Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Halfjaarcijfers Vopak NV

Datum nieuwsfeit: 13-08-2001
Bron: Vopak NV
Zoek soortgelijke berichten
Vopak NV

Vopak: Nettowinst eerste halfjaar 21% gestegen, tweede halfjaar naar verwachting lager

Nettowinst in eerste halfjaar 2001 21% hoger dan vorig jaar

Bij niet verder verslechterende economie nettowinst (voor afschrijving) ten minste gelijk aan die van vorig jaar (EUR 160,1 miljoen) Vopak's fusievoordelen en desinvesteringsprogramma op schema Integratie bij Chemische Distributie van Ellis & Everard voor op schema Solide prestaties Logistiek voortgezet
Chemische Distributie onder druk door economische groeivertraging

Rotterdam, 13 augustus 2001

De omzet steeg met 42% tot EUR 3,0 miljard (2000 1H: EUR 2,1 miljard). Het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill (EBITA) nam met 29% toe tot EUR 199,6 miljoen (2000 1H: EUR 154,7 miljoen).Vopak boekte een nettoresultaat voor gewone aandeelhouders voor afschrijving goodwill van EUR 94,5 miljoen. Dit is een stijging met 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2000 (EUR 78,2 miljoen). Dit bedrag is exclusief een buitengewone bate van EUR 9,4 miljoen.

Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2000 (EUR 1,49) nam de winst per gewoon aandeel (voor afschrijving goodwill en voor buitengewoon resultaat) met 25,5% toe tot EUR1,87.

Verklaring Bestuursvoorzitter
Ton Spoor, voorzitter van de Raad van Bestuur:

"We zijn tevreden met de resultaten over het eerste halfjaar. We hebben een forse omzet- en winstgroei kunnen boeken. Maar nog belangrijker is dat we in het eerste halfjaar de voordelen uit de fusie van Vopak versneld hebben kunnen realiseren en weer op koers liggen. Ook de integratie van Ellis & Everard ligt voor op schema.

Nu we dit hebben bereikt, kunnen we ons volledig concentreren op de verdere afstemming en optimalisatie van onze activiteiten om de aandeelhouderswaarde op lange termijn te maximaliseren. In deze tijd van economische onzekerheid is ons resultaat goed op niveau gebleven vergeleken met vorig jaar. Door ons te blijven concentreren op verdere kostenoptimalisaties en controle te houden over onze investeringsuitgaven, inclusief IT, zijn wij in staat om de huidige economische groeivertraging te doorstaan en om volop te profiteren als de economie zich herstelt." Marktsituatie

· De acquisitie en integratie van Ellis & Everard met de bestaande activiteiten van Chemische Distributie heeft de algehele concurrentie- en marktpositie van Vopak aanmerkelijk versterkt. In de Verenigde Staten blijft de voortgaande economische groeivertraging in o.a. de voor Vopak belangrijk industriële sectoren, een belemmering vormen voor omzetgroei. Tegenover verbeteringen in de voedingsmiddelen-, farmaceutische- en energie-industrie stonden slechtere resultaten in met name de automobiel-, textiel- en elektronica-industrie segmenten. In Europa vertoonden weinig markten enige groei van betekenis. De toenemende prijsdruk zal gedurende de rest van het jaar de marges beïnvloeden.
· Bij Chemie Logistiek waren vraag en aanbod beter in evenwicht dan in 2000 en de vraag naar tankopslagruimte hield aan. Het resultaat werd verder gunstig beïnvloed door de resultaten van de eerder dit jaar geacquireerde Finse terminals.
· De uitstekende resultaten van Olie Logistiek zijn te danken aan de in het algemeen gunstige marktomstandigheden en de sterke vraag naar zowel tankopslag- als tankvaartdiensten.
Integratie van Ellis & Everard
De integratie van Ellis & Everard in onze bestaande chemische distributieactiviteiten ligt voor op schema. De systeemconversies bij de Amerikaanse vestigingen van Ellis & Everard zijn afgerond. De 37 Noord-Amerikaanse distributiecentra die waren aangemerkt voor integratie met bestaande faciliteiten zijn inmiddels samengevoegd. In het kader van het integratieproces in Noord-Amerika zijn Ellis & Everard en Van Water & Rogers omgedoopt in respectievelijk Vopak USA en Vopak Canada. In het Verenigd Koninkrijk zijn de bestaande activiteiten en IT-systemen van Vopak geïntegreerd met die van Ellis & Everard.

Desinvesteringen
Het programma van desinvesteringen van niet-strategische activiteiten leverde circa EUR 150 miljoen op. Dit betrof de verkoop van Theodora Tankers, de Europese lijnagentuur activiteiten, een deelbelang (10%) van het 30% belang in de Heavy Transport Group (HTG), de droge lading terminals in de Verenigde Staten en de tankterminal in Hastings (Melbourne), Australië.

Scheepvaartbelangen
De scheepvaartactiviteiten vertegenwoordigen thans 14% van de gehele activaportfolio van Vopak, tegen 20% vorig jaar. Een verdere vermindering beneden de 10% vordert goed. Om de dienstverlening aan klanten veilig te stellen en te versterken, zal Vopak strategische samenwerkingsverbanden aangaan. Ook de wijziging in de eigendomsverhoudingen van de schepen van binnentankvaartvloten verloopt goed.

Vooruitzichten voor 2001
In onze eerdere verwachtingen voor 2001 werd nog uitgegaan van een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie. Recente economische gegevens, zowel in Noord-Amerika als in Europa, wijzen echter op een langduriger groeivertraging en op onzekerheid over zowel het tijdstip als de omvang van een opleving in de industriële sector.

Bij de tankopslag blijven de bezettingsgraad en de doorzetten zich gunstig ontwikkelen. Voor het gehele jaar verwacht Vopak dat de resultaten van Logistiek zich verder gunstig blijven ontwikkelen. Verdere procesoptimalisaties zijn aanmerkelijk versneld, waardoor de synergievoordelen van de fusie zijn gestegen en eerder gerealiseerd. Naar verwachting wordt in 2001 voor EUR 22 miljoen aan voordelen gerealiseerd, waarmee het totaal op EUR 35 miljoen komt van de voor eind 2002 ten doel gestelde EUR 50 miljoen.

De omzet bij Chemische Distributie in zowel Noord-Amerika als Europa bleef echter de gevolgen ondervinden van een afzwakkende economie en de verwachting is dat de resultaten van Chemische Distributie onder druk blijven staan. Nu de integratie van de IT-systemen en de distributie centra van Ellis & Everard is afgerond, zullen de gunstige effecten hiervan de kostenstructuur van Vopak in het tweede halfjaar van 2001 ten goede komen. Naar verwachting bedragen deze besparingen in 2002 tenminste EUR 17 miljoen.

Ervan uitgaand dat de economische omstandigheden en de marktsituatie niet verder verslechteren, verwacht Vopak dat het nettoresultaat over 2001 voor afschrijving goodwill en voor buitengewoon resultaat met de huidige activiteitenportfolio ten minste gelijk blijft aan dat van vorig jaar.

Dankzij de behaalde fusie- en herstructureringsresultaten van Vopak gedurende de afgelopen twee jaar en de inspanningen gericht op de integratie van Ellis & Everard verkeert de organisatie nu in een uitstekende positie om te opereren als belangrijkste dienstverlener voor de chemische en olie-industrie. Vopak kan volop gaan profiteren van de groeiende trend naar het uitbesteden van diensten en van de mogelijkheden voor het bieden van diensten met toegevoegde waarde. In deze tijd van economische onzekerheid is Vopaks winstgevendheid goed op niveau gebleven vergeleken met vorig jaar. Door zich te blijven concentreren op verdere kostenoptimalisaties en de investeringsuitgaven, inclusief IT, te controleren is Vopak in staat de huidige economische groeivertraging te doorstaan en volop te profiteren als de economie zich herstelt.

Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders
In verband met de recentelijk aangekondigde wijziging in het bestuur van de Vennootschap zal de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders worden gehouden op 9 november 2001.

Belangrijke data
De resultaten over het gehele jaar 2001 van Koninklijke Vopak N.V. zullen op 28 februari 2002 voor opening van de beurs worden bekendgemaakt. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 24 april 2002. Het dividend wordt betaalbaar gesteld op 15 mei 2002.

Profiel Vopak
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslag bedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord - Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra. Vopak: de schakel tussen producent en eindgebruiker van chemicaliën en olieproducten.

Voor nadere informatie:
Koninklijke Vopak N.V.

Corporate Communication
Michiel van Ravenstein
Tel.: 010 4002777

Investor Relations:
Bart van Dam
Tel.: 010 4002716

E-mail: (corporate.communication@vopak.com)
Website : www.vopak.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...