Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tientallen zaken van graffiti opgelost in Wijk bij Duurstede

Datum nieuwsfeit: 17-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-08-2001

Politieberichten district Heuvelrug, 09.25 uur
Verkeerscontrole

RHENEN Op de Grebbeweg in Rhenen werd donderdagochtend een verkeerscontrole gehouden. Vier automobilisten kregen een proces-verbaal: twee omdat ze geen gordel droegen, één voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en de vierde omdat hij 70 km/u reed in plaats van de toegestane 50 km/u.

Tientallen zaken van graffiti opgelost

WIJK BIJ DUURSTEDE Na een uitgebreid onderzoek en verhoor van acht verdachten in de leeftijd van 14 tot 20 jaar uit Wijk bij Duurstede denkt de politie tientallen graffiti-zaken te hebben opgelost. De politie in Wijk bij Duurstede kwam de verdachten op het spoor door een ander onderzoek naar een graffiti-zaak begin juni van dit jaar.

Hierbij werden vier mannen op heterdaad betrapt toen zij aan het spuiten waren bij het winkelcentrum De Horden. De politie heeft van eind juni tot half juli de acht verdachten aangehouden en of ontboden op het bureau voor verhoor. Deze personen worden ervan verdacht voor 25 van de 40 aangiften van graffiti, die dit jaar tot begin juni bij de politie gemeld waren, verantwoordelijk te zijn.

De graffiti werd door heel Wijk bij Duurstede op verschillende plaatsen aangetroffen. Aangevers waren zowel particulieren als ondernemers en de gemeente. Het totale schadebedrag dat door de aangebracht graffiti is ontstaan betreft bijna 100.000 gulden. Vier van de acht verdachten zouden met name verantwoordelijk zijn voor de meeste graffiti. Begin augustus zijn de processen-verbaal voor de betreffende verdachten opgemaakt en inmiddels overgedragen aan de officier van justitie.

Uit het onderzoek bleek ook het nut van het hebben van goede fotos van de graffiti. Veel aangevers leverden fotos aan die direct na de vernieling waren gemaakt. Deze konden bij de aangifte gevoegd worden, Daardoor werden de verdachten snel geconfronteerd met de graffiti en aangeven of dit eigen werk was. De politie heeft de betreffende aangevers eveneens verzocht om de rekeningen van verwijderingskosten. Deze zijn bij de processen verbaal gevoegd voor schadebemiddeling. De politie is vaker betrokken bij bemiddeling om daders uiteindelijk de aangerichte schade te laten betalen aan slachtoffers/aangevers. Overigens zijn aan dergelijke schadebemiddelingen wel voorwaarden verbonden. Zo moet onder andere een verdachte bekend zijn bij de politie, er moet aangifte gedaan zijn met vermelding van het schadebedrag en er moet een bewezen dader zijn die het feit heeft bekend.

De politie wil graag naast het optreden tegen graffitispuiters ook graffiti voorkomen. Om die reden maakt de politie in Wijk bij Duurstede deel uit van een speciale werkgroep van de gemeente. De werkgroep houdt zich bezig met het voorkomen van vernielingen waaronder graffiti.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie