Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichte daling aantal woninghypotheken

Datum nieuwsfeit: 03-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Lichte daling aantal woninghypotheken

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn 120 duizend woninghypotheken afgesloten. Dit is 4 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2000, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Zowel het aantal woningtransacties als het aantal oversluitingen en tweede hypotheken is gedaald. Het gemiddelde bedrag van een nieuwe hypotheek is met 12 procent gestegen tot 328 duizend gulden. Deze stijging houdt verband met de gemiddelde woningprijs. Deze ligt met 411 duizend gulden 11 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2000.

Minder woningverkopen, oversluitingen en tweede hypotheken Het aantal nieuwe woninghypotheken is ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar met 4 procent gedaald. Dit hangt samen met de daling van het aantal verkochte woningen. Ook sluiten minder mensen hun bestaande hypotheek over tegen nieuwe voorwaarden. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar ligt het aantal nieuwe hypotheken, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, ruim 2 procent lager.

Lichte daling hypotheekrente
De rente van de nieuw ingeschreven woninghypotheken is in het tweede kwartaal licht gedaald tot 5,9 procent. Deze daling is een direct gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. In het vierde kwartaal van 2000 bedroeg de rente nog 6,2 procent, de hoogste stand sinds eind 1996.

Gemiddelde verkoopprijs gestegen
Met 411 duizend gulden is de gemiddelde verkoopprijs van een woning ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar met 11 procent toegenomen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2001 bedroeg de stijging 4 procent. Het gemiddelde bedrag van de nieuw afgesloten woninghypotheken bedraagt in het tweede kwartaal 328 duizend gulden, een stijging van 12 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2000. Deze stijging ligt daarmee nagenoeg in lijn met die van de verkoopprijzen van woningen.

Hypotheekschuld stijgt
De totale woninghypotheekschuld bij financiële instellingen is opgelopen tot 666 miljard gulden. De gemiddelde hypotheekschuld per woning die met een hypotheek is belast, bedraagt nu ruim 220 duizend gulden, ofwel ruim 100 duizend euro.

Technische toelichting
De bron voor de gegevens is het Kadaster. Het registratiemoment is het moment van het passeren van de akte bij de notaris. De verkoopcijfers hebben betrekking op bestaande eengezinswoningen en op bestaande en nieuwe appartementen. Waar in dit persbericht wordt gesproken over oversluitingen, gaat het om oversluitingen en tweede hypotheken. Over tweede hypotheken heeft het CBS sinds begin 1999 geen afzonderlijke gegevens meer.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie