Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Solidariteitsactie met Mumia Abu-Jamal bij consulaat VS

Datum nieuwsfeit: 17-08-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

(Persbericht)
Solidariteitsactie met Mumia Abu-Jamal op 17 augustus a.s.

Op vrijdagavond 17 augustus a.s. zal er om 20.00 uur bij het Amerikaans consulaat (Museumplein 19) in Amsterdam een solidariteitsaktie plaatsvinden met Mumia Abu- Jamal, de zwarte aktivist die in Amerika al 19 jaar onschuldig in de dodencel zit.

Mumia zou deze dag voor het eerst sinds jaren weer persoonlijk voor de rechter verschijnen, maar op 13 Augustus j.l. maakte de "Court Administrator", Joseph J. Di Primo, bekend dat Mumia niet toegestaan word aanwezig te zijn bij de rechtzaak, omdat er geen plaats zou zijn in de gevangenis van Philadelphia. Dit is weer een poging om Mumia het recht te onthouden te spreken in het gevecht voor zijn leven, en om de solidariteitsakties zo klein mogelijk te houden! Mumia werd in 1982 onschuldig ter dood veroordeeld en zit sindsdien in de dodencel. Naast de aktie in Amsterdam zullen er op 17 augustus demonstraties plaatsvinden in de VS, o.a. in Philadelphia en San Francisco.

De actie wordt georganiseerd door de Free Mumia Campagne - Nederland. Meer achtergrondinformatie vindt U verderop in deze mail, of bel: 010-4781319 of 06-23461637. Wij hopen dat U aandacht aan deze actie in Uw medium kunt besteden.

De rechtszaak van 17 augustus

De rechtszaak van 17 augustus is deel van een nieuw beroep ingediend in het Pennsylvania staatsgerechtshof (niet het federale hof), om Mumia's zaak te heropenen, en bewijzen voor te leggen die niet eerder zijn overwogen. In eerdere beroepen hebben de Pennsylvania gerechtshoven ieder bewijs voor Mumia's onschuld afgewezen. Als dit beroep ook word afgewezen door het staatsgerechtshof, zal Mumia's zaak terugkeren naar het federale hof, waar rechter William Yohn zal "recht"spreken over het hoger beroep aangetekend door Mumia's vorige advocaten. Dat is Mumia's laatste kans op hoger beroep, en is gebaseerd op 29 constitutionele schendingen van Mumia's rechten met betrekking tot zijn onrechtvaardige veroordeling in het staats-gerechtshof. In zo'n beroep is het nog niet eens toegestaan om feitelijke bewijzen op te nemen die eerder werden afgewezen door het staats-gerechtshof (hoewel een motie was ingediend voor een "bewijs-verhoor").

De dag dat Mumia voor het federaal gerechtshof zal verschijnen voor z'n laatste beroep wordt "Dag-X" genoemd, en zal gekenmerkd worden door massale solidariteitsdemonstraties in Philadelphia en over de hele wereld. In Amsterdam zullen we op Dag-X om 18:00 uur verzamelen op de Dam, waarna de demonstratie zich naar het Amerikaans consulaat zal begeven.

Free Mumia Campagne - Nederland
(Free@Mumia.nl)
010 4781319
www.Mumia.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie