Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Media Alert: Voorbereiding wet elektronische ondertekening

Datum nieuwsfeit: 03-08-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Media Alert: Nederlandse wetgeving met betrekking tot elektronische ondertekening in voorbereiding

In navolging van de VS, waar vorig jaar oktober 'The Electronic Signatures in Global and National Commerce Act' (De wet op elektronische ondertekening bij wereldwijde en nationale commerciële activiteiten) van kracht werd, is de Nederlandse overheid bezig met de voorbereiding van nieuwe wetgeving met betrekking tot elektronische ondertekening.

Kan een persoon die een transactie met een muisklik bevestigt aan dezelfde wettelijke regels worden gehouden als iemand die de overeenkomst bekrachtigt door zijn of haar handtekening in inkt op papier te zetten?

Volgens de Nederlandse overheid luidt het antwoord, vanaf heden, ja. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Grote Steden- en Integratiebeleid en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoordden in november 2000 een aantal kamervragen over dit onderwerp. De reden voor deze kamervragen was dat de Amerikaanse wetgeving met betrekking tot digitale ondertekening - The Electronic Signatures in Global and National Commerce Act - op 1 oktober 2000 van kracht werd. In Nederland geldt het systeem van 'open bewijsvoering'; dit houdt in dat bewijzen in een rechtszaak op alle mogelijke manieren kunnen worden ingebracht. De weging van deze bewijzen wordt volledig overgelaten aan de rechter. Hierdoor kunnen elektronische handtekeningen nu reeds tijdens gerechtelijke procedures worden ingebracht.

Om de situatie voor een ieder duidelijk te maken en om de toepassing van de elektronische ondertekening te bevorderen, is de Nederlandse overheid bezig met de voorbereiding van nieuwe wetgeving. Deze is mede noodzakelijk vanwege een Europese richtlijn (nr. 99/93/EG), gericht op een gemeenschappelijk beleid met betrekking tot elektronische wetgeving.

In deze nieuwe wetgeving zullen onder andere de juridische consequenties van elektronische ondertekening worden vastgelegd. Tevens zal worden aangegeven wanneer een elektronische ondertekening geldig en voldoende betrouwbaar is. Maar wil e-commerce werkelijk op wereldwijde schaal tot bloei komen, dan dienen wettelijke voorschriften en bepalingen van deze aard zich uit te strekken tot buiten de nationale grenzen.

Momenteel zijn de meeste bedrijven zich nog niet bewust van het feit dat er reeds e-security technologie bestaat waarmee zij, op heel eenvoudige en kosteneffectieve wijze, veilig online zaken kunnen doen. Met de technologieën gebaseerd op PKI (Public Key Infrastructure) en digitale ondertekening worden gebruikers voorzien van een niet-weerlegbare 'online identiteit' die zelfs de meest vertrouwelijke informatie kan beveiligen.

Nu overheden over de hele wereld serieus aandacht beginnen te schenken aan deze technologie, is een volledig veilige online marktplaats binnen handbereik. Bedrijven als Baltimore Technologies nemen op e-security gebied het voortouw. Jan Vekemans, Regional Sales Director Benelux, legt u graag uit waarom deze wetsvoorstellen zo belangrijk zijn, hoe ze zullen bijdragen aan de groei van B2B e-commerce en waarom een wereldwijd kader voor elektronische ondertekening noodzakelijk is. Hij kan u ook uitleggen hoe de technologie werkt en welke impact deze zal hebben op bedrijven en hun klanten.

Baltimore Technologies ontwikkelt en verkoopt beveiligingsproducten en services waarmee bedrijven betrouwbare, veilige systemen kunnen ontwikkelen voor e-business, het internet en mobile commerce. Met Baltimore UniCERT en aanverwante e-security producten, kunnen bedrijven tegen een minimale investering digitale certificaten (elektronische paspoorten) aan hun klanten verstrekken. Dit garandeert de authenticiteit, integriteit, niet-weerlegbaarheid en vertrouwelijkheid van elektronisch verzonden documenten en business-to-business transacties.

Wanneer u met Jan Vekemans van Baltimore Technologies van gedachte wilt wisselen over de impact van de nieuwe Nederlandse wetgeving, neemt u dan contact met mij op via telefoonnummer 020 530 43 45 of stuur een e-mail naar (dennisd@text100.nl) .

Met vriendelijke groet, Dennis Doodeman.

Dennis Doodeman
Account Manager
Text 100 Public Relations
Global High Technology Public Relations

Van Diemenstraat 164-166, 1013 CN Amsterdam
Tel: +31 20 5304345
Fax: +31 20 5304331
Email: (dennisd@text100.nl)
URL: www.text100.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie