentouw, tijdens het laatste onderdeel haakt de Deen af en zet Michel de eindsprint in, een deadlift van maar liefst 322,5 kg brengt hem het goud, en tevens een nieuw Europees Unie totaalrecord, het zilver is voor de Engelsman, het brons voor de Deen, wederom klinkt het Wilhelmus door de zaal en zien wij de Nederlandse driekleur wederom het hoogste punt bereiken. Met drie Europese kampioenen rijker wordt de terugreis aanvaard en is coach Henk Keizer een tevreden man, wellicht volgend jaar op eigen grond, jawel, volgend jaar juli treffen deze landen elkaar voor de strijd om de Union Cup in Nederland, op het nationaal sportcentrum Papendal nabij Arnhem, is het resultaat misschien nog wel beter.

C.M.Damen
PR & Promotie Nederlandse Powerliftingbond
Wijngaardenlaan 10
2252 XN Voorschoten
telefoon 071-5610946
telefax 071-5612222
mobiel 0651-144058
e-mail (obelix1@planet.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie