Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Japanse Construction Hitachi kiest voor Amsterdamse haven

Datum nieuwsfeit: 07-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


|
Hitachi kiest voor Amsterdamse haven

Het Japanse Hitachi Construction Machinery Co. Ltd. heeft definitief gekozen voor de Amsterdamse haven als vestigingsplaats voor een assemblagefabriek voor zware grondverzetmachines.

De uitstekende ligging van de Amsterdamse haven met zijn goede logistieke infrastructuur, de goede achterlandverbindingen, de nabijheid van Schiphol, de goede naam van Amsterdam als business centrum en een prettig woon- en werkklimaat zijn bij deze keuze van doorslaggevende betekenis geweest.

De terreinuitgifte is al door het college van B&W van Amsterdam goedgekeurd en zal in september aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor een definitief akkoord.

In de tweede helft van volgend jaar moet de fabriek met kantoor en trainingscentrum gereed zijn. Het complex biedt werk aan 250 man. De totale investering bedraagt circa 220 miljoen gulden.

Geert Dales, de wethouder voor de Haven, is zeer verheugd met de beslissing van Hitachi: "Deze keuze is een bevestiging van de goede kwaliteiten van onze haven als vestigingsplaats voor bedrijven. Daarnaast ben ik er zeker van dat de uitstekende samenwerking met o.a. het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Den Haag deze keuze gunstig heeft beïnvloed".

Hitachi gaat zich vestigen op een 18 hectare groot terrein aan de Siciliëweg in de Amsterdamse haven, met een optie op nog eens drie hectare voor eventuele uitbreiding. Jaarlijks zullen hier 3500 zware grondverzetmachines worden geassembleerd bestemd voor de Europese markt, Afrika en het Midden-Oosten. Zowel de aanvoer van de verschillende onderdelen als de afvoer van de complete machines zullen voor een groot deel per schip geschieden. Zo komen de boven- en de onderbouwen van de machines respectievelijk uit Japan en Italië. Voor de toelevering van een aantal andere onderdelen is Hitachi nog in gesprek met bedrijven in de regio.

Naast een fabriek en een kantoor bouwt Hitachi in Amsterdam ook een demonstratie- en trainingscentrum, waar de marketing- en salesmanagers van Hitachi uit geheel Europa opleidingen en cursussen zullen volgen. Ook klanten van het bedrijf zullen hier worden ontvangen. Hitachi heeft sinds 1972 al een vestiging in Oosterhout, waar o.m. kranen en kleinere grondverzetmachines worden geassembleerd.

Sinds september vorig jaar is Amsterdam via Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, in gesprek met Hitachi. Behalve Amsterdam waren er nog een aantal binnen- en buitenlandse havensteden in de race voor de vestiging.

Bij het binnenhalen van het project heeft Amsterdam nauw samengewerkt met diverse partijen. Zo heeft de gemeente samen met het re-integratiebureau Kliq en het regionaal opleidingscentrum Nova College zich ingezet voor de werving van personeel onder het werklozenbestand. Daarnaast hebben verschillende bedrijven uit de regio zich verdiept in de toelevering van materialen en de logistiek. Dankzij deze samenwerking en de goede begeleiding van het NFIA in Den Haag kon Amsterdam zich uitstekend presenteren en Hitachi overtuigen dat Amsterdam de juiste keuze is.

Volgens plan dient het kantoor en het trainingscentrum in juli 2002 te worden opgeleverd en de fabriek in oktober 2002. Het Japanse ingenieursbureau Kajima en het Amerikaanse ingenieursbureau Jacobs gaan de bouw begeleiden, die volgens planning eind september/begin oktober van start zal gaan.

Amsterdam, 7 augustus 2001 Ditte Papousek


-

© gemeente Amsterdam - 8-08-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie