Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Adviesraden verbaasd over ontbreken natuur en biodiversiteit

Datum nieuwsfeit: 06-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

www.minvrom.nl

Adviesraden verbaasd over ontbreken natuur en biodiversiteit

Verbazing bij adviesraden over ontbreken natuur en biodiversiteit

Adviesraden van de regering hebben tot hun verbazing geconstateerd dat in de Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling de natuur en de biodiversiteit ontbreken. De raden vinden dit onbegrijpelijk omdat juist de bedreiging van natuur en biodiversiteit een belangrijk argument is voor het streven naar duurzame ontwikkeling. Duurzame ontwikkeling moet worden gezien als het streven naar het evenwicht tussen economische groei, beschikbaarheid van natuurlijk hulpbronnen en het voortbestaan van culturele verscheidenheid en biologische diversiteit. Mensen hebben het recht op een waardig bestaan .hier en nu. en .elders en later..

De adviesraden hebben aldus op één juni 2001 gereageerd op een eerste gezamenlijke bijeenkomst op de aanzet van de regering om tot een nationale strategie voor duurzame ontwikkeling te komen. De Nederlandse regering stelt momenteel deze strategie op om de gemaakte afspraken tijdens de milieuconferentie in Rio de Janeiro in 1992 na te komen. Daar hebben de Verenigde Naties besloten duurzame ontwikkeling hoog op de agenda te zetten. In september 2002, dus tien jaar na dato, komen de VN in Johannesburg weer bij elkaar om te bespreken wat er van de destijds gemaakte afspraken terecht is gekomen. Aan de deelnemende landen is gevraagd hun strategie te presenteren. De adviesraden bevelen over de strategie voor duurzame ontwikkeling het volgende aan: denk vanuit de verre toekomst na over wat er morgen moet gebeuren; wees ambitieus, creatief en non-conformistisch; zie duurzame ontwikkeling als een maatschappelijk veranderingsproces, en leg nadruk op het leren. Ga uit van de samenhang tussen ecologie, sociale rechtvaardigheid, economie en cultuur; Ondersteun goede initiatieven in de maatschappij en neem de burger serieus. Stel duidelijke prioriteiten en toets nieuw beleid en grote ingrepen op hun effect voor duurzame ontwikkeling. Stel jaarlijks een Nationale Duurzaamheidbalans op. Ontwikkel kennis en communiceer daarover met de maatschappij; zorg dat de Nationale Strategie Duurzame Ontwikkeling ook regionaal en lokaal toegepast kan worden.

.0.0.0.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie