Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rectificatie berichtgeving COA nieuw te openen centra

Datum nieuwsfeit: 24-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIEL

Rectificatie berichtgeving COA nieuw te openen centra

Rijswijk, 24 augustus 2001

Nieuw te openen centra
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaf deze week te kennen in welke gemeenten de komende periode 17 nieuwe centra opengaan. Deze berichtgeving behoeft bijstelling. De onderhandelingen die het COA met de gemeenten Boskoop voert over een nieuw te vestigen centrum zijn nog in volle gang. Voor wat betreft Oostflakkee is er sprake van een verzoek van het COA om medewerking. De uitkomsten zijn nog niet bekend.
In de overige 15 gemeenten is de komst van een nieuw centrum voor 95 tot 100% zeker. Het gaat hierbij om de volgende gemeenten:


1. Zuid-Laren (gemeente Tynaarlo) 400 AZC
2. Stadskanaal 600 OC
3. Wijchen 350 AZC
4. Haren 400 AZC
5. Assendelft (gemeente Zaanstad) 1000 AZC
6. Sint-Annaparochie (gemeente De Bildt) 400 AZC
7. Amstelveen 350 AZC
8. Enschede 400 AZC
9. Lichtenvoorde 400 AZC
10. Heemskerk 275 AZC
11. Delfzijl 400 AZC
12. Amsterdam (Bos & Lommer) 360 AZC
13. Wapenveld (Gemeente Heerde) 600 AZC
14. Etten-Leur 400 AZC
15. Medemblik 325 AZC
Kleinschalige centra
Het bericht van de Telegraaf d.d. 22 augustus jl. dat van het streven naar het inrichten van vooral kleinschalige centra niets terechtkomt is feitelijk onjuist. Het COA kampt sinds april 1998 met een structureel tekort aan opvangplaatsen. Het (op korte termijn) vestigen van grootschalige centra is om die reden nog steeds noodzakelijk. Het COA hanteert daarbij om bedrijfseconomische redenen een ondergrens van 400 opvangplaatsen als het gaat om een centrum van maximaal 5 jaar.

De staatssecretaris van Justitie heeft eind 2000 laten onderzoeken of de inrichting van kleinschalige centra tot de mogelijkheden behoort, omdat volgens gemeenten in sommige gevallen het maatschappelijk draagvlak ontbreekt voor centra met een capaciteit van 400 of meer. De uitkomsten van het onderzoek zijn neergelegd in de notitie (23 maart 2001, kenmerk 5076241/01/DVB) waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd.
De staatssecretaris heeft toegezegd dat kleinschalige centra (vanaf 200) tot de mogelijkheden gaan behoren, mits het om structurele centra gaat (20 jaar of langer) met de daarbij geldende randvoorwaarden.

Het COA blijft derhalve met gemeenten in gesprek over de vestiging van nieuwe centra waarbij kleinschalige centra, naast grote en/of tijdelijke wel degelijk een optie is geworden. De conclusie die de Telegraaf nu trekt dat kleinschalige opvang niet zou werken, omdat het COA diverse centra gaat openen met een capaciteit van 400 of meer is niet juist. Het COA heeft de voorbereidende onderhandelingen voor de vermelde centra al lang geleden ingezet. De vestiging van een centrum is de keuze van een gemeente en veelal het resultaat van een langdurig onderhandelingsproces.NOOT VOOR DE REDACTIE (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie