Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boskalis verhoogt verwachte winststijging 2001

Datum nieuwsfeit: 22-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Royal Boskalis Westminster N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Royal Boskalis Westminster N.V.

Datum 22 augustus 2001

Boskalis verhoogt verwachte winststijging 2001 van 10% naar circa 15%

Hoofdpunten eerste helft 2001
Orderportefeuille EUR 1,2 miljard goed gevuld, breed gespreid Omzet EUR 482 miljoen +10%
Nettowinst EUR 30,1 miljoen +14%
Winst per aandeel EUR 1,16 +13%

Verwachting 2001: omzet boven EUR 1 miljard grens, nettowinst groei circa 15%.

Papendrecht In de eerste helft van dit jaar is de omzet bij Koninklijke Boskalis Westminster nv met 10% gestegen en groeide de nettowinst met 14%. De orderportefeuille is goed gevuld en breed gespreid en bedroeg per eind juni EUR 1,2 miljard. De nettowinst van EUR 30,1 miljoen resulteerde in een 13% hogere nettowinst per aandeel van EUR 1,16 ten opzichte van EUR 1,03 in de eerste helft van 2000. De orderontvangst in het eerste halfjaar bedroeg EUR 481 miljoen (eerste halfjaar 2000: EUR 862 miljoen, waarvan de megaorder in Singapore EUR 442 miljoen bedroeg). De omzet verricht werk was EUR 482 miljoen (eerste halfjaar 2000: EUR 437 miljoen). Voor het jaar 2001 verhoogt de Raad van Bestuur de verwachte stijging van de nettowinst van circa 10% naar circa 15%.

Markt
De behoefte aan infrastructuur in en rond de waterlijn wordt vooral bepaald door lange termijn vooruitzichten. De wereldbevolking groeit en naar verwachting zullen de wereldeconomie en -handel op langere termijn blijven groeien. De vooruitzichten in de meeste van de markten van Boskalis zijn dan ook positief. Klanten vertonen weinig aarzeling ten aanzien van de aanbesteding van infrastructurele projecten. De ontwikkelingen op de wereldbaggermarkt zijn in het eerste halfjaar onveranderd positief gebleven. Naast een hoog activiteitenniveau qua uitvoering heeft de vraag naar nieuwe projecten in de markt zich goed ontwikkeld.

In Nederland werden omvangrijke werken opgedragen en elders in Europa bestaan goede kansen op additionele projecten, zoals in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en, op middellange termijn, Finland en Zweden. In het Verre Oosten bestaan buiten voortgaande infrastructurele ontwikkelingen in Singapore en Hong Kong prospects in o.a. Maleisië, Korea en Australië. In het Midden-Oosten hebben voortgaande ontwikkelingen van economische sectoren als handel, toerisme en industrie geleid tot nieuwe uitbreiding van infrastructuren. Nieuwe partijen, vaak zonder eigen produktiemiddelen, maken de markt in deze regio toenemend concurrerend; de in mei tot stand gekomen alliantie met Archirodon betekent een extra versterking van Boskalis' positie aldaar. Noord-Amerika (Verenigde Staten en Mexico) blijft eveneens kansrijk. In Zuid-Amerika en Afrika, markten van relatief geringe omvang, wordt de vraag vooral bepaald door financieringsbeperkingen.

Vlootbezetting, orderportefeuille en omzet
De vlootbezetting in het eerste halfjaar was uitstekend. Op jaarbasis waren de hoppers 41 weken bezet (eerste halfjaar 2000: 38 weken) en de cutters 34 weken (eerste halfjaar 2000: 27 weken).

Mondiaal werd voor EUR 481 miljoen aan grote en kleinere opdrachten aangenomen (eerste halfjaar 2000: EUR 862 miljoen, waarvan de megaorder in Singapore EUR 442 miljoen bedroeg). Vooral in de thuismarkten was de instroom van opdrachten aanzienlijk.

De omzet verricht werk bedroeg EUR 482 miljoen (eerste helft 2000: EUR 437 miljoen). Door de hogere omzet op de internationale projectenmarkten bedroeg het omzetaandeel van de thuismarken 58%, ten opzichte van 67% in de eerste helft van 2000. De thuismarkten van Boskalis hebben zich overwegend stabiel ontwikkeld. Ten opzichte van het eerste halfjaar 2000 groeide het activiteitenniveau vooral in Nederland. In Nigeria en Mexico was het volume lager. In deze landen werd vorig jaar nog aan enkele grote projecten gewerkt die inmiddels zijn opgeleverd. Daarnaast zijn de werkomstandigheden in Nigeria in de afgelopen maanden verder verslechterd, waardoor de uitvoering van projecten moeizaam verloopt. In de overige thuismarkten was de omzet bevredigend. Op de internationale projectenmarkten steeg de omzet fors ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omvangrijke werken in het Verre Oosten droegen hieraan bij, evenals enkele projecten in het Indisch Subcontinent en Afrika.

De omzet op basis van opgeleverd werk bedroeg EUR 441 miljoen (eerste helft 2000: EUR 404 miljoen).

Resultaten
Het bedrijfsresultaat steeg met 11% tot EUR 36,3 miljoen (eerste helft 2000: EUR 32,8 miljoen), vooral door de hogere omzet en brutowinst op werken en de sterke vlootbezetting. Als gevolg van de investeringen in 2000 stegen de afschrijvingen in het afgelopen halfjaar tot EUR 30,1 miljoen. Het resultaat uit deelnemingen bedroeg EUR 2,9 miljoen (eerste helft 2000: EUR 1,7 miljoen) door uitstekende prestaties van Lamnalco, dat actief is in het Midden-Oosten. De nettowinst over de eerste 6 maanden steeg tot EUR 30,1 miljoen of EUR 1,16 per aandeel (eerste helft 2000: EUR 26,4 miljoen of EUR 1,03 per aandeel). De cashflow bedroeg EUR 60,2 miljoen (eerste halfjaar 2000: EUR 52,1 miljoen).

Investeringen en eigen vermogen
De investeringen in vaste activa in het eerste halfjaar beliepen EUR 44,9 miljoen (eerste helft 2000: EUR 31,6 miljoen). Naast reguliere verbeteringen aan materieel werd geïnvesteerd in thuismarktmaterieel, de afbouw van de mid-size hopper 'Waterway', de nieuwbouw van de tweede mid-size hopper 'Coastway', die later dit jaar tewater wordt gelaten, alsmede het nieuwe hoofdkantoor. De desinvesteringen, tegen boekwaarde, bedroegen EUR 5,7 miljoen; per saldo was derhalve sprake van een netto-investering van EUR 39,2 miljoen (eerste helft 2000: EUR 29,4 miljoen). Daarnaast werd in mei 2001 een 30% belang verworven in Archirodon Group nv, een maritieme aannemer met een sterke positie in het Midden-Oosten. De investeringen zijn met eigen middelen gefinancierd.

Het in januari 2001 aangekondigde additionele investeringsprogramma voor de komende drie jaren is inmiddels ten dele in orders omgezet: de tweede mid-size hopper wordt momenteel gebouwd en de verlenging van jumbohopper 'WD Fairway' zal tussen mei en september 2002 worden uitgevoerd. De besluitvorming over de twee aangekondigde hoppers van 14.000 m3 zal op korte termijn worden afgerond.

Het eigen vermogen bedroeg per 30 juni 2001 EUR 331 miljoen (31 december 2000: EUR 300 miljoen) en de solvabiliteit bleef in het eerste halfjaar stabiel op 34%. Het gemiddeld geplaatst aantal aandelen in het eerste halfjaar bedroeg 25.890.000.

Vooruitzichten voor het gehele jaar
Op basis van de resultaten tot dusverre en de goede werkbezetting voor het tweede halfjaar verwacht de Raad van Bestuur dat de nettowinst over het gehele jaar met circa 15% zal stijgen ten opzichte van 2000.

Samengaan met HAM
In mei 2001 heeft Boskalis aan het bestuur van Hollandsche Beton Groep ('HBG') een voorstel gedaan tot samengaan met Hollandsche Aanneming Maatschappij ('HAM'), de baggerdivisie van HBG. Inmiddels heeft het HBG-bestuur gekozen voor een samenvoeging van haar baggeractiviteiten met die van Ballast Nedam. De daaruit ontstane discussie tussen het bestuur van HBG en haar aandeelhouders duurt nog voort. Boskalis volgt deze met belangstelling.

Boskalis heeft een duidelijke groeistrategie die gericht is op versterking van haar marktpositie. De onderneming is sinds de tachtiger jaren met gemiddeld meer dan 10% per jaar gegroeid en het beleid is gericht op voortzetting van deze trend.

Boskalis is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met tien belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in het baggeren voorkomende diensten. Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over 5 continenten. Boskalis heeft ruim 3.300 medewerkers in dienst.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...