Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wereldkampioenschappen schaken tot en met 20 jaar in Athene

Datum nieuwsfeit: 16-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Wereldkampioenschappen tot en met 20 jaar in Athene (16-29 augustus)

De Wereldkampioenschappen voor de categorieën tot en met 20 jaar worden dit jaar gehouden in Athene in Griekenland van 16 t/m 29 augustus. Namens Nederland is de 20-jarige Joost Berkvens uit Veldhoven door de Technische Commissie geselecteerd om aan deze kampioenschappen deel te nemen. Joost is Nederlands Jeugdkampioen en werd onlangs 11e bij de Europese Jeugdkampioenschappen.

Het is een Zwitsers toernooi van 13 ronden. Er wordt één partij per dag gespeeld. Het speeltempo is 40 zetten in 75 minuten, daarna 15 minuten voor de rest van de partij. Vanaf de 1e zet wordt 30 seconden per zet bijgeteld. Er wordt met een DGT klok gespeeld.

Er wordt gespeeld in het Exhibition Center of Peristeri in Athene. De begeleiding is in handen van GM Dimitri Reinderman.

De wedstrijden zijn te volgen op de volgende site: www.greekchess.com/pagosmioEuropean Open Rapid and Blitz Championships in Polen (Sopot, 28 aug - 2 september)

Op 29 en 30 augustus vinden in Polen de Europese Open Rapid Championships plaats. Op 31 augustus en 1 september volgen direct daarna de Europese Open Blitz Championships. Beide evenementen worden gespeeld in de Sport Hall in de City of Sopot, Polen. Inschrijving is nog mogelijk tot 15 augustus a.s. (zie online inschrijfformulieren op onderstaande site).

Alle verdere informatie is te vinden op:
www.x-comp.com.pl/chess
Voor vragen kunt u bij de organisatie terecht: (wzszach.pomorze@wp.pl)

Sterk veld in Eksakt-toernooi (Tilburg, 24-26 augustus)

Aan het Eksakt Weekendtoernooi dat op 24, 25 en 26 augustus in Tilburg wordt gehouden zullen minimaal vier grootmeesters deelnemen. Sergey Tiviakov, Andrei Shchekachev (Frankrijk), Alexandre Dgebuadze (Belgie) en Paul Motwani (Schotland) zullen acte de presence geven in de bijzondere ambiance van Theater De Vorst, waar de organiserende vereniging De Stukkenjagers domicilie heeft. Meer informatie over deze achtste editie van het toernooi op www.eksakt.nl.Mevrouw Vinke toernooi in Amsterdam op 15 september

Op zaterdag 15 september 2001 organiseert de Schaakbond Groot Amsterdam het Mevrouw Vinke, het Nederlands Kampioenschap dames en meisjesteams van regionale bonden.
Nadere informatie is bij de regionale jeugdleider te verkrijgen.

Er wordt gespeeld in vijf klassen met teams van vier speelsters:
- meisjes tot en met 10 jaar (geboren na 1990)
- meisjes tot en met 12 jaar (geboren na 1988)
- meisjes tot en met 14 jaar (geboren na 1986)
- meisjes tot en met 16 jaar (geboren na 1984)
- dames

Aanvang: 11 uur, u wordt verzocht om kwart voor elf aanwezig te zijn. Speellokaal: Wethouder Verheijsporthal, Oranje Vrijstaatkade 57, Amsterdam. Te bereiken vanaf het Centraal Station met tramlijn 9 (30 minuten), of vanaf het Muiderpoortstation (5 minuten lopen). Inschrijfgeld: f.15,- per team
Prijzen: De winnaar van een groep ontvangt een wisselbeker: de speelsters van de viertallen die hun groep winnen, ontvangen het traditionele verzilverde lepeltje.
De groepen meisjes ont-vangen ook medailles voor de 2e en 3e plaats. Prijsuitreiking: circa 17 uur.
Verzorging: Bij de kantine zijn broodjes en consumpties verkrijgbaar. Niet roken: In de speelzaal is roken niet toegestaan. Aanmelding: Bij de jeugdleider van de regionale bond!

De regionale bond zorgt voor de schriftelijke aanmelding door onderstaande strook ingevuld terug te sturen voor 11 september aan Paul Scheermeijer, Schel-luinen-straat 74, 1107 JK Amsterdam. (020 - 697 27 90)
(of te mailen naar (PaulScheermeijer@Compuserve.com))Bondsbureau wegens werkzaamheden 14 augustus gesloten

Het bondsbureau is dinsdag 14 augustus gesloten wegens interne verbouwingswerkzaamheden. Op woensdag 15 augustus is het bondsbureau weer bereikbaar.Wijziging datum KNSB-competitie

De vijfde ronde van de KNSB-competitie in het seizoen 2001-2002 was vastgesteld voor zaterdag 2 februari 2002. Op dezelfde dag zullen prins Willem Alexander en Maxima in het huwelijk treden. Van diverse zijden is het bestuur erop gewezen dat uitvoering van een ronde van de KNSB-competitie op deze huwelijksdag problemen zou kunnen opleveren. Daarom heeft het bestuur besloten om de vijfde ronde van de KNSB-competitie te verplaatsen van 2 februari 2002 naar zaterdag 5 januari 2002.

De thuisspelende teams wordt dan ook verzocht om in plaats van zaterdag 2 februari voor zaterdag 5 januari 2002 een speelzaal te reserveren.

Zaterdag 5 januari 2002 valt in het derde weekend van zowel de halve finales van het Nederlands dameskampioenschap als van de halve finales van het algemeen Nederlands kampioenschap. Hierbij zijn vier dames en acht deelnemers aan het algemeen Nederlands kampioenschap betrokken. Op 8 en 9 december 2001 vindt het tweede weekend van beide halve finales plaats, zodat na 9 december 2001 bekend is welke spelers in het derde weekend van beide halve finales spelen. Die spelers wordt geadviseerd zo snel mogelijk na 9 december 2001 met de tegenstander voor de vijfde ronde van de KNSB-competitie contact op te nemen om een afspraak te maken om hun partij vooruit te spelen. Artikel 19 lid 5 van het KNSB-competitiereglement is van toepassing, zodat de tegenstander verplicht is mee te werken aan vooruitspelen als daarom tijdig is verzocht.

A.A. Schuering
competitieleider


Schaakproblemisten komen bijeen in Wageningen

Van 28 juli tot 4 augustus zullen ongeveer 200 schaakproblemisten uit meer dan 25 landen elkaar in Wageningen treffen voor het jaarlijkse congres van schaakproblemisten. Schaakproblemisten houden zich bezig met gecomponeerde stellingen waarbij het b.v. de opgave is mat te zetten in twee of drie zetten. Het componeren van problemen, het oplossen ervan of alleen maar het bekijken van problemen vormen de activiteiten van schaakproblemisten.

Een van de belangrijkste onderdelen van het congres is het jaarlijkse wereldkampioenschap oplossen individueel en voor landenteams. Hierbij gaat het om het oplossen van diverse soorten problemen. Niet alleen het correct oplossen is belangrijk, ook de tijd waarin dat gebeurt telt mee. Evenals andere jaren zal de strijd in de eerste plaats gaan tussen de Russen, de Finnen, de Israëliërs en de Duitsers. Maar ook de Joegoslaven en Slowaken komen met een sterk drietal naar Nederland. Het Nederlandse team, bestaande uit Dolf Wissmann, Peter van der Heuvel en Hans Uitenbroek behoort ook nu weer tot de subtop. Voor het individuele wereldkampioenschap worden o.a. hoge ogen gegooid door de Joegoslaaf Kovacevic, de Pool Murdzia, de Israëliër Comay en de Japanner Wakashima.

Er worden tijdens dit congres ook weer talrijke compositietoernooien gehouden. Daarbij is het de bedoeling dat aan de hand van een opgegeven thema een schaakprobleem gemaakt wordt dat dit thema bevat. Bij een thema moet men denken aan een bepaalde combinatie van effecten zoals penningen en interferenties van stukken. Naast een "Quick composing" toernooi, worden er allerlei toernooien uitgeschreven door diverse landen. Een aantal van de allerbeste componisten komt naar Nederland. Topcomponisten zoals Michel Caillaud uit Frankrijk, Bo Lindgren uit Zweden, Petko Petkov uit Bulgarije en Jakov Vladimirov uit Rusland zullen bij de prijsuitreiking stellig naar voren moeten komen.

Belangrijk is ook het vergadergedeelte. Voor allerlei zaken moeten regels opgesteld worden of organisaties opgezet worden. Punten die ook nu weer aan de orde zullen komen zijn de regels die aangeven hoe men internationaal meester of grootmeester kan worden in het oplossen en componeren. Deze titels worden door de wereldschaakbond (FIDE) erkend. Afgevaardigden uit de aanwezige landen zullen zich ook Wageningen daarmee bezig houden. Voor Nederland is dat Henk le Grand. De voorzitter van deze vergadering, de Slowaak Bedrich Formanek zal weer alle moeite hebben om het bonte gezelschap tot beslissingen te kunnen bewegen. Hij heeft echter het voordeel, dat hij zowel vloeiend Russisch als Engels spreekt.

Tijdens het congres zal de uitslag bekend gemaakt worden van het Euwe memorial toernooi. Dit compositietoernooi voor studies is uitgeschreven door het Max Euwe Centrum ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van oud-wereldkampioen Max Euwe.

Tenslotte worden er diverse lezingen gehouden zodat diegenen die alleen maar liefhebber zijn, ook aan hun trekken komen.

Het congres, dat jaarlijks ergens ter wereld plaats vindt, wordt in het Wageningen Internationaal Congres Centrum (WICC) te Wageningen georganiseerd door de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden, een officiële onderbond van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De Bond van Schaakprobleemvrienden doet dat ter gelegenheid van haar 70 jarig bestaan. Het logistieke gedeelte van het congres wordt georganiseerd door Henk en Herma le Grand uit Wageningen; anderen organiseren het schaaktechnische gedeelte.

Het congres zal officieel ontvangen worden door de Gemeente Wageningen waarvan ook een subsidie is ontvangen als bijdrage in de organisatiekosten. Verder wordt het congres gesponsord door de Stichting Sponsoring en Fondswerving Wageningen, de ABN-AMRO-bank en Informatie Management Nederland.

Als extra wordt door de Bond van Schaakprobleemvrienden en de Wageningse Schaak Vereniging gezamenlijk een simultaanseance georganiseerd. Hierbij zal de Engelse schaakmeester Jonathan Mestel, die deel uitmaakt van het Engelse oplosteam, het opnemen tegen een dertigtal schakers uit Wageningen en deelnemers van het congres. De simultaanseance vindt plaats op woensdag 1 augustus en wordt bij mooi weer gehouden op de markt en bij slecht weer in het WICC. Schakers, die het leuk vinden om hieraan mee te doen, kunnen zich opgeven bij H. Stallinga, tel 420411. De simultaanseance vindt plaats op woensdag 1 augustus en begint om 16.00 uur.

Wie meer wil weten over het congres, kan inlichtingen verkrijgen bij H. le Grand, tel. 0317-414618.Europese Jeugdkampioenschappen in Patras (16-27 juli)

De Europese kampioenschappen voor de categorieën tot en met 20 jaar worden dit jaar gehouden in Rion Patras, 8 km van Patras in Griekenland.
Aan deze kampioenschappen zullen de Nederlandse Jeugdkampioen en de Meisjes kampioene meedoen. Dit zijn de 20-jarige Joost Berkvens uit Veldhoven en de 18-jarige Meike Wortel uit Delft. Grootmeester Dimitri Reinderman zal hen tijdens deze kampioenschappen begeleiden.

Het toernooi zal te volgen zijn op de volgende site: www.otenet.gr/chessclub/.

Partijen Nederlanders in PGN formaat.

Slotverslag

Joost Berkvens heeft op het EK schaken 'slechts' (waarschijnlijk) zijn derde en laatste meesterresultaat gehaald. Over 10 ronden haalde hij 6.5 punten, wat genoeg is. Er waren echter maar twee officiele meesters bij: twee andere tegenstanders worden op het volgende congres benoemd. We hopen daarom dat de norm toch goedgekeurd wordt, waardoor ook Joost tot IM benoemd zal worden op het volgende FIDE-congres.

Joost moest in de negende ronde tegen de sterke Roemeen Lupulescu. In een bekende eindspelvariant van het Grünfeld-Indisch ging hij snel in de fout, waardoor hij de hele partij moest verdedigen. Joost wist echter nog net remise te maken door te vluchten naar een eindspel van loper en twee randpionnen en met zijn koning het hoekveld op tijd te bereiken. In de tiende ronde tegen de fysiek erg sterke Bulgaar Mladenov ging het beter. Uit het Koningsindisch kreeg Joost een klein plusje. De Bulgaar offerde een pion, waarvoor hij niet echt compensatie kreeg, en besloot er daarna nog een stuk achter aan te gooien, wat echter neerkwam op opgave. Joost was nog even bang toen de partij na afloop 'Let's go outside' zei, maar er bleek niets kwaads bedoeld mee te zijn ;) Door dit resultaat kon Joost door een overwinning in de laatste ronde heel hoog eindigen, maar helaas werd hij er in de laatste ronde afgezet door de Pool Dziuba. Joost heeft echter nog een kans: over twee weken begint in Athene het WK jeugd.

Meike Wortel kreeg in de negende ronde de ratingloze Letse Krumina tegenover zich. Ze koos ervoor het Siciliaans met de Engelse aanval te bestrijden. Hoewel ze daar weinig ervaring mee had, ging ze dwars door de zwarte stelling heen en met een paar leuke offers kon ze het afmaken. Vervolgens kreeg ze met zwart de sterke jonge Francaise Sebag als tegenstandster. Die speelde een ongebruikelijke variant van het Siciliaans. In eerste instantie reageerde Meike goed en als ze niet een simpel truukje overzien had was ze met minstens gelijk spel uit de opening gekomen. Nu verloor ze helaas een stuk, waardoor ze haar vijftig procent score niet kon handhaven. Via een makkelijke overwinning op de Turkse Yildiz in de laatste ronde kwam Meike uiteindelijk op 5.5 uit 11 terecht. Op dit toernooi heeft ze een FIDE-rating verdiend, die ze zelf op ongeveer 2100 schat.

Ronde 7 en 8

De zevende en achtste ronde van het EK schaken zijn voor de Nederlandse vertegenwoordigers ondanks vier zwartpartijen redelijk verlopen. Joost Berkvens moest tegen de verrassend sterk optredende Tsjech Jirka. Deze wist een dubieuze zet van Joost in de opening niet te bestraffen en de Nederlander kreeg daarna prachtig spel voor de kwaliteit. Zwart kreeg zelfs zo goed als winnend voordeel, maar een combinatie werd niet goed beoordeeld en na nog wat zwakke zetten van Joost won wit makkelijk. Hij nam de ronde hierna echter revanche op de Griek Mastrovasilis. In de opening bracht Joost een verrassend nieuwtje. De Griek, die zich in de loop van de partij vaak onsportief gedroeg, durfde niet op de kritieke variant in te gaan waarna zwart met het loperpaar de stelling begon te domineren. Door mee te vluggeren (in deze situatie onverstandig) liet Joost lokale held nog een beetje terugkomen, maar de overwinning kwam nooit echt in gevaar.

Meike Wortel is zich aan het stabaliseren op min 1 (een meer verloren dan gewonnen) door twee siciliaanse partijen remise te spelen. In de zevende ronde speelde de Franse Fanton heel rustig met wit en werden er veel stukken geruild. Na wat kleine foutjes van wit kreeg zwart een gunstig pionneneindspel, maar vlak voor de tijdcontrole mistte Meike een finesse waarmee ze winnend voordeel had kunnen bereiken. Zoals het ging kon wit de oppositie behouden en werd het remise. Ook een ronde later kreeg de AI-studente voordeel, tegen de Duitse Mietzner. Deze offerde met wit een pion, waarvoor ze waarschijnlijk echter niet genoeg compensatie kreeg. Nadat Meike een tweede pionoffer aannam werd de witte aanval echter gevaarlijk en moest ze in herhaling van zetten vluchten.

We hebben inmiddels een boel mensen leren kennen hier en het is hier heel gezellig. Bij sommige deelnemers is duidelijk te merken dat het resultaat niet voorop staat, maar de Nederlanders proberen zich ondanks alle verleidingen (zon, zee, vrouwen/mannen) toch op het schaken te concentreren. Voorlopig gaat het goed en met nog twee witpartijen te gaan heerst er optimisme in het Nederlandse kamp.

Ronde 3 en 4

De vijfde en zesde ronde van het EK schaken zijn voor de Nederlandse vertegenwoordigers goed verlopen. Joost Berkvens moest in de vijfde ronde met zwart tegen de niet zo sterke Sloveen Lazar. Deze schoof in de opening de stelling dicht, waarna Joost het originele plan koos om zijn goede loper te ruilen en zijn slechte te houden. Dat bleek goed uit te pakken: de witte paarden konden niet voorkomen dat zwart langzaam een aanval opbouwde en de stelling beslissend opende op de koningsvleugel. Daarna kreeg de economiestudent met wit de sterke Engelsman Pert tegen zich. Joost wist minder dan niets te bereiken in de opening en bood remise aan om erger te voorkomen, wat gelukkig werd aangenomen.

Meike Wortel heeft haar eerste overwinning binnen. Tegen de Franse Klipper kreeg ze een opening die ze goed kent. De Francaise verdedigde zich eerst goed, maar overzag in tijdnood een paar truukjes en moest eerst materiaal en daarna het punt inleveren. Tegen de Witrussische Kovalevskaya speelde Meike de opening heel passief. Ze kreeg eerst op de c-lijn en daarna op de f-lijn een geisoleerde dubbelpion, maar door het eindspel actief te spelen wist ze de problemen op te lossen.

Zondag was een vrije dag, die benut werd met de veerboot naar Nafpaktos te gaan. Daar werd onder andere gepoold en getafelvoetbald en hopelijk nieuwe energie opgedaan. Joost heeft nu 4 uit 6 en Meike 2.5 uit 6, waarmee beide spelers ongeveer aan de verwachtingen vooraf voldoen.

Ronde 3 en 4

De derde en vierde ronde zijn helaas niet erg succesvol verlopen voor de Nederlandse deelnemers. Joost Berkvens moest in de derde ronde met zwart tegen Buhmann, waar hij eerder al een keer van verloren en van gewonnen had. Ditmaal kreeg de Duitser een drukstelling vanuit de ruilvariant van het Damegambiet. Na een door Joost verkeerd beoordeelde kwaliteitsoffer wist wit door de zwarte stelling heen te komen.

In ronde vier moest Joost met wit tegen de als eerste geplaatste Rus Smirnov. Joost had voor de partij in de laatste jaarboek het artikel over de Bayonet-aanval zitten lezen en hij kon de opgedane kennis meteen toepassen. Nadat de Brabander hiermee duidelijk voordeel gekregen had overschatte hij de zwarte aanval echter en bood remise aan in een stelling die achteraf heel goed voor wit bleek te zijn.

Meike Wortel zit nog niet goed in het toernooi. In de derde ronde kreeg ze met zwart de voorbereiding op het bord tegen de Sloveense Kaps. De tegenstandster week af met een slechte zet en Meike kon toen al meteen winnen. Nadat Meike, gestoken in een T-shirt van de Finse operametalband Nightwish, later nog eens verzuimde een pion te slaan kreeg de witspeelster tegenkansen en uiteindelijk verloor de Delftse studente zelfs een remise toreneindspel.

In de vierde ronde had Meike een echte off-day. De Bulgaarse Shtereva speelde een systeem dat haar niet echt ligt en Meike besloot daarom te experimenteren. Dat pakte niet goed uit en wit won daarom snel.

Joost kan zich nog steeds richten op een plaats bij de top 10. Meike zal nu zwakkere tegenstandsters krijgen en mag dan hopen op betere resultaten.

Ronde 1 en 2

Joost Berkvens De Nederlandse vertegenwoordigers op het EK t/m 20 jaar zijn met wisselende verwachtingen aan het EK begonnen. Joost Berkvens zou bij de bovenste tien moeten kunnen eindigen, wie weet wel heel hoog. Meike Wortel staat (wegens haar achternaam en geen rating) als laatste geplaatst en zij kan vrijuit spelen.

De eerste twee ronden leverden geen verassingen op. Joost moest de eerste ronde tegen een laag geplaatste Griek. Hij kreeg met zwart uit de opening prettig spel, won een pion en maakte het snel af. De tweede ronde mocht hij met wit tegen zijn Kroatische kamergenoot die in de eerste ronde verrassend had gewonnen. Ditmaal kreeg hij geen kans: wit kreeg in de Koningsindische hoofdvariant alles en zijn actieve stukken haalden ook snel het punt binnen.

Meike Wortel Meike kreeg in de eerste ronde een bye, wat haar (vanwege haar achternaam) vaak overkomt. In de tweede ronde mocht de met wit tegen de Engelse Richards. In een Franse Tarrasch leek zwart een gevaarlijke aanval te krijgen, maar met koelbloedig spel had ze de aanval af kunnen slaan. Helaas liet Meike een paar kansen liggen en wist ze uiteindelijk met twee torens tegen Dame de zwarte vrijpion promoveren.

Het was overigens niet makkelijk op bij het toernooi te komen. Op het vliegveld stond niemand van de organisatie. Na wat gebel bleek dat er tien uur later een bus zou komen (waarvoor nog een behoorlijke prijs betaald moest worden). We besloten daar niet op te wachten op en eigenlijk gelegenheid te gaan met een comfortable maar dure taxirit. De organisatie lijkt ook met andere dingen nog wat onervaren. Het hotel (aan zee) is echter wel goed, net als het weer (nouja, 35 graden is wel erg warm). We vermaken ons hier dus wel!Viktor Kortchnoi in Essent toernooi

De deelnemers aan de vierkamp van het 5e Essent schaaktoernooi zijn: Viktor Kortchnoi (in maart 70 geworden), Judit Polgar ('s werelds sterkste vrouw), Loek van Wely (Nederlands sterkste schaker) en Lazaro Bruzon (de Cubaanse jeugdwereldkampioen). Kortchnoi speelde tweemaal een match om het wereldkampioenschap en stond decennia lang in de top 10. Ondanks zijn respectabele leeftijd behoort hij nog altijd tot de wereldtop.

De vierkamp, waarin traditioneel wordt gespeeld met glazen stukken, wordt gehouden van zondag 14 tot en met zaterdag 20 oktober in het gemeentehuis van Hoogeveen. De officiële opening is zaterdag 13 oktober. Woensdag is een rustdag.

Naast de vierkamp wordt 12-20 oktober een sterk Open toernooi met een totaal prijzenfonds van fl. 15,000 gehouden. Tevens is er een Amateur toernooi. Verder informatie is te vinden op:
www.hoogeveen.nl/essent-chess.


Van Wely in 9e Lost Boys Schaaktoernooi (10-19 augustus 2001)

Het 9e Lost Boys Schaaktoernooi zal dit jaar van vrijdag 10 tot en met zondag 19 augustus plaatsvinden in Sportcentrum De Pijp. De nieuwe locatie biedt ruimte aan meer dan 600 schakers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Sportcentrum De Pijp is gehuisvest op de Lizzy Ansinghstraat 88 in Amsterdam (vlak bij de Albert Cuyp-markt) en is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto.

In de A-groep zullen opnieuw diverse grootmeesters hun opwachting maken. Onder hen de Nederlandse schaker met de hoogste rating, Loek van Wely en de kersverse Europese kampioen Emil Sutovsky. Ook hebben toegezegd Mikhail Gurevich, Ivan Sokolov en Jeroen Piket. De organisatie is nog in onderhandeling met grootmeesters uit zowel binnen- als buitenland. Het toernooi wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem.

Prijzenfonds
Het prijzenfonds in de vier groepen ziet er als volgt uit: A-groep B-groep C-groep D-groep
1ste prijs 5.000 Euro 1.000 Euro 250 Euro 100 Eur o

2de prijs 3.000 750 200 90
3de prijs 2.750 650 175 80
4de prijs 2.500 500 150 70 In elke groep zijn minimaal 10 prijzen

Internet
Voor de meest recente informatie over het 9e Lost Boys-toernooi kunt u vanaf heden terecht op onze website:
chess.lostcity.nl/lostboys.

Tijdens het toernooi zijn de belangrijkste partijen zowel in de speelzaal als op het internet live te volgen, dank zij het Chess Control System van Lost Boys.
Op alle speeldagen zullen de partijen door bekende commentatoren worden toegelicht voor het publiek.

Speelschema
De aanvang van alle ronden is om 13.00 uur, met uitzondering van de laatste ronde, die om 12.00 uur begint. De eerste ronde is op vrijdag 10 augustus, de 9e en laatste ronde op zondag 19 augustus. Op woensdag 15 augustus is er een rustdag in de A-groep.

U kunt zich inschrijven door een folder aan te vragen bij Anne-Marie Nuss, email: (nuss@wxs.nl)
of bel het secretariaat: 076-5141114. De inschrijving kan ook electronisch via de de website van Lost Boys. Op een andere manier is inschrijven niet mogelijk.Open Nederlandse Kampioenschappen Rapid Schaak voor jeugdteams op 30 september in Mierlo

Traditiegetrouw zal op de laatste zondag in september (de 30-ste) in Mierlo het grote jeugdschaaktoernooi gehouden worden. Ditmaal voor de 24e keer. Het toernooi is inmiddels al voor het vierde jaar aangewezen door de KNSB om hieraan de Open NK-titel Rapid Schaak voor Jeugdteams te verbinden.
Philips is ook dit jaar weer bereid om als hoofdsponsor op te treden. Het afgelopen jaar werd er door 117 teams gestreden in 5 leeftijdsgroepen. Deelnemers dienen lid van de KNSB te zijn, dan wel bij een buitenlands bond zijn aangesloten of in een schoolteam spelen. Naast de wedstrijden zijn er nog volop andere activiteiten zoals; het schaakprobleem, videohoek, strips enz.
Aanvang 10.30 uur, prijsuitreiking ca. 17.00 uur.

Elk team bestaat uit 4 personen, die allen van dezelfde leeftijdsgroep en vereniging of school moeten zijn, de leeftijdsindeling is als volgt:
Groep A/B geboren in 1982 of later
Groep C geboren in 1987 of later
Groep D geboren in 1989 of later
Groep E geboren in 1991 of later
Groep F geboren in 1992 of later

De speelwijze is zwitsers, A/B en C 25 min.p.p.p.p. 6 ronden; D, E en F 20 min.p.p.p.p. 7 ronden. Speelzaal: Sporthal de Weijer, Heer van Scherpenzeelweg 22, Mierlo, tel. 0492-662626. Kosten: f 25,-- per team bij betaling voor 24 september ABN-AMRO rek.nr. 461595419 t.n.v. MSC Mierlo.
f 30,-- per team bij betaling daarna.

Aanmelden voor 28 september 2001.
Hans Vinken, Schoolstraat 17, 5731 AN Mierlo.
Tel. 0492-664606, e-mail: (j.vinken1@chello.nl)
Tot ziens in Schaakdorp MierloNK snelschaak Jeugd opnieuw in Venlo-Blerick (8 september)

Heel trots kunnen we zijn op het feit dat in een periode van 125 jaar georganiseerd schaken in Nederland voor het vierde maal in successie een Nederlands kampioenschap naar Limburg, de gemeente Venlo en Blerick komt.
Niet alleen de Nederlandse jeugdtop, maar ook alle Limburgse schaakjeugd kan hier aan meedoen! Het Noord-Limburgse Vierkant en de BSV slagen erin samenwerking werkelijk om te zetten in daden. Voor u en ons is dit een kans om zich nationaal en in Limburg positief te profileren en de schaaksport speciaal voor de jeugd intensief te stimuleren!
Wij rekenen als Limburgse schaakorganisaties op daadwerkelijke ondersteuning van bedrijfsleven en gemeenschap voor dit grootse en voor Limburg unieke evenement.

Hans Cuppen
Voorzitter LiSB

Nederlands Kampioenschap Snelschaak voor de Jeugd op zaterdag 8 september 2001
Aanvang: 11.00 uur, wie niet vóór 10.45 aanwezig is kan niet meer worden ingedeeld
Plaats: BLARIACUMCOLLEGE, Burgemeester Gommansstraat 224, Venlo-Blerick Inschrijving: alleen mogelijk door aanmelding vooraf, uiterlijk woensdag 05-09
-01 21.00 uur, bij voorkeur schriftelijk
post: Jan Doornenbal, Scholtisstraat 12, 5941 GG Velden email: (nksj2001@hotmail.com)
voice mailbox: 084-8673578
fax: 084-8673578

Bij aanmelding vermelden: naam, woonplaats, schaakvereniging en geboortedatum.
INSCHRIJFKOSTEN: f 10,- per persoon, te voldoen bij aankomst.

Er wordt gespeeld in vijf categorieën:
A. t/m 20 jaar (geboren in 1981 of later)
B. t/m 16 jaar (geboren in 1985 of later)
C. t/m 14 jaar (geboren in 1987 of later)
D. t/m 12 jaar (geboren in 1989 of later)
E. t/m 10 jaar (geboren in 1991 of later)

Prijzen in alle categorieën zowel voor meisjes als voor jongens: In de A-categorie: 1e prijs f 100,-, 2e prijs: f 75,-, 3e prijs: f 50,-
In de overige categorieën prijzen in natura (in totaal 150 prijzen). Er zijn bekers voor de nummers één, twee en drie in alle categorieën.

Qua plaatsingsmogelijkheid is er een bovengrens. Meldt u daarom zo snel mogelijk aan.EK Senioren Saint-Vincent

Het EK individueel voor Senioren vindt dit jaar plaats in Saint-Vincent (Italië) van 15 - 23 september 2001.

De organisatie biedt de KNSB één Nederlandse deelnemer volpension aan. Het ligt voor de hand dat de komende Kampioen Senioren (Bilderberg Toernooi) eerst rechthebbende is. Het besluit daarover is echter nog niet genomen.

Indien u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u dat ons laten weten.

Indien u meer wilt weten over dit toernooi kunt u het bijgevoegde Engelstalige document inzien.Twinning Chess laat Europese steden tegen elkaar schaken

Veel deelnemers denken er nog met weemoed aan terug, de Europese stedencompetitie die in de jaren tachtig werd gespeeld. Voor hen is er goed nieuws: begin 2002 zal een nieuwe versie van de Twinning Chess Competition van start gaan.

Organisator Fred Maussen wil het dit keer groot aanpakken. Zijn doelstelling is dat op de startdatum 14 januari 2002 150 steden uit de vijftien landen van de Europese Gemeenschap zich hebben aangemeld voor deze schaakwedstrijd. Om dat te bewerkstelligen moet er een grote logistieke inspanning worden verricht. De pers wordt op de hoogte gesteld en 1500 burgemeesters in 15 landen zullen in juni en juli een brief in hun eigen taal plus een brochure ontvangen. In die brief worden ze opgeroepen om de communicatie tussen de Europese landen te bevorderen en deel te nemen aan de internationale schaakcompetitie. Als tegenprestatie krijgen de steden onder andere een pagina op de website van het toernooi.

Het internet gaat een belangrijke rol spelen in de competitie. Werden de zetten in de jaren tachtig nog uitgewisseld per telefoon of telex, nu zullen alle partijen gespeeld worden op de website van Twinning Chess. Iedere deelnemende stad mag zelf bepalen hoe zij aan haar schaakzetten komt, maar Maussen hoopt dat er een publieksactiviteit van wordt gemaakt. Want daar gaat het hem om, Europese burgers met elkaar in contact brengen. Uiteraard biedt het internet ook daar uitgelezen mogelijkheden. Het ligt voor de hand dat de stadsbewoners hun voorkeurszetten per internet aan de plaatselijke coördinator zullen doorgeven.

Europese contacten bevorderen is het hoofddoel van het project, het schaken een middel. Toch zullen sommige schaakverenigingen in de honderd grootste plaatsen van het land zitten te popelen om in deze wedstrijd mee te spelen. Wat moeten ze doen? Voorlopig even afwachten. In de week van 18 juni worden de Nederlandse burgemeesters aangeschreven en op dat moment ligt het initiatief bij de gemeentes. Heeft de schaakclub halverwege de zomer nog niets gehoord, dan kan er misschien eens bij de gemeente worden geïnformeerd. Er kunnen maximaal dertig Nederlandse steden deelnemen.

De Twinning Chess Competition krijgt subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland en Maussen hoopt op een flinke bijdrage van de Europese Gemeenschap. De deelnemende steden moeten 3000 Euro betalen. Vier Nederlandse plaatsen hebben al laten weten mee te willen spelen.

Zie ook www.twinningchess.com.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie