Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Negatieve beeldvorming zzp'ers deels op mythes gebaseerd

Datum nieuwsfeit: 28-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: EIM
Zoek soortgelijke berichten

EIM
Italiëlaan 33
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer
Tel. 079 341 36 34
Fax 079 341 50 24
E-mail (info@eim.nl)

Negatieve beeldvorming deels op mythes gebaseerd

datum

28 aug 2001

nummer

25

inlichtingen

079 341 36 34

Negatieve beeldvorming zzp'ers deels op mythes gebaseerd

De heersende beeldvorming over zzp'ers bevat negatieve elementen. Zo zouden zij oneerlijke concurrentie plegen en het socialezekerheidsstelsel uithollen. In veel gevallen komt dit niet met de werkelijkheid overeen en is van mythevorming sprake. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Meer opvattingen weerlegd dan onderbouwd

Literatuurstudie, toetsing aan bestaand cijfermateriaal en inschakeling van expertise uit het veld maken duidelijk dat er van de heersende opvattingen meer moeten worden weerlegd dan er kunnen worden onderbouwd. Zo is van de vermeende `oneerlijke' concurrentie door een lager tarief nauwelijks sprake. De zzp'er hanteert veelal een tarief dat marktconform is voor de betreffende branche. Oneerlijke concurrentie als gevolg van het feit dat werkgevers aan meer regels gebonden zouden zijn, blijkt in de praktijk eveneens nauwelijks voor te komen. Ook het zogenoemde `gedwongen' ondernemerschap waarbij een werkgever een werknemer als zzp'er voor zich laat werken blijkt grotendeels een mythe te zijn. Het merendeel van de zzp'ers heeft namelijk positieve motieven om voor zichzelf te beginnen. Uitholling van de sociale zekerheid door het onverzekerd zijn van de zzp'er berust eveneens op een misvatting. Ongeveer de helft van de zzp'ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, terwijl twee derde een vorm van pensioenvoorziening heeft getroffen.

Onduidelijkheid van het ondernemersbegrip grootste knelpunt

Er worden veel verschillende definities gebruikt van zzp'ers. Wel zijn er enkele overeenkomsten aan te geven. Zo hebben zzp'ers geen werknemers in dienst en werken ze voor één of enkele opdrachtgevers. Daarbij overheerst één opdrachtgever. Ze hebben geen of in zeer beperkte vorm een eigen bedrijfsruimte. De status van de zzp'er is onzeker, maar er is op dit punt geen behoefte aan overheidsingrijpen. Wel bestaat er behoefte aan duidelijkheid: een helder en eenduidig ondernemersbegrip.

Bestellen

De publicatie `Zelfstandigen Zonder Personeel: Waarheden en Mythes', bestelnummer A0103, prijs 35,- (exclusief verzendkosten), kan via e-mail: (info@eim.nl) , telefonisch (079 341 36 34) of via de fax (079 341 50 24) bij EIM besteld worden. Voor vastrechtabonnees geldt voor deze publicatie een korting van 40%. Bij de publicatie treft u een acceptgiro aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie