Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Halfjaarcijfers Vopak NV

Datum nieuwsfeit: 13-08-2001
Bron: Vopak NV
Zoek soortgelijke berichten
Vopak NV

Vopak: Nettowinst eerste halfjaar 21% gestegen, tweede halfjaar naar verwachting lager

Nettowinst in eerste halfjaar 2001 21% hoger dan vorig jaar

Bij niet verder verslechterende economie nettowinst (voor afschrijving) ten minste gelijk aan die van vorig jaar (EUR 160,1 miljoen) Vopak's fusievoordelen en desinvesteringsprogramma op schema Integratie bij Chemische Distributie van Ellis & Everard voor op schema Solide prestaties Logistiek voortgezet
Chemische Distributie onder druk door economische groeivertraging

Rotterdam, 13 augustus 2001

De omzet steeg met 42% tot EUR 3,0 miljard (2000 1H: EUR 2,1 miljard). Het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill (EBITA) nam met 29% toe tot EUR 199,6 miljoen (2000 1H: EUR 154,7 miljoen).Vopak boekte een nettoresultaat voor gewone aandeelhouders voor afschrijving goodwill van EUR 94,5 miljoen. Dit is een stijging met 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2000 (EUR 78,2 miljoen). Dit bedrag is exclusief een buitengewone bate van EUR 9,4 miljoen.

Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2000 (EUR 1,49) nam de winst per gewoon aandeel (voor afschrijving goodwill en voor buitengewoon resultaat) met 25,5% toe tot EUR1,87.

Verklaring Bestuursvoorzitter
Ton Spoor, voorzitter van de Raad van Bestuur:

"We zijn tevreden met de resultaten over het eerste halfjaar. We hebben een forse omzet- en winstgroei kunnen boeken. Maar nog belangrijker is dat we in het eerste halfjaar de voordelen uit de fusie van Vopak versneld hebben kunnen realiseren en weer op koers liggen. Ook de integratie van Ellis & Everard ligt voor op schema.

Nu we dit hebben bereikt, kunnen we ons volledig concentreren op de verdere afstemming en optimalisatie van onze activiteiten om de aandeelhouderswaarde op lange termijn te maximaliseren. In deze tijd van economische onzekerheid is ons resultaat goed op niveau gebleven vergeleken met vorig jaar. Door ons te blijven concentreren op verdere kostenoptimalisaties en controle te houden over onze investeringsuitgaven, inclusief IT, zijn wij in staat om de huidige economische groeivertraging te doorstaan en om volop te profiteren als de economie zich herstelt." Marktsituatie

· De acquisitie en integratie van Ellis & Everard met de bestaande activiteiten van Chemische Distributie heeft de algehele concurrentie- en marktpositie van Vopak aanmerkelijk versterkt. In de Verenigde Staten blijft de voortgaande economische groeivertraging in o.a. de voor Vopak belangrijk industriële sectoren, een belemmering vormen voor omzetgroei. Tegenover verbeteringen in de voedingsmiddelen-, farmaceutische- en energie-industrie stonden slechtere resultaten in met name de automobiel-, textiel- en elektronica-industrie segmenten. In Europa vertoonden weinig markten enige groei van betekenis. De toenemende prijsdruk zal gedurende de rest van het jaar de marges beïnvloeden.
· Bij Chemie Logistiek waren vraag en aanbod beter in evenwicht dan in 2000 en de vraag naar tankopslagruimte hield aan. Het resultaat werd verder gunstig beïnvloed door de resultaten van de eerder dit jaar geacquireerde Finse terminals.
· De uitstekende resultaten van Olie Logistiek zijn te danken aan de in het algemeen gunstige marktomstandigheden en de sterke vraag naar zowel tankopslag- als tankvaartdiensten.
Integratie van Ellis & Everard
De integratie van Ellis & Everard in onze bestaande chemische distributieactiviteiten ligt voor op schema. De systeemconversies bij de Amerikaanse vestigingen van Ellis & Everard zijn afgerond. De 37 Noord-Amerikaanse distributiecentra die waren aangemerkt voor integratie met bestaande faciliteiten zijn inmiddels samengevoegd. In het kader van het integratieproces in Noord-Amerika zijn Ellis & Everard en Van Water & Rogers omgedoopt in respectievelijk Vopak USA en Vopak Canada. In het Verenigd Koninkrijk zijn de bestaande activiteiten en IT-systemen van Vopak geïntegreerd met die van Ellis & Everard.

Desinvesteringen
Het programma van desinvesteringen van niet-strategische activiteiten leverde circa EUR 150 miljoen op. Dit betrof de verkoop van Theodora Tankers, de Europese lijnagentuur activiteiten, een deelbelang (10%) van het 30% belang in de Heavy Transport Group (HTG), de droge lading terminals in de Verenigde Staten en de tankterminal in Hastings (Melbourne), Australië.

Scheepvaartbelangen
De scheepvaartactiviteiten vertegenwoordigen thans 14% van de gehele activaportfolio van Vopak, tegen 20% vorig jaar. Een verdere vermindering beneden de 10% vordert goed. Om de dienstverlening aan klanten veilig te stellen en te versterken, zal Vopak strategische samenwerkingsverbanden aangaan. Ook de wijziging in de eigendomsverhoudingen van de schepen van binnentankvaartvloten verloopt goed.

Vooruitzichten voor 2001
In onze eerdere verwachtingen voor 2001 werd nog uitgegaan van een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie. Recente economische gegevens, zowel in Noord-Amerika als in Europa, wijzen echter op een langduriger groeivertraging en op onzekerheid over zowel het tijdstip als de omvang van een opleving in de industriële sector.

Bij de tankopslag blijven de bezettingsgraad en de doorzetten zich gunstig ontwikkelen. Voor het gehele jaar verwacht Vopak dat de resultaten van Logistiek zich verder gunstig blijven ontwikkelen. Verdere procesoptimalisaties zijn aanmerkelijk versneld, waardoor de synergievoordelen van de fusie zijn gestegen en eerder gerealiseerd. Naar verwachting wordt in 2001 voor EUR 22 miljoen aan voordelen gerealiseerd, waarmee het totaal op EUR 35 miljoen komt van de voor eind 2002 ten doel gestelde EUR 50 miljoen.

De omzet bij Chemische Distributie in zowel Noord-Amerika als Europa bleef echter de gevolgen ondervinden van een afzwakkende economie en de verwachting is dat de resultaten van Chemische Distributie onder druk blijven staan. Nu de integratie van de IT-systemen en de distributie centra van Ellis & Everard is afgerond, zullen de gunstige effecten hiervan de kostenstructuur van Vopak in het tweede halfjaar van 2001 ten goede komen. Naar verwachting bedragen deze besparingen in 2002 tenminste EUR 17 miljoen.

Ervan uitgaand dat de economische omstandigheden en de marktsituatie niet verder verslechteren, verwacht Vopak dat het nettoresultaat over 2001 voor afschrijving goodwill en voor buitengewoon resultaat met de huidige activiteitenportfolio ten minste gelijk blijft aan dat van vorig jaar.

Dankzij de behaalde fusie- en herstructureringsresultaten van Vopak gedurende de afgelopen twee jaar en de inspanningen gericht op de integratie van Ellis & Everard verkeert de organisatie nu in een uitstekende positie om te opereren als belangrijkste dienstverlener voor de chemische en olie-industrie. Vopak kan volop gaan profiteren van de groeiende trend naar het uitbesteden van diensten en van de mogelijkheden voor het bieden van diensten met toegevoegde waarde. In deze tijd van economische onzekerheid is Vopaks winstgevendheid goed op niveau gebleven vergeleken met vorig jaar. Door zich te blijven concentreren op verdere kostenoptimalisaties en de investeringsuitgaven, inclusief IT, te controleren is Vopak in staat de huidige economische groeivertraging te doorstaan en volop te profiteren als de economie zich herstelt.

Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders
In verband met de recentelijk aangekondigde wijziging in het bestuur van de Vennootschap zal de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders worden gehouden op 9 november 2001.

Belangrijke data
De resultaten over het gehele jaar 2001 van Koninklijke Vopak N.V. zullen op 28 februari 2002 voor opening van de beurs worden bekendgemaakt. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 24 april 2002. Het dividend wordt betaalbaar gesteld op 15 mei 2002.

Profiel Vopak
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslag bedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord - Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra. Vopak: de schakel tussen producent en eindgebruiker van chemicaliën en olieproducten.

Voor nadere informatie:
Koninklijke Vopak N.V.

Corporate Communication
Michiel van Ravenstein
Tel.: 010 4002777

Investor Relations:
Bart van Dam
Tel.: 010 4002716

E-mail: (corporate.communication@vopak.com)
Website : www.vopak.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie