Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inleiding voorzitter raad van bestuur Travel Unie Int. NL

Datum nieuwsfeit: 03-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Inleiding uitgesproken door Drs A.J. Bakker,
voorzitter raad van bestuur op de persconferentie
van Travel Unie International Nederland NV OP
vrijdag 3 augustus 2001 in kasteel Groeneveld TE Baarn.

Graag heet ook ik u van harte welkom in kasteel Groeneveld. Hoewel we in de uitnodiging aan u nog niet van een echte zomer konden spreken, is dat nu tenminste wel het geval. Voor Travel Unie kan een slechte zomer nooit kwaad, maar persoonlijk ben ik gelukkiger met dit mooie weer. Collega Louis Frankenhuis gaat na de pauze in op het scherpgeprijsde nieuws uit onze 35 wintergidsen, waarvan de prijsbijlagen worden weergegeven in euro. Ik wil mijn verhaal graag beginnen met de marktontwikkelingen.

Marktontwikkelingen
Na vorig jaar, waarin we duidelijk een afvlakking van de marktgroei waarnamen (+1%), zien we nu weer een herstel in de groei (+5%). Als marktleider houden wij hier gelijke tred mee. De zomer verloopt redelijk goed. Van de Travel Unie merken is Kras dit jaar opvallend gegroeid met 56% voor vliegreizen Europa. Deze zomer wordt de groei met name veroorzaakt door een exorbitante toename van het aantal vakantiegangers naar Turkije.

Door een uitzonderlijk lage prijsstelling vergeleken met andere Middellandse Zee bestemmingen is Turkije in staat gebleken nu al bijna 400.000 passagiers aan te trekken. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor is een belangrijke verschuiving ontstaan van met name de Griekse eilanden naar Turkije. Maar ook slaagt Turkije erin 'nieuwe' vakantiegangers aan te trekken die voorheen wellicht met de auto of bus met vakantie gingen. Travel Unie heeft mee geprofiteerd van de groei in Turkije en hiermee nieuwe klanten aangetrokken, wat leidt tot een verhoging van ons Turkse marktaandeel met 2%. Het aantal vakantiegangers naar verre bestemmingen is afgelopen winter niet gegroeid. Oorzaken hiervan zijn onder andere de stand van de dollar en de hoge kerosineprijzen. Travel Unie heeft daarentegen afgelopen winter dankzij een breed aanbod en scherpe prijzen haar marktaandeel weten uit te breiden. Ook de automarkt is volop in beweging. Dit wordt mede veroorzaakt door de trend dat Nederlanders korter en vaker met vakantie gaan. De bestemming van een tweede vakantie is vaak Duitsland, België of Frankrijk alwaar bungalow-parken een aantrekkelijke verblijfplaats blijken. Daarbij blijft Frankrijk de meest populaire vakantiebestemming voor auto-vakantiegangers. Italië daarentegen wordt ook steeds meer door hen ontdekt.

Travel Unie en NBBS
Wij hebben het voornemen om reisorganisatie NBBS over te nemen. Belangrijk is dat met name de doelgroep gericht op klanten van 20 35 jaar een prima aanvulling is op onze marktportfolio.
NBBS is een hele sterke naam in de Nederlandse reiswereld en beschikt bovendien over 55 reisbureaus.

Wij hebben vastgesteld dat in het recente verleden een aantal verkeerde keuzes is gemaakt en dat daardoor het rendement van het bedrijf sterk is teruggelopen. Eén daarvan is dat de eigen doelgroep is verwaarloosd en dat het bedrijf is vastgelopen in haar informatietechnologie. Wij denken in staat te zijn al deze problemen snel op te kunnen lossen. Begin september, nadat het boekenonderzoek is afgesloten, verwachten wij de transactie als zodanig te kunnen afronden.

Het resultaat van Travel Unie
Het operationeel resultaat van boekjaar 1999/2000 van Travel Unie kwam uit op ruim 19 miljoen euro/f 42 miljoen hetgeen ruim boven onze planning was. Er zijn ruim 1,5 miljoen passagiers met ons op reis gegaan (september 1999 -september 2000). Dit is een groei van 11,5%.

Distributie van reizen
Het door ons ingezette multichannel beleid begint resultaat op te leveren. Travel Unie ligt op koers met haar internetstrategie. TravelPlanet.NL, de joint venture van Travel Unie en KPN, groeide in een jaar tijd uit tot de grootste reisportal van Nederland, met meer dan 15.000 reizen in het assortiment. Lastminute.nl, het online reisbureau met aanbiedingen binnen acht weken voor vertrek van diverse touroperators, doet het uitstekend. De laatste weken komt het regelmatig voor dat er meer dan 6.000 bezoekers per dag zijn. Kras SterVakanties blijft zijn marktaandeel vergroten. Deze direct seller verkoopt inmiddels ruim 15% van haar omzet via het net.

Nieuw op internet kwamen De Boer & Wendel en ROBINSON. Holland International Destination Management richt zich op de inkomende toerist met thatsholland.com en in oktober gaat Zeetours Cruises online met een boekbare website. Travel Unie bereidt zich natuurlijk ook voor op de toekomst. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat ook de reisbureaus meeprofiteren van de internetontwikkelingen, doordat nieuwe klanten die tot nu toe geen gebruik maakten van een reisbureau, dit via internet wel gaan doen. Voor de bijna 200 reisbureaus van Travel Unie en haar ruim 60 franchisenemers wordt gewerkt aan een unieke distributievorm, waarbij clicks and bricks met elkaar verbonden worden. De klant kan dan 24 uur per dag / zeven dagen per week gebruik maken van de lokale site van het eigen reisbureau op de hoek, waar deze betrouwbaar wordt begeleid in het zoeken en boeken van een reis. De hele afhandeling vindt dan gewoon in het vertrouwde reisbureau plaats. Het aantal vakantiegangers dat internet heeft gebruikt om (een deel van) een vakantie te boeken is sinds 1999 verdrievoudigd. Wij zijn ervan overtuigd dat deze ontwikkelingen versterkt zullen doorzetten.

Charterinitiatieven
Travel Unie blijft voor de winter exclusief gebruik maken van zusterbedrijf Hapag Lloyd Flug, waarbij de keuzemaaltijden en de hoge servicegraad door de vakantieganger zeer op prijs worden gesteld. Er wordt gevlogen op Tenerife, Las Palmas, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma met een B-737/800 (184 seats). Als gevolg van de keuze van Transavia om de bestemming Malaga als BASIQ AIR operatie uit te voeren, heeft Travel Unie besloten deze bestemming niet bij Transavia onder te brengen.

Wij vliegen hierdoor minder met deze luchtvaartmaatschappij dan voorheen. Wij gaan wel veel meer gebruik maken van Martinair in vergelijking met vorig jaar, onder andere naar de bestemmingen Malaga, Faro en Las Palmas. Voor het eerst is er een contract gesloten met DutchBird, voor onder andere vluchten naar Funchal en Innsbruck. Travel Unie is deze zomer uitermate tevreden over Pegasus. Met deze kwalitatief uitstekende Turkse luchtvaartmaatschappij, vliegen we voor het eerst in de winter naar Antalya. Verder maken we deze winter gebruik van het vertrouwde Iberworld vanaf de regionale luchthavens Enschede, Groningen, Maastricht en Rotterdam naar de Canarische Eilanden, en van Air Malta en Cyprus Airways. Ondanks stijgingen van de brandstofprijzen (circa 3,2%) en airport taxes (circa 2%) heeft Travel Unie voor deze winter bereikt dat de prijzen voor vliegpakketreizen 2 5% zijn gedaald ten opzichte van vorige winter.

Travel Unie en het milieu
In maart van dit jaar is ons eerste milieuverslag uitgebracht, met de activiteiten die Travel Unie in het afgelopen jaar op het gebied van duurzaam toerisme en intern milieubeleid heeft ondernomen. Travel Unie is de eerste Nederlandse touroperator met zo'n verslag. Een voorbeeld van dit beleid is dat duikexcursies die door Travel Unie worden aangeboden, aan een streng regiem worden onderworpen om te voorkomen dat het koraal door de duiksport wordt beschadigd.

Vakantiespreiding
Travel Unie pleit voor een systeem waarbij ouders de mogelijkheid krijgen hun kinderen gedurende een week per jaar buiten de vastgestelde vakantieperioden mee te nemen met vakantie. Dit lost in het hoogseizoen problemen op de wegen op. Ook Schiphol en het milieu worden hierdoor minder belast. Een ander argument is dat de vakanties, die niet allemaal in die korte periode in het hoogseizoen plaatsvinden, goedkoper worden voor de consument. In ANVR-verband zullen wij verdere initiatieven op dit gebied nemen om de overheid en de politiek te overtuigen van dit idee.

Het grotere geheel
Als Nederlandse tak zijn we trots dat we deel uitmaken van de Preussag Groep, met een omzet van meer dan 22 miljard euro en ruim 80.000 medewerkers. Onze groep heeft meer dan 3.600 reisbureaus, 75 touroperators, meer dan 90 vliegtuigen en 250 eigen hotels met 115.000 bedden.

Tot slot
Vrije tijd is enerzijds voor veel mensen schaars en om die reden is het van belang om daaraan een goede invulling te geven. Waarom je Quality time niet besteden in de zon? Anderzijds is er een groeiende groep vijftig-plussers met steeds meer tijd en mogelijkheden om deze te besteden aan vakantie. Ondanks een minder gunstig economisch klimaat zien wij de vakantiemarkt en de winter 2001/2002 samen met onze ruim 3.100 medewerkers met vertrouwen tegemoet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...