Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jegorova niet geschorst, wel positief A-monster

Datum nieuwsfeit: 07-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Jegorova niet geschorst, wel positief A-monster

Op 6 juli van dit jaar won de Russin Olga Jegorova de 3000 meter van de Golden Leaugue-wedstrijd in Parijs. Na afloop van de wedstrijd heeft zij een dopingcontrole ondergaan volgens de reglementen van de IAAF. Op diezelfde dag kreeg zij echter ook bezoek van de Franse overheid die ook een dopingcontrole uitvoerde. Het komt een enkele keer voor dat een atleet twee keer getest wordt op dezelfde dag door verschillende instanties.

Verschillen in reglementen
Elke sportbond of nationale overheid kan zijn eigen reglementen en dopinglijsten vaststellen. Dit kan leiden tot (doorgaans kleine) verschillen, bijvoorbeeld in de wijze waarop gecontroleerd wordt op het gebruik van het hormoon erytropoëtine (EPO). De IAAF volgt hierbij de richtlijnen van het Internationaal Olympisch Comité, welke luiden dat er pas sprake kan zijn van een positieve test op EPO indien zowel een bloedanalyse als een urineanalyse een positieve uitslag geven. Deze beslissing werd vorig jaar genomen, toen de urineanalyse van het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry net openbaar was geworden.

Inmiddels zijn enkele instanties overtuigd geraakt van de betrouwbaarheid van de urinetest. Hiertoe behoort de Franse overheid, onder wiens verantwoordelijkheid de test ook ontwikkeld is, alsook de Internationale Skibond (FIS) en de Internationale Wielrenunie (UCI). De UCI heeft, nota bene in samenwerking met de IAAF, het initiatief genomen om de urinetest zo snel mogelijk wereldwijd beschikbaar te maken. Sinds 1 april van dit jaar heeft de UCI in haar reglementen opgenomen dat de urinetest ook zonder bloedanalyse voldoende bewijs levert. De IAAF heeft dit tot nu toe nog niet gedaan.

Misverstand
Het blijkt dat er een communicatiestoornis heeft plaats gevonden tussen de IAAF en de Franse overheid. De IAAF nam stilzwijgend aan dat Jegorova zowel urine als bloed had afgestaan, en dat er dus was voldaan aan het reglementaire dubbele slot op de deur. De Franse dopingcontroleurs gingen echter uit van hun eigen werkwijze en beschouwden de positieve urinetest als voldoende bewijs voor het gebruik van EPO. Het misverstand kwam pas in Edmonton aan het licht.

Geen B-analyse
Is Jegorova nu positief bevonden voor het gebruik van EPO? Hier is nog geen definitief oordeel over te vellen, aangezien het lab in Châtenay-Malabry door een technisch probleem de B-analyse niet goed heeft kunnen uitvoeren. Bij een dopingcontrole wordt de urine van een sporter in twee aparte flesjes verdeeld. Het ene flesje, het A-monster, wordt gebruikt voor de eerste analyse om te bekijken of een atleet een dopinggeduide stof heeft gebruikt. Mocht hierin een dopinggeduide stof worden aangetroffen, dan heeft de sporter het recht om het tweede flesje, het B-monster, te laten analyseren (in aanwezigheid van een onafhankelijke deskundige). Pas wanneer het B-monster de bevindingen uit het A-monster bevestigen is er sprake van een positieve dopingcontrole..

Een definitieve uitslag van een dopingcontrole is dus pas te geven als de uitslagen van zowel het A- als het B-monster bekend zijn. Dit geldt voor alle dopingcontroles, ook al bevestigd de uitslag van de B-analyse vrijwel altijd het resultaat van de A-analyse. Het wachten is dus op verdere opheldering over de uitslag van het B-monster van Jegorova.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie