Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe CD-Rom helpt bij landschapsherstel in West Vlaanderen

Datum nieuwsfeit: 02-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Nieuwe CD - Rom met tips voor landschapsherstel

Brugge, 1/8/2001
De provincie West-Vlaanderen heeft een CD-Rom uitgegeven met een overzicht van méér dan 300 traditionele hagen en knotbomen dat kan dienen als leidraad voor aanplantingen in het kader van natuurontwikkeling en landschapsherstel.

Hagen en houtkanten hebben het West-Vlaamse landschap eeuwenlang gekenmerkt. Maar de jongste decennia gaan ze in snel temp voor de bijl. In het kader van hun natuurontwikkelingsplan (GNOP) kunnen gemeenten particulieren subsidiëren die waardevolle hagen onderhouden of nieuwe hagen aanplanten. Het gebruik van streekeigen soorten wordt meer en meer gestimuleerd omdat ze het traditionele landschap helpen herstellen..

De ProvincieWest- Vlaanderen gaf opdracht aan de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) om een hagen- en houtkantinventarisatie samen te stellen. Bioloog Arnout Zwanepoel : ik heb mij gesteund op de klassieke indeling in West-Vlaanderen volgens bodemsoorten en ecodistricten: duinen, polders, zandstreek, zandleemstreek, leemstreek. Deze indeling heb ik dan bijgewerkt op basis van soorten die effectief aangetroffen zijn: voor elke soort vind je in de inventaris een kaartje, alsook een uitgebreide tabel met alle soorten die we als inheems en streekeigen kunnen beschouwen. Iedereen vindt er dus aanbevelingen om het traditionele landschap weer wat sterker in de verf te zetten.

De West-Vlaamse hageninventaris is een lijvige studie geworden: voor elk soort wordt toegelicht waar ze wordt aangetroffen, wordt ook de lokale benaming gebruikt en de cultuurhistorisch achtergrond geschetst. Van elke soort werd een foto opgenomen. Kortom, deze cd-rom moet een handleiding zijn om snel terug te vinden wat in jouw omgeving groeit of kan groeien.

Deze cd-rom is te verkrijgen in het provinciaal informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 te 8000 Brugge tel : 050/40.74.74) tegen de prijs van 4 Euro (161,36 Bef)

MEER INFORMATIE KAN JE BEKOMEN IN HET PROVINCIEHUIS BOEVERBOS, DIENST NATUUR EN LANDSCHAP BIJ BART VAN EYGEN 050/40 32 23

e-mail: bart.van_eygen@west-vlaanderen.be
JOURNALISTEN KUNNEN EEN GRATIS PRESENTEXEMPLAAR OPVRAGEN BIJ BART VAN EYGEN

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie