Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overgangstermijn nodig voor onderzoek naar alternatieven

Datum nieuwsfeit: 10-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Overgangstermijn nodig voor onderzoek naar alternatieven

LTO bepleit uitstel verbod koudmerken

Vrijdag 10 augustus 2001 - De vakgroep LTO Rundveehouderij wil uitstel van het verbod op koudmerken. De vakgroep bepleit een overgangstermijn, omdat meer tijd nodig is voor onderzoek naar geschikte alternatieven. Het Ingrepenbesluit bepaalt dat koudmerken, ook vriesbranden genoemd, per 1 september a.s. is verboden.

De afgelopen jaren is het niet gelukt een geschikt alternatief te vinden, waarmee koeien eenvoudig individueel herkenbaar zijn te maken. Op verzoek van LTO Rundveehouderij adviseert de Raad voor Dieraangelegenheden minister Brinkhorst van LNV nu uitstel voor het verbod te verlenen. De Raad schat dat zon vijf jaar nodig is om middels onderzoek alternatieven te vinden. LTO verwacht dat deze termijn voldoende moet zijn om een praktische oplossing te vinden.

Uit een oriënterend onderzoek bij veehouders blijkt dat ruim 15 procent van de bedrijven koudmerken toepast. Het verbod raakt vooral de grote melkveebedrijven. Ook wijst het onderzoek uit dat voor deze bedrijven de waarde van individuele herkenning toeneemt. Nader onderzoek moet uitwijzen welke methode geschikt is als alternatief voor het koudmerken. Dit onderzoek bevindt zich momenteel in de opstartfase.

Het Ingrepenbesluit dateert van 1 september 1996. Deze wet beperkt het aantal en het soort ingrepen op landbouwhuisdieren. Voor een aantal handelingen is bepaald dat deze verboden zullen worden vijf jaar na inwerkingtreding van de wet. Dit geldt ook voor het koudmerken.

Nadere informatie: Siem Jan Schenk (voorzitter LTO Rundveehouderij, tel. 070 3382742) en Linda Meijer (tel. 070 3382743)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie