Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: EU moet escalatie conflict Midden-Oosten afkeuren

Datum nieuwsfeit: 13-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Agnes van Ardenne: escalatie conflict Midden-Oosten in internationaal verband tegengaan

CDA Tweede Kamerlid Agnes van Ardenne noemt de gebeurtenissen in het Midden-Oosten van de laatste dagen een "meer dan afschuwelijke zaak". De bomaanslag in een overvol pizzeria in Jeruzalem waarbij donderdag 9 augustus jl. ruim vijftien doden vielen is "helaas weer een dieptepunt."

"De bezetting van het Orient House, de Palestijnse vertegenwoordiging in Jeruzalem, is een wel heel forse beslissing van Israël, die weer leidt tot heftige reactie bij de Palestijnen. Aan de andere kant heb ik wel begrip voor Israël die bijna geen instrumenten meer in handen heeft tegen de terroristische aanslagen binnen de eigen landsgrenzen."

Internationale gemeenschap
"De Europese Unie moet bij monde van het Belgische voorzitterschap een duidelijke afkeuring laten horen van de escalatie. De escalatie van het conflict in het Midden-Oosten kan alleen in internationaal verband tegen worden gegaan. De CDA-fractie heeft al in een veel eerder stadium aangedrongen op internationale waarnemers, maar is zich ervan bewust dat dit alleen mogelijk is als beide partijen ermee instemmen. Zoiets kan alleen via de Verenigde Naties en er zitten veel haken en ogen aan."

"Ook zal er in het diplomatieke verkeer heel veel werk verzet moeten worden. Nederland kan gezien haar banden met Israël een bescheiden rol spelen in een diplomatiek proces, maar het is naïef om te veronderstellen dat Nederland door de minister van Buitenlandse Zaken terug te roepen van vakantie het geweld kan stoppen, zoals GroenLinks bij monde van Farah Karimi, scheen te denken. Veel beter is het om via de Europese Unie volop bezig te blijven, wat ook afgesproken is met de Kamer. De CDA-fractie volgt de Nederlandse regering alert in haar inspanningen op internationaal niveau."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie