Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gorillababy geboren in Apenheul vlak voor opening

Datum nieuwsfeit: 23-08-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persbericht / donderdag 23 augustus 2001

Gorillababy vlak voor opening

Op donderdagochtend 23 augustus is op Apenheul een gorillababy geboren. Moeder Mandji en haar zevende kind, een nog naamloze dochter, maken het uitstekend. De baby kwam iets over negen uur ter wereld. Toen om half tien de eerste bezoekers bij het Apeldoornse apenpark aankwamen was de hele gorillagroep, die nu 19 dieren telt, al weer 'gewoon' buiten, op het grote eiland.

De eerste gorilla werd in 1979 op Apenheul geboren. Sindsdien is er geen jaar voorbij gegaan zonder beschuit met muisjes in de personeelskantine. Met Mandji's jongste komt het totaal van op Apenheul geboren gorilla's op 35. Het park neemt daarmee een unieke plaats in in de internationale dierentuinwereld. Niet alleen vanwege het grote aantal baby's, maar vooral ook vanwege het feit dat alle gorilla's op een natuurlijke manier zijn opgegroeid. Dat wil zeggen dat ze alle kneepjes van het sociale leven van een gorillagroep in de loop van vele jaren kunnen aanleren, onder het toeziend oog van hun moeder. De eerste jaren zijn gorillamoeders en hun baby's zelfs onafscheidelijk. In veel andere dierentuinen is het lange tijd een groot probleem geweest om deze natuurlijke gang van zaken goed na te bootsen. Inmiddels zijn veel van de op Apenheul geboren gorilla's verhuisd naar gorillagroepen in andere dierentuinen, om daar met hun sociale 'know-how' als voorbeeld te dienen.

Gorilla's zijn de grootste mensapen. In het wild komen ze voor in tropisch West Afrika. Daar worden ze ernstig in hun voortbestaan bedreigd doordat steeds meer oerwoud in landbouwgrond wordt veranderd en bossen worden gekapt voor de hout-industrie. De laatste jaren wordt er bovendien illegaal, maar desondanks grootschalig jacht gemaakt op gorilla's. Hun vlees levert als 'bushmeat' veel op op de markten in de grote steden van Afrika. In de Europese dierentuinen, en dus ook op Apenheul, wordt dit jaar een grote petitie-actie tegen bushmeat gehouden. In het najaar zullen vermoedelijk ruim een miljoen handtekeningen aangeboden worden aan de politiek verantwoordelijken in de betrokken regio.

<

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie