Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cabaret in Kamp Westerbork: Liedjes uit 1943 gezongen

Datum nieuwsfeit: 12-08-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (info@kampwesterbork.nl)

Contactpersoon: José Martin

Cabaret in Kamp Westerbork:Liedjes uit 1943 opnieuw gezongen

Datum: zondag 12 augustus

Een illusie, een afleidingsmanoeuvre en een uitlaatklep: dat waren iedere dinsdagavond de voorstellingen van de Gruppe Bühne, de cabaretgroep van het Durchgangslager Westerbork. De zangers, acteurs, komedianten, de muziek, de teksten, de decors en de instrumenten: alles droeg bij aan een aantal onvergetelijke avonden, die zich afspeelden in het groteske tragische decor van kamp Westerbork. Louis de Wijze speelde drie keer een kleine rol in een revue en een aantal van de liedjes hij toen zong en hoorde, kent hij nog steeds uit het hoofd. Om ze voor het nageslacht te bewaren heeft hij deze liedjes, voorzien van een gesproken toelichting, op CD vastgelegd. Deze unieke CD, getiteld Cabaret in kamp Westerbork, wordt zondag 12 augustus a.s. officieel gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Louis de Wijze (1922) kwam op 3 oktober 1942 in kamp Westerbork aan, samen met zijn ouders en jongste zus. In maart 1944 werd hij op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij ontkwam aan de gaskamers. Bij nadering van de Russische troepen werd hij doorgestuurd en overleefde daarna de beruchte 'dodenmarsen'. In juni 1945 keerde Louis terug in Nederland. In kamp Westerbork nam Louis de Wijze naast zijn functie bij de groep ordonnansen, actief deel aan de voetbalcompetitie en de cabaretvoorstellingen in de theaterzaal.

De CD Cabaret in kamp Westerbork, waarop Louis de Wijze heeft vastgelegd wat hij zich nog van die voorstellingen herinnert, is een aangrijpend en uniek document geworden. De teksten zijn afkomstig uit het tweede programma van de Gruppe Bühne Lager Westerbork. Deze revue met als titel Humor und Melodie werd de eerste keer opgevoerd op 4 september 1943. De teksten waren geschreven door Max Ehrlich, die ook de leiding had, de muziek was van de hand van Willy Rosen en Erich Ziegler.

Tijdens de presentatie van de CD Cabaret in Westerbork op zondag 12 augustus a.s. zal Louis de Wijze de liedjes ten gehore brengen en zijn verhaal van voor, tijdens en na kamp Westerbork vertellen. Hij wordt op de piano begeleid door Albert van Woerden.

De bijeenkomst begint om 14.00 uur en is ook toegankelijk voor bezoekers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie