Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groen licht EU voor netwerk van elektronische handtekening

Datum nieuwsfeit: 01-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/1165

Brussel, 1 augustus 2001

Commissie geeft groen licht voor wereldwijd netwerk voor de authentificatie van elektronische handtekeningen en andere e-handelstransacties

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan overeenkomsten tussen een aantal grote Europese en niet-Europese banken om een wereldwijd netwerk ("Identrus") op te richten voor de authentificatie van elektronische handtekeningen en andere aspecten van financiële en elektronische handelstransacties. De overeenkomsten, die in april 1999 bij de Commissie werden aangemeld, stellen de deelnemende financiële instellingen in staat als afzonderlijke en concurrerende certificatie-instanties voor betrouwbare elektronische handelstransacties te opereren. De negatieve verklaring van de Commissie laat zien dat de Commissie veel belang hecht aan de ontwikkeling van concurrerende markten op het gebied van de elektronische handel. De Europese Unie heeft in haar richtlijn van 1999 betreffende elektronische handtekeningen al opgemerkt dat wereldwijde levering van certificatiediensten via open netwerken van wezenlijk belang is voor het succes van de elektronische handel in Europa.

Identrus is een vennootschap naar Amerikaans recht, die oorspronkelijk is opgericht als een gemeenschappelijke onderneming van de 8 aanmeldende partijen ABN-AMRO, Bankers Trust, Bank of America, Barclays Bank, Bayerische Hypo- und Vereinsbank, Chase Manhattan Bank, Citibank and Deutsche Bank. Sinds de aanmelding is het aantal aandeelhouders gestegen tot 21. Het geringe aandeel van elk van de aandeelhouders zorgt ervoor dat geen van de aandeelhouders de zeggenschap over Identrus krijgt.

Deelneming aan het Identrus-systeem is mogelijk voor erkende financiële instellingen in de gehele wereld ("deelnemers") die voldoen aan bepaalde vermogensvereisten zoals gedefinieerd door het Bazel-Comité inzake bankvoorschriften en aan bepaalde financiële rating-voorwaarden. Iedere deelnemer kan zijn eigen, op onafhankelijke wijze tot stand gebrachte toepassingen aanbieden die aansluiten op de Identrus-infrastructuur, waarbij hij met alle andere deelnemers concurreert. Iedere deelnemer is ook vrij de prijzen vast te stellen die hij zijn klanten berekent voor certificatiediensten. Daarbij gaat het om de authentificatie van de identiteit van de transactiepartners en van elektronische berichten, alsmede om contractueel verweer tegen niet-erkenning van handtekeningen. Eindgebruikers kunnen vrij een deelnemer kiezen, en zijn dus niet gebonden aan hun gebruikelijke bankinstellingen.

De Commissie heeft geconcludeerd dat het Identrus-systeem niet leidt tot een aanmerkelijke beperking van de concurrentie. Er is geen sprake van uitsluitingsrisico's, omdat iedere organisatie die aan bepaalde objectieve criteria voldoet, kan deelnemen. Bovendien zal Identrus concurrentie ondervinden van andere systemen die worden ontwikkeld door onder ondernemingen in de financiële sector, posterijen en telecommunicatiebedrijven. Ook deelnemers aan het Identrus-systeem zijn vrij om zich aan te sluiten bij deze andere systemen, en er is geen nadelig effect op de toevoermarkten. Naar aanleiding van de bekendmaking in het Publicatieblad van 11 augustus 2000 hebben drie partijen opmerkingen gemaakt. Deze zijn zorgvuldig onderzocht maar hebben niet geleid tot een wijziging van het positieve standpunt dat de Commissie in de bekendmaking had ingenomen. De beschikking van de Commissie werd goedgekeurd op basis van Verordening 17/62 over de toepassing van de artikelen 81 en 82 van het EG-Verdrag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie