Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidieregeling leefbaarheid kleine kernen Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 28-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

28-08-2001

Nieuwe subsidieregeling leefbaarheid kleine kernen

Vanaf 1 januari 2002 gaat een nieuwe subsidieregeling van start: de subsidieregeling 'Leefbaarheid Kleine Kernen Zuid-Holland'. Dit hebben Gedeputeerde Staten (GS) vandaag, 28 augustus 2001, besloten. De doelstelling van de subsidieregeling is de verhoging van de leefbaarheid in kleine kernen door versterking van dorpsklimaat en/of sociaal-economische structuur en het voorkomen van sociaal-maatschappelijke knelpunten in de meest brede zin van het woord. Voor deze regeling is jaarlijks circa f2,2 miljoen beschikbaar.

De instelling van de nieuwe subsidieregeling 'Leefbaarheid Kleine Kernen Zuid-Holland' geeft invulling aan het voornemen van GS om zoals in het collegeprogramma aangegeven, financiële middelen vrij te maken als bijdrage aan de oplossing van de leefbaarheidproblemen in de kleine kernen. Dit zijn kernen met minimaal 500 en maximaal 5000 inwoners.

De subsidieregeling biedt financiële impulsen aan kleinschalige projecten om de terugloop van het voorzieningenniveau te voorkomen. Hiermee worden niet alleen winkelvoorzieningen bedoeld, maar ook huisarts, bibliotheek, bejaardenhulp, veiligheid, mobiliteit, sportvereniging, sportvoorzieningen en andere voorzieningen voor de gemeenschap in kleine kernen. GS zetten de subsidieregeling niet alleen in voor verbeteringsprojecten met fysieke oogmerken (bijvoorbeeld bouw/renovatie verenigingsgebouw), maar ook voor onderzoeks- en ontwerpprojecten die op termijn een bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid in kleine kernen. Naast de reeds genoemde activiteiten vallen hier ook ontwikkelingsplannen onder die een impuls kunnen geven aan commerciële en niet-commerciële activiteiten binnen de kernen.

Na behandeling in PS van 17 oktober kunnen gemeenten de subsidie aanvragen. De aanvragen voor de eerste tranche kunnen tot 1 maart 2002 worden ingediend.

De regeling gaat in vanaf 1 januari 2002. Voor 2001 hebben GS in juli al voor een andere aanpak gekozen: het voor dit jaar beschikbare budget leefbaarheidsubsidie zal eenmalig worden bestemd voor projecten in kleine kernen waarvoor de gemeente tevergeefs Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) heeft aangevraagd. GS zullen met de betrokken gemeenten overleg voeren voor welke onderdelen van de ingediende projecten en voor welke bedragen de leefbaarheidsubsidie kan worden verleend.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie