Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tariefdaling notariskantoren gevaar voor continuïteit

Datum nieuwsfeit: 10-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SABEL EN WARNTJES COMMUNICATIE

Tariefdaling notariskantoren gevaar voor continuïteit

Tariefdaling notariskantoren gevaar voor continuïteit

APELDOORN, 10 augustus 2001 De Commissie Monitoring Notariaat uitte onlangs haar bezorgdheid aan het ministerie van Economische Zaken over het gebrek aan marktwerking in de notarisbranche. Vergelijkingswebsite De Goedkoopste Notaris beweert juist dat de tarieven sterk dalen. Volgens Leo Kok, voorzitter van landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren Formaat notarissen, schiet deze discussie zijn doel voorbij. Niemand is gebaat bij minimale tarieven.

De Commissie baseert haar rapportage aan Minister Jorritsma op een steekproefsgewijs landelijk onderzoek onder notariskantoren. Volgens notaris Kok geeft dit een scheve voorstelling van zaken: de tarieven verschillen te veel per plaats om conclusies te trekken uit landelijke gemiddelden. Regio's waar meerdere notariskantoren gevestigd zijn, kennen fellere concurrentie dan gebieden waar een enkel kantoor de markt beheerst. Met gevolgen voor de tarieven.

Toetreding
Volgens de Commissie zou een versoepeling van de toetredingseisen de concurrentie vergroten, met als gevolg dalende tarieven. Kok bestrijdt dit: volgens hem veroorzaken de dreigende verdere tariefdalingen juist een beperkte toetreding. De kosten van het opstarten van een notariskantoor zijn dermate hoog, dat het bij lagere tarieven minder interessant wordt. Het risico is eenvoudigweg te groot.

Gevaar
Kok denkt dat voorbij wordt gegaan aan het feit dat de meeste notarissen gewend zijn om als ambtenaren te werken. Zij worden nu gedwongen als ondernemers te opereren, terwijl met name hun financiële administratie hier niet op berekend is. Veel kantoren hebben nauwelijks zicht op hun kostprijzen en zullen bij minimumtarieven in de problemen komen. Een verbeterpunt voor de notarisbranche, maar zeker ook een punt van aandacht voor Economische Zaken. Die moet de branche meer tijd geven om de bedrijfsvoering efficiënter en commerciëler in te richten. 'Tariefbeperking is een legitiem politiek streven. Maar als dit te ver doorschiet, komt de continuïteit van veel kantoren in gevaar', aldus Kok.

Klantgericht
De cliënten zijn niet gebaat bij minimumtarieven. Zij hebben volgens Kok meer aan een notariskantoor dat kwaliteit levert en de cliënt centraal stelt, dan aan een kantoor dat als prijsvechter opereert. 'Franchise-organisatie Formaat notarissen speelt in op klantwensen door actuele diensten te ontwikkelen', legt Kok uit. 'Met de Testament Scan wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of een testament nog actueel is, zodat niet onnodig een nieuw testament wordt opgemaakt. Een ander voorbeeld is de Ondernemer Scan, die alle formele aspecten van het ondernemerschap afdekt. Met dergelijke diensten is Formaat notarissen volledig ingericht op marktwerking, zonder alleen de tarieven drastisch te verlagen.'

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie