Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie rapport toekomst overheidscommunicatie

Datum nieuwsfeit: 27-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Den Haag, 20 augustus 2001

Presentatie rapport toekomst overheidscommunicatie

Maandag 27 augustus overhandigt de voorzitter van de Commissie Toekomst Overheidscommunicatie, Jacques Wallage, het eindrapport aan Minister-President Kok. De bijeenkomst vindt plaats in de Noenzaal van de Eerste Kamer te Den Haag en begint om 11.30 uur. Een exemplaar van het rapport is op 27 augustus aldaar verkrijgbaar vanaf 09.30 uur, onder embargo tot het moment van overhandiging.

Mede door de nieuwe technologische middelen is de relatie tussen overheid en burger ingrijpend gewijzigd. Burgers zijn zelfstandiger en zelfbewuster geworden. De overheid past zich weliswaar aan maar dit proces verloopt niet altijd even soepel. Maar ook het medialandschap is nauwelijks meer te herkennen ten opzichte van vijfentwintig jaar geleden. Het aantal zenders op televisie is meer dan verdubbeld, het aantal geschreven media is talrijk. Het informeren van en communiceren met burgers is complexer geworden.

Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoe de toekomst van de overheidscommunicatie eruit moet komen te zien heeft het kabinet de Commissie ingesteld. De Commissie is in april vorig jaar gestart met haar werkzaamheden naar aanleiding van de volgende passage in het regeerakkoord; 'Het is niet alleen van belang dat zoveel mogelijk burgers tot zoveel mogelijk overheidsinformatie toegang hebben, maar ook dat maatwerk kan worden geleverd om met bepaalde boodschappen specifieke doelgroepen te bereiken. Onderzoek naar de organisatie en de inzet van middelen en nieuwe instrumenten moet leiden tot een vergroting van de effektiviteit van de overheidsvoorlichting en tot betere toegankelijkheid van overheidsinformatie.'

Voor de overheid staat er meer op het spel dan het verstrekken van meer informatie aan steeds meer media. Door de maatschappelijke, technologische en journalistieke veranderingen is voorlichting alleen niet meer voldoende. Verantwoording wordt steeds belangrijker om het vertrouwen van de burger te winnen en te behouden. Communicatie is cruciaal bij het verwerven van draagvlak voor overheidshandelen. De media zijn het platform geworden voor 'de slag om het publieke vertrouwen'. Bewindslieden en volksvertegenwoordigers winnen of verliezen daar het krediet voor hun beleid. Voorlichting en communicatie zijn hierdoor verschoven van een belangrijk verschijnsel in de marge naar het hart van het proces van beleidsontwikkeling en beleidsverantwoording. luidt één van de zeventien aanbevelingen die de Commissie doet in het rapport 'in dienst van de democratie'.

Jacques Wallage zal 27 augustus namens de Commissie een nadere toelichting geven en het rapport overhandigen aan de Minister-President, Wim Kok. Na de overhandiging is er de gelegenheid tot het stellen van vragen aan de voorzitter van de Commissie. .reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie