Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vijfde kwartaal met dalende investeringen in venture capital

Datum nieuwsfeit: 17-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PRICEWATERHOUSECOOPERS

Tweede kwartaal '01 is vijfde kwartaal met minder durfkapitaal

Tweede kwartaal 2001 is vijfde opeenvolgende kwartaal waarin minder durfkapitaal wordt uitgezet

Communicatiesector krijgt klappen aldus de MoneyTree(tm) Survey van PricewaterhouseCoopers en VentureOne.

In het tweede kwartaal van 2001 is in de Verenigde Staten voor slechts 8,2 miljard dollar aan venture capital geïnvesteerd. In het eerste kwartaal was dat nog 10,4 miljard dollar. Dat blijkt uit de MoneyTree&61652; Survey, die PricewaterhouseCoopers in samenwerking met VentureOne heeft gehouden. Dit betekent een daling van 21%, wat aanzienlijk minder is dan de daling van 41% in het vorige kwartaal en erop wijst dat het beleggingsniveau zich stabiliseert op het niveau dat in het verleden gebruikelijk was. In het tweede kwartaal is aan 669 bedrijven financiering verstrekt. In het eerste kwartaal waren dat er nog 752, een daling van 11 procent.

Participatiemaatschappijen en andere traditionele verstrekkers van durfkapitaal zijn inmiddels weer de belangrijkste geldschieters voor startende ondernemingen. In het eerste kwartaal van 2000, toen beleggen in start-ups een hoogtepunt had bereikt en het geld aan alle kanten binnenstroomde, vormden de venture capitalists slechts 76 procent van de beleggers in deze bedrijven. Maar met het verslechteren van de economie zijn de alternatieve geldstromen opgedroogd. In het tweede kwartaal van 2001 kwam externe financiering door middel van venture capital voor 90% voor rekening van professionele participatie- of beleggingsmaatschappijen. Externe financiering door niet-traditionele beleggers als bedrijven, angels en andere privé-partijen is op het laagste punt sinds drie jaar beland.

Dave Witherow, president en CEO van VentureOne Corp., ziet dit als een bewijs van de standvastigheid van de traditionele verstrekkers van venture capital: Venture capitalists zijn de belangrijkste geldschieters van Amerikaanse ondernemingen, in goede én slechte tijden. Het is dan ook geen verrassing dat zij niet afhaken: beleggingen met een hoog risico zijn immers hun specialiteit.

Het aantal en de omvang van de alternatieve financieringsbronnen is scherp gedaald. Zo investeert het bedrijfsleven minder dan tien procent van het bedrag van vorig jaar (van 3,8 miljard dollar naar 353 miljoen dollar in de eerste helft van 2001), en is ook de omvang van de particuliere beleggingen in die periode met twee derde gedaald. En hoewel ook de professionele venture capitalists niet immuun zijn voor marktschommelingen, bedragen hun investeringen dit kwartaal nog altijd net iets meer dan aan het begin van de internetgekte, die in het tweede kwartaal van 1999 begon.

Investeringen in aankomende en net gestarte bedrijven, die vorig kwartaal al een dieptepunt hadden bereikt, holden dit kwartaal verder achteruit. Nog slechts 15 procent van de beschikbare gelden gaat naar dergelijke bedrijven. Traditioneel had ongeveer de helft van de financieringstransacties betrekking op aankomende of net gestarte bedrijven. Dit kwartaal was dat slechts een derde. Ook tweede financieringsrondes liepen terug. Alleen bedrijven in een latere ontwikkelingsfase wisten meer geld aan te trekken: van 2,6 naar 2,8 miljard dollar. Hoewel meer bedrijven in een latere ontwikkelingsfase financiering ontvingen, ging het per bedrijf om kleinere bedragen dan voorheen. Met een gemiddelde transactie was dit kwartaal 12,6 miljoen dollar gemoeid, vergeleken met 18 miljoen dollar het eerste kwartaal.

Liz Schaefer, partner van PricewaterhouseCoopers, gaf hierop het volgende commentaar:

Dat er meer geld is gegaan naar bestaande bedrijven, geeft aan dat de kapitaalverstrekkers zich vooral concentreren op de bedrijven die ze al in hun portfolio hebben en die ook inderdaad omzet genereren. Ze stoppen nu meer tijd en geld in het opbouwen van deze bedrijven. Er is daardoor weliswaar minder tijd over om starters te evalueren, maar voor aankomende bedrijven met een goed businessplan en afnemenrs van hun diensten is nog steeds aandacht en geld.

Deze daling van 2,2 miljard dollar was voor 1,2 miljard toe te schrijven aan het communicatie- en netwerksegment, waar de investeringen terugliepen van 3,0 miljard dollar in het eerst kwartaal naar 1,8 miljard dollar in het tweede. Hoewel alle sectoren binnen de communicatie- en netwerkmarkt getroffen werden, vielen de zwaarste klappen bij bedrijven in de fibreoptics en fotonica, die het voorgaande jaar juist het leeuwendeel van de investeringen hadden weten aan te trekken. De resterende 1,0 miljard van deze daling komt voor rekening van de zakelijke dienstverlening en de software. Investeringen in deze sectoren daalden met respectievelijk 38 en 20 procent.

Terwijl venture capitalists zich uit andere bedrijfstakken terugtrekken, beginnen ze juist op grote schaal in de biowetenschappen en de gezondheidszorg te investeren. Het aantal deals ging in beide sectoren omhoog, en het geïnvesteerde bedrag steeg dit kwartaal met 6 procent tot 1,3 miljard dollar. Veel van deze groei komt op naam van de biofarmaceutische industrie, waarin 502 miljoen dollar ofwel 40 procent van het totaal werd geïnvesteerd.

Internet-gerelateerde investeringen (in alle bedrijfstakken) zaten al in een neerwaartse spiraal, en het zal geen verbazing wekken dat deze niet kon worden omgebogen.Voor de financiering van internetbedrijven was slechts 5,7 miljard dollar beschikbaar: 28 procent minder dan in het kwartaal daarvoor en het laagste bedrag in twee jaar. In alle internetsectoren was het kwakkelen, maar het meest toch in de internetinfrastructuur: daar daalden de investeringen met maar liefst 45% naar 1,3 miljard. Met een daling van slechts 8 procent, tot 1,7 miljard dollar, deed de softwaresector deed het nog het minst slecht.

17 aug 01 09:31

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie