Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlander niet bewust van gezondheidsrisico's barbecuen

Datum nieuwsfeit: 02-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Gezondheidsrisico's barbecuen
Helft Nederlandse bevolking houdt geen rekening met bacteriële besmetting grote stukken vlees

Dit blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 1500 Nederlanders die een representatieve weergave vormen van de Nederlandse samenleving. Doel van het onderzoek was om na te gaan hoe verantwoord de Nederlandse bevolking omspringt met de gezondheidsrisicos rondom het barbecuen.

In de warme zomermaanden eet 80% van de ondervraagde Nederlanders wel eens vlees van de barbecue. Een kwart hiervan doet dat zelfs meer dan 5 keer. Barbecuen is echter niet alleen lekker en gezellig. Er kleven ook bepaalde gezondheidsrisicos aan. Het gaat daarbij vooral om bacteriële verontreiniging, wat kan leiden tot voedselvergiftiging en om het aanbranden van vlees. Dit is echter lang niet bij iedereen bekend. 30% van de respondenten denkt dat er geen gezondheidsrisicos zijn en in de leeftijdsgroep 16-24 jaar is dit zelfs 45%. Op de vraag naar de risicos noemden twee van de drie ondervraagden de bacteriële gevaren en slechts de helft noemde het aanbranden van vlees als mogelijk risico voor de gezondheid. Bijna 90% zegt echter met de voor hen bekende risicos verantwoord om te gaan.

Vooral grote stukken vlees (zoals kippenpoten en karbonades) kunnen op de barbecue niet helemaal gaar worden. Dit probleem is te ondervangen door het vlees eerst voor te garen in de magnetron of in een pan met bouillon. Terwijl 60% van de respondenten wel eens deze grote stukken vlees geserveerd krijgt, is slechts in de helft van de gevallen het vlees van tevoren gaar gemaakt. Aangebrande stukken vlees worden door ruim 80% van de ondervraagden verwijderd. 6% eet het gewoon op (dit zijn voornamelijk mannen) en ruim 10% gooit het hele stuk vlees weg (hier is de meerderheid vrouw).

De recente problemen in de vleesproductie zoals MKZ en BSE hebben bij 20% van de personen geleid tot een daling van de vleesconsumptie. De helft van deze personen is ouder dan 55 jaar. Ruim 30% verwacht informatie over het veilig barbecuen te krijgen van de overheid of een ministerie en bijna 20% vindt dit de taak van de verkooppunten van het vlees (zoals slager en supermarkt) en het Productschap Vlees.

Tips voor veilig barbecuen
In principe bevatten bijna alle vleesproducten bacteriën. Deze bacteriën zullen zich vermeerderen als ze zich in een aangename temperatuur bevinden (boven de 10 graden Celsius). Het eten van vlees met te veel van deze bacteriën kan leiden tot voedselvergiftiging. Ook het eten van aangebrand of zwart vlees is ongezond. Bij het aanbranden van vlees kunnen namelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Het Voedingscentrum adviseert consumenten daarom bij het barbecuen met het volgende rekening te houden:


* Zorg dat het vlees goed gaar wordt op de barbecue;
* Maak grote stukken vlees, zoals kippenpoten, eerst gaar in bijvoorbeeld de magnetron of in een pan met kokende bouillon;
* Was bestek, borden en snijplanken, die met rauw vlees in aanraking zijn geweest, eerst goed met afwasmiddel voordat u ze voor andere levensmiddelen gebruikt. Dit voorkomt dat bacteriën uit het vlees in bijvoorbeeld de salade terechtkomen en zich daar kunnen vermeerderen;

* Houd gebraden vlees gescheiden van rauw vlees;
* Was uw handen goed voordat u het eten gaat bereiden;
* Dep gemarineerd vlees of vis voor het roosteren droog met keukenpapier;

* Neem het vlees, vis en kip niet te lang van tevoren uit de koeling: zet niet teveel klaar, maar neem het in porties uit de koelkast. Bewaar wat niet direct wordt gebruikt in de koelkast;
* Bewaar geen resten die een poosje buiten hebben gestaan;
* Dek gerechten af tegen insecten, deze kunnen bacteriën verspreiden;

* Kies ook eens voor vegetarische producten of groenten. Deze zijn minder vet en geven minder risicos op bacteriële besmetting;


* Stel het rooster zo dat het vlees gaar wordt en niet verbrandt. Een goede afstand tussen vuur en rooster is 25 40 centimeter;
* Leg aluminiumfolie op het rooster van de barbecue. Hierdoor druipt er geen vet op de kolen en ontstaan er geen grote vlammen die het vlees kunnen laten aanbranden;

* Wacht met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn, zo voorkomt u dat er schadelijke stoffen op het vlees, kip, vis of de groenten komen;
* Brandt het vlees, de kip, vis of groenten toch aan; eet het dan niet op, maar gooi het (zwarte gedeelte) weg.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de Voedingstelefoon (070) 306 88 10 (op werkdagen van 12 - 16 uur).

Journalisten kunnen contact opnemen met Arjan Huijsmans, telefoon (070) 306 88 65.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie