Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale wolkenmeetcampagne bij meetmast KNMI

Datum nieuwsfeit: 06-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Persbericht KS 01/06

31 juli 2001

Internationale wolkenmeetcampagne bij meetmast KNMI

(Website campagne) In augustus en september vindt op het meetterrein van het KNMI in Cabauw bij Lopik een grootschalige wolkenmeetcampagne, die twee maanden gaat duren. De BALTEX BRIDGE Cloud Campaign (BBC-campagne) is een onderdeel van een internationaal klimaatonderzoeksprogramma dat de kringloop van het water, de hydrologische cyclus, in ons klimaatsysteem onderzoekt.

Het onderzoek moet meer duidelijkheid brengen in de processen die zich in wolken afspelen, zodat de beschrijving van wolken in computermodellen verder kan worden verbeterd en er een duidelijker beeld ontstaat van de rol van wolken in ons klimaat. De computermodellen worden gebruikt bij het opstellen van weersverwachtingen en om inzicht te krijgen in toekomstige klimaatveranderingen. Specialisten op het gebied van wolkenwaarnemingen en computermodellen werken hierbij samen.

Gedurende de BBC campagne staat op het KNMI-meetterrein in Cabauw een groot aantal speciale instrumenten. Zo zijn in samenwerking met de TU-Delft en GKSS uit Duitsland moderne radarsystemen geplaatst, waarmee gedetailleerde wolkenmetingen worden verricht. Door verschillende radarmetingen te combineren kan informatie worden afgeleid over de grootte en bewegingssnelheid van de wolkendruppels. Bovendien worden er extra weerballonnen (radiosondes) opgelaten en zijn er plannen om meetapparatuur aan een kabelballon op te laten.

In september worden ook drie vliegtuigen voor de campagne (een Frans en twee Duitse toestellen) ingezet. De toestellen die vanaf vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam vertrekken, zullen geregeld vluchten uitvoeren boven het meetterrein. Aan boord van deze toestellen bevindt zich zeer geavanceerde apparatuur waarmee het aantal en de grootte van de wolkendruppels bepaald kunnen worden. Ook is apparatuur aan boord waarmee de concentratie (en samenstelling) van de stofdeeltjes in de lucht gemeten wordt en apparatuur waarmee de reflectie van zonlicht aan wolken wordt gemeten.

Tijdens de eerste twee weken van augustus worden meetinstrumenten uit een Europees netwerk met elkaar vergeleken. Daarna worden de instrumenten verspreid over een netwerk van stations rondom Lopik. Met metingen van verschillende locaties wordt een goed beeld verkregen van de variabiliteit van wolkeneigenschappen.

In totaal nemen er tussen de 20 en 25 onderzoeksgroepen deel aan de meetcampagne, afkomstig uit 7 Europese landen. De meetcampagne wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie.

Meer informatie over de meetcampagne kan gevonden worden op de (Engelstalige) web site.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Somers of Harry Geurts, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206 317.

Laatste wijziging: 3 augustus 2001

Vragen en reacties:
PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie