Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA vindt gebaar Brinkhorst naar getroffen boeren gepast

Datum nieuwsfeit: 07-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Theo Meijer: Een gebaar van Brinkhorst na eerder gedupeerde boeren zou op zijn plaats zijn

CDA Tweede Kamerlid Theo Meijer ondersteunt het streven van een aantal varkensboeren om hun hoge strafkortingen bij de afhandeling van de varkenspest ongedaan te maken. Meijer: "Nu Brinkhorst naar aanleiding van vragen van mijn collega Atsma naar de Kamer moet komen om over de onredelijk hoge strafkortingen van MKZ-gedupeerden te praten, is ook een gebaar naar varkenshouders die nu nog steeds met de gevolgen van de afhandeling van de varkenspest worstelen op zijn plaats. Ik was indertijd nauw betrokken bij de onderhandelingen met toenmalig minister Van Artsen van landbouw die voor kleine overtredingen hoge strafkortingen oplegde. Tegen fraudeurs en boeren die willens en wetens niet meewerkten zeg ik net als de minister 'eigen schuld, dikke bult', maar als het gaat om de slachtoffers van de kortingen die gewoon fouten hebben gemaakt in hun administratie lijkt op dit moment enige clementie een goed idee."

Gelijke behandeling
Juridisch staat de minister in zijn recht om voor MKZ-gedupeerden en varkenspest-gedupeerden aparte maatstaven te hanteren. Meijer erkent dat dit gelijke behandeling geen sterk juridisch argument is, maar wel op het morele vlak. "Ik heb veel schrijnende gevallen gezien en veel boerenbedrijven worstelen nu nog met de gevolgen van de varkenspest en de strafkortingen die ze opgelegd kregen voor fouten waar ze onder andere omstandigheden alleen maar een waarschuwing zouden hebben gekregen. Door de hoge kortingen heeft het ministerie de liquiditeit van veel bedrijven op het spel gezet en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie