Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gratis concerten op festival 'La Cabana' in Weert

Datum nieuwsfeit: 19-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Weert

Nieuws van de gemeente Weert
Op deze pagina treft u een selectie aan van recente persberichten van de gemeente Weert.
3 augustus 2001
Zondag 19 augustus a.s. op Oelemarkt
GRATIS CONCERTEN OP FESTIVAL 'LA CABANA'

Onder de titel 'La Cabana' vindt zondag 19 augustus a.s. tussen 14.00 uur en 22.30 uur op de Oelemarkt in Weert een multicultureel festival plaats. Dat festival bestaat uit een serie muziek- en dansoptredens en is geheel gratis te bezoeken.

'La Cabana' wordt voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd. De organisatie is in handen van jongeren die via het festival een impuls aan Weert willen geven, met name voor jongeren. Met hulp van de stichting Punt Welzijn en de gemeente Weert is er een gevarieerd en bruisend programma opgesteld. Dit kon mede door de financiële steun van Noud Wolter Techniek Weert, Eneco energie, Tempo-Team en de Stichting Oelemarkt Promotion.

Programma
Het programma biedt voor ieder wat wils. In het middagprogramma komen rock, Spaanse muziek, seventies muziek en dans aan bod. Het avondprogramma is meer gericht op jongeren. Dan is er nederpop, drum 'n bass, pop en rock te beluisteren. Het programma:

14:00-15:00 uur D-Fact Rock
15:00-15:15 uur Floor Burnin' Crew Breakdance
15:15-16:00 uur Trio de la Rosa Spaanse gitaarmuziek 16:00-16:10 uur Buikdanseres Faracha Buikdanseres 16:10-17:00 uur Hypocrite Hippies Jaren zeventig muziek 17:00-17:10 uur Buikdanseres Faracha Buikdanseres 17:10-17:55 uur Trio de la Rosa Spaanse gitaarmuziek 17:55-18:00 uur Floor Burnin' Crew Breakdance
18:00-18:45 uur Wasted Rock
18:45-19:30 uur Proces Verbaal Nederhop
19:30-20:30 uur The Linda Smeets Orchestra Pop/Rock 20:30-21:30 uur Johnny Jazz Drum 'n bass
21:30-22:30 uur Army of Darkness Energy punkrock

Iedereen is van harte uitgenodigd om op de Oelemarkt te komen kijken en luisteren.

3 augustus 2001
Zaterdag 4 augustus a.s. SATELLIET-CONCERT ORLANDO FESTIVAL IN WEERT

Momenteel vindt in Kerkrade in het Abdij-complex Rolduc weer het jaarlijkse Orlando Festival plaats. Tijdens dit festival vindt een aantal master-classes plaats waaraan zeer getalenteerde musici uit de hele wereld deelnemen. Uit deze deelnemende musici worden enkele ensembles geformeerd die, als afsluiting van de master-classes, in concertvorm een aantal optredens verzorgen. Deze zogenaamde satallietconcerten vinden plaats op diverse plaatsen in Limburg en het Euregio-gebied.

Op zaterdag 4 augustus om 13.30 uur zal zo'n concert plaatsvinden in de St Teuniskapel aan de Altweerterkapelstraat in Weert. De toegang is gratis. Gezien de koppeling aan de master-classes zijn het programma en de musici die optreden pas op de dag zelf bekend. Voor de kwaliteit van het concert staat de naam van het Orlando-Festival garant.

2 augustus 2001
BEWEGWIJZERDE RECREATIEVE ROUTES IN GEBIED VAN 11.500 HECTARE

In samenwerking met diverse grondeigenaren en natuurbeherende instanties heeft de gemeente Weert een aantal nieuw bewegwijzerde recreatieve routes aangelegd in het Kempen-Broek, een 11.500 hectare groot gebied. Het gaat om routes voor wandelaars, ruiters, mountainbikers en paard en wagen.
Kempen-Broek wordt begrensd door de Nederlandse plaatsen Budel, Weert en Stramproy en aan de Belgische kant de plaatsen Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik en Hamont-Achel. De routes hebben diverse startplaatsen in Weert en Stramproy.

In totaal omvat het gebied meerdere duizenden hectaren bos, heide, moerassen en kleinschalige landbouwlandschappen met een hoge natuurwaarde. Kempen-Broek vormt een thuis voor vele zeldzame planten en dierensoorten en is zeer interessant voor de natuurrecreant. Het project is aangelegd kunnen worden met financiële steun van de Provincie Limburg en de Europese Gemeenschap.

Onderstaand een overzicht van de nieuwe routes en de startplaatsen. Bij elke startplaats staat een informatiepaneel met informatie over de route en de te volgen bewegwijzering.

Mountainbike-route
Voor mountainbikers is er een route die bestaat uit een grote lus van 45 kilometer en een kleine lus van 18 kilometer lengte die onderling met elkaar zijn verbonden. Er zijn diverse afkortingsmogelijkheden. Startplaatsen: wegrestaurant Goudreinet (De Wildenberg, Eindhovenseweg nabij de A2) en Café Dennenoord (Voorhoeveweg).

Ruiterroutes
Speciaal voor ruiters is er een route van 20 kilometer door de Weerter- en Boshoverheide (militair oefenterrein) met diverse afkortingsmogelijkheden. Startplaatsen: wegrestaurant Goudreinet (De Wildenberg, Eindhovenseweg nabij de A2) en de Van Horne Hoeve (Trancheeweg). Beide startplaatsen hebben parkeerplaatsen voor auto's met trailer en een aanlijnbalk voor de paarden. Bij wegrestaurant Goudreinet is tevens een watertappunt.
Deze route van ruim 30 kilometer voert door o.a. Altweerterheide, de Laurabossen en Stramproy. Er zijn diverse afkortingsmogelijkheden. Startplaats: Manege Keent (Keenterstraat). Hier staat geen informatiepaneel, maar de bewegwijzering is duidelijk zichtbaar. Rustpunten in deze route zijn het restaurant van Bungalowpark 't Vosseven in Stramproy en café De Paol in Altweerterheide. Beide rustpunten hebben een aanlijnbalk en bij het 't Vosseven is tevens een watertappunt. De rustpunten liggen iets van de route af. Verwijzing naar deze rustpunten vanaf de route dient nog te worden geplaatst.

Route voor paard en wagen
Voor de recreant met paard en wagen is een route van 33 kilometer aangelegd door o.a. Altweerterheide, Stramproy, de Laurabossen en Bocholt met afkortingsmogelijkheid. Startplaats is café Dennenoord (Voorhoeveweg). Rustpunt in deze route is het restaurant van Bungalowpark 't Vosseven
In de Weerter- en Boshoverheide zijn tevens twee paden bewegwijzerd die aansluiten op een routenetwerk in Brabant. Startplaatsen: wegrestaurant Goudreinet (De Wildenberg, Eindhovenseweg nabij de A2) en de Van Horne Hoeve (Trancheeweg).

Vier wandelroutes


* Route van 9 kilometer door de Weerterheide. Startplaats: Wegrestaurant Goudreinet (De Wildenberg, Eindhovenseweg nabij de A2).

* Route van 5 kilometer door het IJzeren Man-gebied. Startplaats: Café Dennenoord (Voorhoeveweg).

* Route van 7 kilometer door de Laurabossen. Startplaats: Lozerweg ter hoogte van fietsknooppunt 75.

* Route van 16 kilometer door diverse natuurgebieden rondom Stramproy. Startplaatsen: restaurant van Bungalowpark 't Vosseven en het kerkplein in Stramproy. Deze route kan worden afgekort tot 8 kilometer.

In Stramproy worden door de dorpsraad momenteel nog twee wandelroutes aangelegd. Deze routes staan reeds aangegeven op het informatiepaneel.

Natuurfietsroute
Naast de bewegwijzerde routes, is een folder uitgegeven waarin een tweetal natuurfietsroutes door het gebied is beschreven. De routes hebben diverse startplaatsen in Weert, Stramproy, Bocholt en Kinrooi. De folder is o.a. verkrijgbaar bij het VVV-kantoor aan de Maasstraat in Weert.

Overzicht van de startplaatsen

* Wegrestaurant Goudreinet (De Wildenberg), Eindhovenseweg, nabij de A2 in Weert

* Manege Van Horne Hoeve, Trancheeweg 22 in Weert
* Café Dennenoord, Voorhoeveweg 2 in Weert
* Parkeerplaats Lozerweg in Weert (Laurabossen, ter hoogte van fietsknooppunt 75)

* Manege Keent, Keenterstraat 43 in Weert
* Restaurant bij Bungalowpark 't Vosseven, Lochtstraat 28 in Stramproy

* Kerkplein Stramproy

Helaas is de bewegwijzering hier en daar aan vandalisme ten prooi gevallen. De gemeente doet er alles aan de herstelwerkzaamheden zo spoedig mogelijk te hebben uitgevoerd. Als de bewegwijzering niet in orde is, kan dat worden gemeld bij de afdeling Sport, Recreatie en Toerisme van de gemeente Weert, tel: 575280.

19 juli 2001
Van maandag 6 t/m vrijdag 10 augustus a.s.
WEERT OOK DIT JAAR STRAATTHEATER-STAD

Ook dit jaar is Weert van de partij als een van de Limburgse gemeenten waar in het kader van het 'Limburg Festival'
straattheater-voorstellingen plaatsvinden.
Door de medewerking van de binnenstad-ondernemersvereniging 'Centrum Weert Promotion' en het recreatiepark 'Grandorado Weerterbergen' is voor Weert een aantrekkelijk programma samengesteld.

Sinds enkele jaren is 'Natuurlijktheater' een belangrijk onderdeel van de activiteiten in Weert. Dit is een fietstocht van ongeveer 25 km waarop zeven verrassende voorstellingen te zien zijn. Dit jaar vinden die plaats op woensdag 8 augustus. Er zijn die dag twee vertrekpunten voor de deelnemers. Tussen 10.30 uur en 13.00 uur kan er gestart worden bij het Natuur- en Milieucentrum 'De IJzeren Man' aan de Geurtsvenweg en bij Recreatiepark 'De Weerterbergen' aan de Trancheeweg. De deelnemersbijdrage is fl. 5,- per persoon of fl. 12,- per gezin van 3 of meer personen.

Naast de zeven voorstellingen op de route, die nog even een verrassing blijven, is er onderweg aan de Geuzendijk 25 in het atelier van beeldend kunstenaar Jack Vreeke tevens een atelier-expositie te zien met aquarellen van zijn hand. Die kunstwerken hebben 'straattheater' als thema. Bovendien is er van 2 augustus tot 3 oktober a.s. in het stadhuis aan de Beekstraat een tentoonstelling van Jack Vreeke te bezoeken waarin veel aandacht is voor artiesten op straat.

Gratis Festival Magazine
Net als in voorgaande jaren is er een fraai uitgevoerd Festival Magazine waarin alle gegevens over de groepen zijn opgenomen. Dit gratis magazine is o.a. verkrijgbaar bij het gemeentelijk Infocentrum in de hal van het stadhuis in de Beekstraat en bij het VVV-kantoor in de Maasstraat.

Het programma voor Weert ziet er als volgt uit:

Maandag 6 augustus 20.00 uur op het Kasteelplein Men in Coats (uit Engeland)
In de serie straattheater-voorstellingen wordt in Weert het spits afgebeten door het Engelse duo Men in Coats. Dat geeft een verrassende show ten beste waarin jassen een belangrijke rol spelen. Met behulp van een scherm en talloze verkleedpartijen zetten ze het publiek steeds op het verkeerde been. Men in Coats brengt straattheater met een knipoog naar de traditionele situaties uit de slapstick.

Dinsdag 7 augustus 20.00 uur op de Oelemarkt
Dansk Rakkarpak (uit Denemarken)
Het Deens duo 'Dansk Rakkarpak' presenteert een non-verbale voorstelling voor de hele familie. Die gaat over een aardige riksja-rijder die het opneemt tegen een onbeschaamde, onbeschaafde imperialist: het klassieke symbool van de blanke overheersing over de 'onderontwikkelde' vreemdeling.

Woensdag 8 augustus vanaf 10.30 uur tot 13.00 uur 'Natuurlijk Theater'.
Startplaatsen: Natuur- en Milieucentrum 'De IJzeren Man' en recreatiepark 'Weerterbergen'.
Een belangrijk onderdeel van de straattheater-activiteiten in Weert is een fietstocht van ongeveer 25 km waarop zeven verrassende voorstellingen te zien zijn. Welke dat zijn wordt de deelnemers duidelijk als ze aan de tocht beginnen.

Woensdag 8 augustus 20.00 uur op de Oelemarkt
Teorge Michael (uit België)
De Belgische entertainer, jongleur, acrobaat en magiër Michel Beckers uit Antwerpen heeft intussen zijn sporen verdiend in heel Europa en in Zuid-Afrika. Zijn show zit vol humor en circusacts. Beckers treedt op met een minimum aan attributen waarbij hij nadrukkelijk zijn publiek bij zijn act betrekt.

Donderdag 9 augustus 19.45 uur op de Markt
Peellandjumpers (uit Deurne), aansluitend Wurre Wurre & Thesele (uit België)
Een bijzonder element is dit jaar het optreden van de Peellandjumpers. Deze groep leerlingen uit Deurne maakt gebruik van een mini-trampoline tijdens hun show vol luchtacrobatiek. Op muziekfragmenten van James Bond presenteren zij een spektakel met acrobatiek, dans en vuurelementen. Zij traden eerder op in het voorprogramma van het Limburg Festival in Horst, Sevenum en Roggel.
Aansluitend treedt het Belgische duo Wurre Wurre op samen met het Zuid-Afirkaanse gezelschap 'Thesele'. Dat gezelschap prikkelt de trommelvliezen, opent de ogen en zet de heupen en benen in beweging. Dertien performers zingen, neuriën, praten, vertellen, scanderen, murmelen en roepen in diverse talen. Een heel energieke voorstelling, maar ook absurd komisch, want het duo Wurre Wurre probeert de Zuid-Afrikanen te begeleiden als gogogirls, backing-vocals, presentatoren, trouwe roadies, chauffeurs en fans van het eerste uur.

Vrijdag 10 augustus 20.00 uur op de Oelemarkt
Dado (uit Canada)
Deze Canadese entertainer gaat te werk volgens de principes van de 'stand up comedians'. Hij gebruikt daarbij allerlei kleine attributen die tot verrassende effecten leiden. Jonglerend met diverse voorwerpen en allerlei trucs uithalend met o.a. ballonnen weet hij het publiek te boeien.

Vrijwilligers gezocht
De organisatie van 'Natuurlijk Theater' verloopt ieder jaar voortreffelijk dankzij de inzet van een team van enthousiaste vrijwilligers. Men kan echter nog vrijwilligers gebruiken. Het gaat vooral om personen die bereid zijn werkzaamheden te verrichten op de dag zelf, in dit geval op woensdag 8 augustus, van circa 9 uur tot ongeveer 18.00 uur. Wie als vrijwilliger actief betrokken wil zijn bij dit bijzondere theaterproject, kan contact opnemen met dhr. Piet Hermans, cultureel ambtenaar van de gemeente, tel. 575316.

12 juli 2001
In het kader van buurtbeheer
INSCHRIJVING 'SPEK-CHEQUE'-INITIATIEVEN STAAT WEER OPEN

In het kader van het buurtbeheer beloont de gemeente sinds 1995 de meest opmerkelijke initiatieven van bewoners die in zelfwerkzaamheid iets ondernemen om de leefbaarheid in hun wijk of buurt te verbeteren. Dat soort initiatieven komen in aanmerking voor een zogeheten spek-cheque. De cheques voor 2001 worden eind november a.s. uitgereikt.
Bewoners die vinden dat een project in hun buurt of wijk voor een spek-cheque in aanmerking zou moeten worden, kunnen dit aanmelden. Het beste project wordt beloond met een cheque van fl. 5.000,-.

Medio 1995 ging in Weert buurtbeheer van start. Deze vorm van beheer is erop gericht de leefbaarheid in de buurten in stand te houden en liefst nog te verhogen. Hiervoor werken diverse instanties met elkaar en met de bewoners samen. Om bewoners in Weert te prikkelen tot initiatieven ten behoeve van hun buurt, is een beloningssysteem opgezet: de zogeheten spek-cheque. Jaarlijks wordt voor maximaal 10.000 gulden aan spek-cheques uitgereikt. De 3 beste ideeën worden beloond met respectievelijk fl. 5.000,-, fl. 3.000,- en fl. 2.000,-.

Initiatieven van uiteenlopende vorm en omvang komen voor een beloning in aanmerking.
Bijvoorbeeld het uitgeven van een wijkkrantje door een groep bewoners, maar ook het onderhouden van een stukje openbaar groen door één persoon.
De spek-cheques 2000 gingen naar de projecten 'Buurtverbetering Magdalenastraat e.o. fase 1', 'Schoonmaakactie speeltuin Van Halenstraat-Serviliusstraat' en 'Activiteiten jongerenvoorziening Weert-Zuid'. Alleen bewonersgroepen kunnen een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld een wijk- of dorpsraad, een buurtvereniging of een groep bewoners in een bepaalde straat. Bewoners die een spek-cheque krijgen kunnen die gebruiken om een volgend project in hun wijk uit te voeren of in een reeds bestaand project te investeren.

Spek-cheque-dag
De uitreiking van de cheques over 2001 vindt eind november a.s. plaats. Dan worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Bewoners die van mening zijn dat een project in hun buurt met een spek-cheque beloond zou moeten worden, dienen vóór 1 november a.s. een aanvraagformulier in te dienen bij de beoordelingscommissie 'Spek-Cheque Buurtbeheer', Maasstraat 28 (6001 EC) in Weert.

Een aanvraagset is te verkrijgen in het infocentrum van de gemeente.

10 juli 2001
Museum tot 17 juli gesloten
BRANDSTICHTING IN GEMEENTEMUSEUM DE TIENDSCHUUR IN WEERT

Onverlaten hebben in de nacht van zaterdag op zondag jl. brand gesticht voor de toegangdeur van het gemeentemuseum De Tiendschuur aan de Recollectenstraat in Weert. Een toevallige voorbijganger merkte de brand op en sloeg alarm. Ook de brandmeldinstallatie van het museum ging in werking en zorgde voor alarmering.

Politie en brandweer waren snel ter plaatse. Hoewel de brand snel geblust was raakte de deur ernstig beschadigd en zorgden rook en bluspoeder voor schade in diverse ruimten binnen in het museum. Museumvoorwerpen gingen niet verloren. Wel is het museum enkele dagen voor het publiek gesloten.

De reinigingswerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Verwacht wordt dat de Tiendschuur dinsdag 17 juli a.s. weer voor het publiek toegankelijk zal zijn. Of dan alles weer in orde is kan niet worden gegarandeerd. Een bezoek aan de momenteel lopende tentoonstelling 'Ônger de scheetboum' is in elk geval dan weer wel mogelijk. Zoals bekend, is die expositie opgezet in het kader van het Oud Limburgs Schuttersfeest dat onlangs plaatsvond in de Weerter wijk Boshoven. In die tentoonstelling is ook het borstbeeldje te zien van Boshovenaar en OLS-grondlegger Frans van der Velden. De OLS-federatie bood dat beeldje tijdens de openingsceremonie van het OLS aan de stichting OLS-2001 aan.

5 juli 2001
NIEUWE DIRECTEUR SECTOR SOCIALE ZAKEN BENOEMD

Het college van B&W van Weert heeft per 3 juli jl. de heer R.C.H. van den Tillaar benoemd tot directeur van de sector Sociale Zaken. De heer Van den Tillaar is 33 jaar.

De heer R. (Ruud) van den Tillaar is vanaf oktober 1995 in dienst van de gemeente Weert en werkzaam bij de sector waarvan hij nu tot directeur is benoemd. Hij was afdelingshoofd Inkomen en Zorg en tevens plaatsvervangend directeur Sociale Zaken.

29 juni 2001
Geslaagd internationaal project
KEMPEN-BROEK, ONTWIKKELING VAN NATUUR, CULTUUR EN RECREATIE IN HET GRENSGEBIED

Begrazingsbeheer, bosomvorming, de realisatie van een natuurinformatief en recreatief steunpunt en de aanleg van nieuwe recreatieve routes. Dit zijn allemaal werkzaamheden die zijn uitgevoerd in het kader van het project Kempen-Broek, grensoverschrijdend landschap (voorheen Stramprooierbroek en omgeving). Via dit project is een belangrijke impuls gegeven aan recreatie, natuur en cultuur in het grensgebied van Nederlands en Belgisch Limburg.

Het project is uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij, Stichting Limburgs Landschap, de Vereniging Natuurmonumenten, Defensie en de gemeenten Weert en Bocholt. De totale projectkosten bedragen ruim 956.000 euro. De Europese gemeenschap heeft hieraan via het Interreg programma voor het Benelux-Middengebied een bijdrage geleverd van ruim 334.000 euro.

Resultaten
De resultaten van het project mogen er zijn. Door Natuurmonumenten en de Stichting Limburgs Landschap werd gewerkt aan herstel van de oorspronkelijke waarden in diverse natuurgebieden in Weert en Kinrooi. In deze gebieden is begrazingsbeheer met Schotse Hooglandrunderen en Konikspaarden ingevoerd. Deze gebieden zijn vervolgens opengesteld voor recreanten. Tevens heeft omvorming van naald- naar loofbos plaatsgevonden en zijn diverse vijvers weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De Vlaamse Landmaatschappij heeft de Voorste Luysmolen in Bocholt een eerste facelift gegeven. Deze uit 1608 daterende watermolen ligt aan de A-beek, een van de belangrijke levensaders van het Kempen-Broek. Het molengebouw, de schuur en de stalling van deze historische watermolen zijn gerenoveerd. Hierbij zijn ruimten voorzien voor natuureducatie en tentoonstellingen. Hierdoor kan de molen uitgroeien tot een natuurinformatief en recreatief steunpunt. De gemeente Weert heeft gezorgd voor verdere recreatieve ontsluiting van het gebied, waardoor de recreant het gebied op allerlei manieren kan verkennen. Er zijn nieuwe bewegwijzerde routes aangelegd voor wandelaars, ruiters, menners (paard en wagen) en mountainbikers. Ook de binnen het gebied gelegen militaire oefenterreinen zijn hierin betrokken. Verder is aan de rand van het militair oefenterrein Weerterheide een fietspad gerealiseerd. Dit fietspad maakt onderdeel uit van een uitgebreide natuurfietsroute door het Kempen-Broek, waarvan een kleurenfolder is uitgegeven. De nieuwe routes hebben diverse startpunten, die zijn voorzien van een informatiepaneel, parkeergelegenheid en andere aanvullende voorzieningen. Verspreid langs de routes zijn picknicksets en rustbanken geplaatst, waardoor het gebied uitermate geschikt is voor recreatieve dagtochten.

Toekomstige ontwikkeling
De afronding van dit project betekent zeker geen stilstand in de verdere realisatie van het grensoverschrijdend landschap. Op initiatief van de gemeente Weert en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. voeren de partners in het gebied sinds september 2000 intensief overleg over organisatie en verdere realisatie van het grensoverschrijdend landschap. De eerste actie hierin was de keuze voor een beter passende naam voor het gebied, namelijk Kempen-Broek. Naast het oprichten van een overkoepelend Platform waarin alle partners zitting hebben, wordt gestreefd naar de oprichting van een aparte beheersgroep, waardoor afstemming en eventueel samenwerking op het gebied van beheer kan plaatsvinden. De partners werken momenteel aan de voorbereiding van een nieuw projectvoorstel. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. en de gemeente Weert nemen gezamenlijk de coördinatie hiervan voor hun rekening.

Kenmerken
Het Kempen-Broek is 11.500 hectare groot en wordt begrensd door de Nederlandse gemeenten Cranendonck en Weert en de Belgische gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik en Hamont-Achel. In totaal omvat het gebied meerdere duizenden hectaren bos, heide, moerassen en kleinschalige landbouwlandschappen met hoge natuurwaarden. Het gebied vormt een thuis voor vele zeldzame planten en dierensoorten en is zeer interessant voor de natuurrecreant.

25 juni 2001
Publieksprijs voor politiebureau
ARCHITECTUURPRIJS VOOR PAND VAN DE MEERAKKER

De Architectuurprijs 2001 is dit jaar voor het pand van Van de Meerakker b.v. aan de Copernicusstraat (Kampershoek). Het is ontworpen door architecten Anomalie uit Made in samenwerking met Teambuilding bv uit Son en Breugel. De vakjury koos dit pand uit twaalf genomineerde bedrijfs- en kantoorpanden en utiliteitsbouw die de afgelopen 4 jaren in Weert zijn gebouwd. De Publieksprijs gaat deze keer naar het politiebureau aan de Kasteelsingel. 35% van de publieksstemmen ging naar dit pand. De Architectuurprijs is een wedstrijd die jaarlijks wordt uitgeschreven door de werkgroep Architectuurlijk Weert. Deze besteedt daarmee aandacht aan de Internationale Dag van de Architectuur.

De vakjury, bestaande uit T. Coonen (voorzitter Welstandscommissie rayon Weert), P. Dormans (regiomanager Kamer van Koophandel Noord- en Midden Limburg) en B. van Reeth (voormalig Rijksbouwmeester België en momenteel o.a. supervisor voor Beekpoort Weert), stelt dat bij elk van de twaalf panden sprake is van een verantwoorde aandacht voor de vormgeving van het gebouw. In die zin is een nominatie op zich al een positief oordeel. Bij ieder pand heeft men zich bijzondere moeite getroost, bij ieder pand heeft men architectonische vormgeving onderkend als meerwaarde voor de bedrijfsvoering. En dit in meer of mindere mate.

Beste panden
Volgens de deskundige jury moesten drie nominaties het uiteindelijk afleggen tegen de winnaar. Dat zijn het pand van Op den Camp bv aan de Fahrenheitstraat op Kampershoek (Satijn Architecten/Ingenieurs uit Gronsveld en Weert), het pand van Abacus op de hoek Schoutlaan / Schepenlaan in Centrum-Noord (Architecten aan de Maas bv.) en het Van Gogh instituut aan de Vogelsbleek
(Swinkels/Passchier/Bonneur/Westelaken architecten en ingenieurs). Het eerste werd geprezen vanwege de zorgvuldige uitwerking van een entree en de kwaliteit van de buitenruimte, het tweede vanwege de heldere eenvoud, het derde vanwege de krachtige plasticiteit. Complimenten dus voor de architecten en opdrachtgevers.

Oordeel over winnaar
De Architectuurprijs Weert 2001 is dus toegekend aan het pand van Van de Meerakker bv. De jury prijst de situering van het gebouw. De lokatie is zichtbaar vanaf de A2 en de Ringbaan-Noord en het ontwerp maakt hiervan goed gebruik. De voorzijde is duidelijk voorzijde en hier ligt dan ook de hoofdentree. De jury prijst de nadrukkelijke thematische uitwerking van de scheiding van functies. Het maakt het gebouw helder en leesbaar. De functies zijn door vorm en materiaalgebruik extreem herkenbaar in hoofd- en bijgebouw.

Publiekprijs
De meeste publieksstemmen zijn gegaan naar het Politiebureau (35% van de stemmen) Dit gebouw is van de hand van Bart Wauben BV, studio voor architectuur en stedenbouw uit Geleen. Een goede 2e plaats voor het pand van Van de Meerakker (18% van de stemmen), de 3e plaats voor het Van Goghinstituut (16% van de stemmen).

Architectuurlijk Weert
De werkgroep Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van de gemeente Weert en de Junior Kamer Weert. Ook de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg en Architectenbureau Metz & de Pagter hebben zitting in de werkgroep. De werkgroep wil met deze prijs de aandacht van bewoners en ondernemers van Weert vestigen op het belang van goede architectuur.

21 juni 2001
Verhoogde inzet gemeente sorteert effect
MINIMA IN WEERT MAKEN MEER GEBRUIK VAN ONDERSTEUNINGSMOGELIJKHEDEN

De Weerter inwoners die moeten rondkomen van een minimum inkomen zijn vorig jaar steeds meer gebruik gaan maken van voorzieningen die het gemeentebestuur speciaal voor deze mensen in het leven heeft geroepen. Nadat duidelijk werd dat veel Weertenaren niet op de hoogte waren van het bestaan van dit soort voorzieningen, is de gemeentelijke sector Sociale Zaken zich meer gaan toeleggen op het terugdringen van de onbekendheid erover. En dat sorteert effect, blijkt nu.

Op drie gebieden is meer financiële ondersteuning verleend: op het gebied van het minimabeleid, vanuit het Sociaal-Cultureel Fonds en op het gebied van de bijzondere bijstand.

Zo is vorig jaar (2000) op voorzieningen in het kader van het zogeheten minimabeleid maar liefst 64 procent meer een beroep gedaan dan het jaar daarvoor. Het gaat daarbij o.a. om vergoedingen voor huishoudens die kosten hebben voor kinderen in het voortgezet onderwijs, vergoedingen voor het kunnen aanschaffen van duurzame gebruiksgoederen, zoals een wasmachine, een koelkast, een t.v.-toestel, een fornuis e.d.

Vanuit het Sociaal-Cultureel Fonds viel vorig jaar een toename van 31 procent te constateren voor wat betreft het geven van financiële ondersteuning. Daarbij moet worden gedacht aan
telefoonkosten-vergoedingen voor ouderen en gehandicapten, contributies voor sportclubs en voor ouderenverenigingen, abonnementen voor de openbare bibliotheek e.d.

Ook voor bijzondere bijstand is in 2000 ten opzichte van 1999 meer uitgekeerd: 9 procent meer. Het betreft dan bijdragen in noodzakelijk te maken kosten op met name medisch gebied: de kosten van een bril, een gehoortoestel, tandartskosten, pedicurekosten, de eigen bijdrage voor thuiszorg enz.

De gemeentelijke sector Sociale Zaken doet er veel aan inwoners die op het bestaansminimum leven op de hoogte te brengen van de mogelijkheden voor aanvullende financiële hulp. Zo worden mensen die hulp nodig zouden kunnen hebben actiever benaderd. Verder is de papierwinkel voor het verkrijgen van voorzieningen aanzienlijk vereenvoudigd en wordt hulp geboden bij het invullen van formulieren. Ook wordt meer energie gestoken in voorlichting over de mogelijkheden voor aanvullende hulp.

31 mei 2001
Vanwege start werkzaamheden revitalisering binnenstad WEEKMARKT WORDT TIJDELIJK VERPLAATST

De Weerter weekmarkt, die op zaterdagen in de binnenstad wordt gehouden, wordt met ingang van zaterdag 9 juni a.s. tijdelijk verplaatst. Die verplaatsing is nodig vanwege de werkzaamheden in het kader van de revitalisering op de Markt, Meikoel, Nieuwe Markt en Van Berlostraat. De weekmarkt is de komende drie maanden elke zaterdag van 9.00-15.30 uur te vinden aan de binnenzijde van de Wilhelminasingel tussen de Molenstraat/Molenpoort en de Langstraat/Stationsstraat.

Vanwege de verplaatste weekmarkt geldt elke vrijdag aan de binnenzijde van de Wilhelminasingel tussen Molenstraat en Langstraat vanaf 18.00 uur een parkeerverbod. Dat is nodig om de marktkramen op te kunnen stellen.

Eenrichtingsverkeer
Wekelijks is dan de binnenzijde van de Wilhelminasingel voor doorgaand verkeer afgesloten vanaf vrijdag 18.00 uur tot zaterdag na afloop en opruimen van de weekmarkt. Dan geldt er eenrichtingsverkeer over de buitenzijde van de Wilhelminasingel. Het verkeer wordt omgeleid via de Emmasingel, Kasteelsingel en het Bassin.
Overigens blijft de parkeergarage in het Ursulinencomplex bereikbaar.

30 mei 2001
In diverse fases worden straten en pleinen afgesloten VOLGENDE WEEK STARTEN WERKZAAMHEDEN BINNENSTAD WEERT

Een flink deel van de Weerter binnenstad wordt vanaf 5 juni a.s. opgeknapt. Deze werkzaamheden maken deel uit van de revitalisering van de binnenstad, waarbij de Muntpromenade, de Beekstraat en het Collegeplein al klaar zijn. Het gaat nu om de aanpak van de Nieuwe Markt, de Van Berlostraat, de Meikoel en de Markt. De werkzaamheden duren tot 12 november, waarbij het werk twee maal wordt stilgelegd. Eén keer voor de bouwvakvakantie van 13 juli tot en met 6 augustus en één keer in de kermisperiode van 17 september tot en met 8 oktober. Het werk wordt door aannemingsbedrijf B.L.M. uit Wessem uitgevoerd in fases, waarbij telkens een deel van een straat of plein wordt afgesloten.

Op de Nieuwe Markt wordt een deel van de parkeerplaats vanaf 5 juni bestemd voor de keten, materiaalopslag e.d. van de aannemer.

Fase 1a
Gestart wordt met het gedeelte van de Markt tussen de Langstraat, de Maasstraat en de Meikoel. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 11 juni en 5 juli. De bereikbaarheid van de straten in de binnenstad tijdens deze fase is als volgt:

* De Maasstraat is uitsluitend bereikbaar vanaf de Emmasingel. Doorgang naar andere straten is niet mogelijk.
* De Langstraat is bereikbaar vanaf de Wilhelminasingel en de Nieuwe Markt. Doorgang naar de Markt/Korenmarkt is niet mogelijk.
* De Martinuskerk, de Muntpromenade, de Beekstraat, de Hoogstraat en de Oelemarkt zijn bereikbaar via de ingang aan de Korenmarkt. Doorgang naar de Langstraat en de Meikoel is niet mogelijk.

Fase 1b
Tijdens deze fase wordt de Meikoel aangepakt, waaronder de bestrating aan de achterkant en twee zijkanten van het museum Jacob van Horne. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 11 juni en 13 juli a.s. en zijn dus vóór de bouwvakantie gereed. De bereikbaarheid van de straten in de binnenstad tijdens deze fase is gelijk aan die bij fase 1a.

Fase 2
In fase 2 zijn de Nieuwe Markt en de Van Berlostraat aan de beurt, incl. de bevoorradingsstraat achter de winkels aan de oostzijde van de Nieuwe Markt. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 7 augustus en 17 september en tussen 8 en 18 oktober. In de tussenliggende kermisperiode liggen de werkzaamheden stil. Alle straten in de binnenstad zijn bereikbaar vanaf de ingang aan de Korenmarkt. Doorgang via Nieuwe Markt en Van Berlostraat is niet mogelijk.

Fase 3
Het gedeelte van de Markt tussen de Muntpromenade, de Beekstraat en de Hoogstraat wordt in fase 3 onder handen genomen. Die werkzaamheden worden uitgevoerd na de kermis en zullen op 10 november gereed zijn. De bereikbaarheid van de straten in de binnenstad tijdens deze fase:
* De Muntpromenade is uitsluitend bereikbaar vanuit winkelcentrum de Munt;

* De Beekstraat is uitsluitend bereikbaar via de Hogesteenweg of de Hoogpoort. Doorgang naar de Markt is niet mogelijk;
* De Hoogstraat is uitsluitend bereikbaar via de Kasteelsingel. Doorgang naar de Markt is niet mogelijk;

* De overige straten zijn bereikbaar via de singels, de ingang aan de Korenmarkt en de ingang aan de Nieuwe Markt.

Afsluiting Nieuwe Markt voor autos
Vanaf 7 augustus a.s. wordt de Nieuwe Markt parkeervrij en wordt deze opgenomen in de regeling afsluiting binnenstad met de daartoe behorende openingstijden. Ter hoogte van de ingang van de parkeergarage in het Ursulinencomplex wordt een afsluitinstallatie geplaatst. Over ontheffingsmogelijkheden voor het berijden van de promenades is een folder beschikbaar in het Infocentrum in de hal van het stadhuis (Autoverkeer uit de binnenstad) . Ook is meer informatie verkrijgbaar bij mw. M. Steen van de afdeling Stadstoezicht en gebruik, tel. 575 295.

Voetgangers
Tijdens de werkzaamheden aan de straten en pleinen is de doorgang voor voetgangers altijd mogelijk. Desondanks zal het werk toch de nodige overlast tot gevolg hebben. De gemeente en de aannemer zullen trachten dit tot een minimum te beperken.

Bevoorraden
Tijdens de uitvoering van het werk is het niet toegestaan met (vracht)autos de straten of pleinen te berijden. Het is mogelijk winkels te bevoorraden met palletwagens, containers of anderszins. Daarvoor worden tijdelijke voorzieningen getroffen in de vorm van rubberen loopmatrassen of plankiers.

Ontheffinghouders
Ondernemers en bewoners van de binnenstad die voor een parkeerplaats in het centrum een ontheffing hebben, krijgen van de gemeente voor de duur van het werk een parkeerplaats in de omgeving toegewezen.

15 mei 2001
Jaarverslag drugs 2000:
AANTAL MELDINGEN OVERLAST DRUGS IN WEERT GEDAALD

Het jaarverslag drugs 2000 van de politie Weert geeft weer hoeveel meldingen de politie heeft ontvangen over drugsproblemen en drugsoverlast in het jaar 2000. Ook is er een vergelijkend overzicht van de drugsproblematiek in Weert over de periode 1992 tot en met het jaar 2000 opgenomen. De belangrijkste conclusie uit het jaarverslag is, dat het aantal drugsmeldingen in 2000, in vergelijking met 1999 met circa 20% is gedaald. In het jaar 2000 heeft de politie Weert 130 drugsmeldingen ontvangen. In 1999 waren dat nog 161 meldingen.

De daling van het aantal meldingen heeft primair te maken met het verminderde aantal meldingen over het centrum van Weert. In de overige wijken en dorpen kan het aantal (overlast)meldingen stabiel worden genoemd.
Jaarlijks aantal meldingen in centrum 1992-1997 ± 40 per jaar 1998: 115
1999: 69
2000: 40
Uit dit schema wordt duidelijk dat het aantal drugsmeldingen in het centrum is teruggebracht naar eenzelfde niveau als begin jaren ´90. De politie heeft daarbij enkele mogelijke verklaringen. Allereerst de komst van de coffeeshops, ten tweede het toegenomen acceptatieniveau bij inwoners van de stad ten aanzien van met name de softdrugs-gebruikers en ten derde de uitbreiding van de afdeling Stadstoezicht. Het overgrote deel van deze drugsmeldingen heeft betrekking op de overlast die mensen ervaren als gevolg van drugsgebruik en drugshandel.

Locaties
Uit het jaarverslag blijkt verder dat de meeste meldingen betrekking hebben op de Serviliusstraat (19), het Stationsplein (15) en de Pastoor Rieterstraat (6). Vooral het aantal meldingen over de drugsproblematiek rond de Serviliusstraat is aanzienlijk toegenomen in vergelijking met 1999. Toch stelt de politie dat de aard van de problematiek in de Serviliusstraat niet gewijzigd is ten opzichte van voorgaande jaren. Verder blijkt uit de analyse van de locaties dat de omgeving van het NS-station (nog steeds) een ontmoetingsplek van drugsgebruikers is en om die reden veelvuldig in de meldingen voor komt. De politie geeft in het verslag aan, dat feitelijk elke locatie waar meldingen over worden ontvangen een eigen verhaal heeft. Zo komen de meldingen van drugsproblemen nabij het station veelal van de spoorwegpolitie, hebben sommige meldingen betrekking op de aanwezigheid van een huisdealer en hebben andere op hun beurt te maken met de aanwezigheid van een café.

In de raadscommissie Algemene Zaken van 11 juni a.s. om 19.30 uur staat het jaarverslag drugs 2000 op de agenda en geeft de districtelijke drugscoördinator van de basiseenheid Weert-Zuid een toelichting op de cijfers.

25 april 2001
Gemeentelijk horecabeleidsplan:
WERKEN AAN AANTREKKELIJKHEID VAN DE HORECA, VEILIGHEID EN LEEFBAARHEID

Een nieuw beheersbaar evenwicht vinden tussen aantrekkelijkheid van de horeca in Weert enerzijds en de veiligheid en leefbaarheid anderzijds. Dat is het doel van het nieuwe horecabeleidsplan dat het college van B&W heeft gepresenteerd. Gekozen is voor leefbaarheid boven levendigheid. De horeca, pandeigenaren, brouwerijen, bewoners van de binnenstad en anderen zaten te wachten op een dergelijke gemeentelijke visie over de horeca in Weert. Vandaar dat nu een geïntegreerd horecabeleidsplan is opgesteld door een extern bureau. Het college van B&W heeft daarop zijn visie gegeven en heeft op een aantal onderdelen andere keuzes gemaakt. Het plan en het standpunt van B&W zijn nu openbaar en liggen ter inzage. Er wordt binnenkort een informatie-avond over gehouden waarbij een toelichting wordt gegeven. Iedere belangstellende kan zijn of haar visie op het plan indienen, waarna het met alle opmerkingen aan de gemeenteraad wordt aangeboden, die het vervolgens vaststelt.

Het huidige horecabeleid was vooral gericht op ad-hoc, sectoraal en achteraf aanpakken van overlast en veiligheid. Daarom was een integrale aanpak nodig. Dat levert namelijk een aantal voordelen op. Zo geeft een integrale aanpak een goede samenhang van alle onderdelen die veel beter op elkaar zijn afgestemd. Op deze manier wordt een volledig beeld verkregen van alle doelstellingen en regels ten aanzien van de horeca. Dat geeft helderheid voor iedereen (wat wil de gemeente, wat mag wel en wat niet etc.). Verder wordt door dit plan de maatschappelijke en economische betekenis van de horecasector erkend. De integrale aanpak betekent ook dat de gemeente het beleid beter kan hanteren en handhaven. Daarnaast is het veel effectiever vooraf zaken te regelen dan achteraf de gevolgen tegen te gaan.

Gastheer
Het nieuwe horecabeleid is gericht op het verbeteren en handhaven van de leefbaarheid in Weert en in het bijzonder van de binnenstad. Vanuit de gedachte dat de horeca de gastheer van de stad is. Naast leefbaarheid wordt aandacht geschonken aan levendigheid en aantrekkelijkheid aan het uitgaansleven in Weert.

Begeleiding
Begin 2000 heeft de gemeente Weert opdracht geven aan een extern bureau (de combinatie BRO adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu met Polyground Management & Advies) om een horecabeleidsplan op te stellen. Een begeleidingscommissie bestaande uit gemeente, horecaorganisaties, Centrum Weert Promotion, politie, stichting Bewonersorganisatie Binnenstad, vertegenwoordiger jeugd en het onderzoeksbureau heeft het opstellen van de notas begeleid. Die commissie stond onder voorzitterschap van de burgemeester.

Deelnotas
Het externe bureau heeft twee notas gemaakt, namelijk de horecastructuurvisie en de nota geïntegreerd horecabeleid. De horecastructuurvisie bestaat uit een analyse van het aanbod aan horeca, van de vraag naar en van trends en ontwikkelingen in de horeca. Dit is vertaald in ontwikkelingsrichtingen. Zo is per gebied of locatie aangegeven welke ontwikkeling op het gebied van horeca hier gewenst is. Is het bijvoorbeeld nodig in een bepaald gedeelte van het centrum de horeca kwantitatief of juist kwalitatief aan te vullen of is het beter daar de horecafunctie terug te dringen? Enkele van deze voorstellen zijn:

* Ontwikkelen dag- en vroege-avond horeca op de Nieuwe Markt
* Versterken zomerterrassen o.a. op de Markt/Korenmarkt
* Eventueel later uitbreiden van horeca in het gebied Bassin e.o.
* Ontwikkelen winkelondersteunende horeca in het deel Stationsstraat tussen Boermansstraat en de singel

* Niet uitbreiden van horeca op de Oelemarkt
* Huidig horeca-aanbod in de Hoogstraat handhaven
* Minder horeca op de Maaspoort

In de nota geïntegreerd horecabeleid worden de verschillende aspecten samengevoegd tot één samenhangend geheel van maatregelen. Het gaat hierbij om bijv. geluid, openingstijden, bestemmingsplannen, vergunningverlening, evenementen, terrassen, overlast van bezoekers, economisch beleid, uitgaansvandalisme, glas op straat, parkeren, enz. enz.

Voorstellen
Het externe bureau heeft ook een zestigtal voorstellen gedaan om het horecabeleid vorm te geven. Het college van B&W kan in grote lijnen instemmen met al deze voorstellen. Op enkele onderdelen hebben burgemeester en wethouders een afwijkend standpunt ingenomen of kanttekeningen geplaatst. De belangrijkste beslissingen zijn:
* Nadruk op leefbaarheid

* Afschaffen nachtpermissievergunningen

* Oprekken sluitingstijden natte en droge horeca in weekeinde met een half uur

* Geen glazen meer op straat

* Opstellen helder evenementenbeleid

* Herziening beleid buitentaps

* Niet meer wintertuinen

* Meer en effectiever toezicht en handhaving door samenwerking
* De gemeente voert de regie over het handhaven van de regels
* Invoering huis- en gedragsregels uitgaanspubliek
* Aanstellen gemeentelijk horecacoördinator
* Instellen binnenstedelijk platform horeca
* Afsluiten van een samenwerkingsconvenant tussen horeca, gemeente en politie

Handhaving
Naast deze twee notas heeft de gemeente in eigen beheer een derde notitie opgesteld. Dat is de nota Handhaving horeca. Hierin wordt uitgewerkt hoe toezicht en handhaving van de regels, vergunningvoorwaarden en wettelijke bepalingen inhoud zal krijgen. Ook wordt daarin de beschikbare capaciteit van politie en gemeente aangegeven, de taakverdeling en de wijze waarop dit zal worden ingevuld. Verder is uitgewerkt welke stappen worden ondernomen tegen de meest voorkomende overtredingen. Deze nota zorgt voor uniformiteit van beleid en gelijke behandeling van gelijke gevallen. Bovendien schept het duidelijkheid over wat van toezicht en handhaving voortaan verwacht mag worden. Nieuw is dat de gemeente de regierol voor de handhaving van het horecabeleid gaat vervullen en dat zij de controle op de naleving van vergunningvoorwaarden e.d. dus zelf ter hand neemt. Tot nu toe lag dit nog bij de politie. De horecaondernemer krijgt meer dan voorheen een eigen verantwoordelijkheid. De politie richt zich kwalitatief en kwantitatief meer op het toezicht in het publieke domein. Voordeel van deze samenwerking is dat voldoende toezicht gewaarborgd is. Al deze zaken zullen worden vastgelegd in een convenant Veilig Uitgaan dat tussen politie, gemeente en horeca wordt afgesloten.

Procedure
Alle belanghebbenden zoals de horecaorganisaties en de organisaties van bewoners hebben inmiddels het complete pakket van horecabeleidnotas toegezonden gekregen. Op woensdag 9 mei om 19.30 uur vindt in zalencentrum Poort van Limburg aan het Bassin een informatie-avond over het horecabeleidsplan plaats. Daar zijn belangstellenden van harte welkom. In het Infocentrum in de hal van het stadhuis zijn de notas in te zien en is het hele pakket te koop voor 10,- ( 4,54). Tot 30 mei a.s. heeft iedereen de gelegenheid schriftelijke reacties in te dienen bij het college van B&W van Weert, postbus 950, 6000 AZ Weert. Ook de mondelinge reacties op de informatie-avond worden als reactie op de notas meegenomen. De planning is om het horecabeleidsplan in de gemeenteraadvergadering van 28 juni te behandelen en vast te stellen.

Laatst gewijzigd op: vrijdag 3 augustus 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie