Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dienstenbond CNV: Laurus neemt doordacht besluit

Datum nieuwsfeit: 28-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dienstenbond CNV


Persberichten

Dienstenbond CNV: Laurus neemt doordacht besluit

Supermarktconcern Laurus liet het CNV weten dat de cijfers van het eerste halfjaar tegenvallen. Aan het begin van de ombouwoperatie van de verschillende supermarkten naar de Konmar-formule, was er een winstverwachting van 75 mln. Euro over 2001. Inmiddels wordt een verlies verwacht.

Laurus stopt tijdelijk met de ombouw en gaat zich eerst concentreren op de distributie en de ICT. Als de backservice op orde is, volgen daarna de winkels. De oorzaak van de tegenvallende resultaten was namelijk dat de backservice onvoldoende aansluit op wat de (nieuwe) winkels vroegen. De logistieke problemen maakten de ombouw van de zelfstandige ondernemers onzeker.

CNV-bestuurder Siefko Weert licht toe: Waar je ook begint aan een nieuwe of gewijzigde formule, er gaan altijd grote en kleine zaken fout. Bij zon grote operatie is dat risico nog eens een aantal keren uitvergroot, zoals bij Laurus wel is gebleken. Van die fouten moet geleerd worden. Laurus begrijpt dat en neemt nu een doordacht besluit. Een positieve ontwikkeling. De Dienstenbond CNV is direct betrokken bij deze operatie en heeft van Laurus de verzekering gekregen dat er geen personele consequenties aan verbonden zijn. Weert: Voor onze leden is dat op het moment het belangrijkste.

Hoofddorp, 27 augustus 2001

Vedior speelt hoog spel bij Sociaal Plan

De Dienstenbond CNV is teleurgesteld in uitzendorganisatie Vedior. In de onderhandeling over een nieuw sociaal plan kwam Vedior woensdag met een eindbod. Een Sociaal Plan is broodnodig vanwege de aangekondigde reorganisatie. Deze reorganisatie voorziet in de afbouw van Vedior Nederland, en een verdere verzelfstandiging van Vedior Personeelsdiensten en Dactylo. Als gevolg van deze reorganisatie komen circa 65 arbeidsplaatsen te vervallen.

De eisen van de Dienstenbond CNV zijn met name gericht op het verbeteren van vertrekregelingen, in het geval dat medewerkers niet herplaatst kunnen worden. De maximering van de vertrekregelingen is de Dienstenbond CNV een doorn in het oog. Vooral oudere medewerkers met een lang dienstverband zijn hiervan de dupe. Ook de regelingen rond de aanstaande verhuizing zijn onder de maat. Het Sociaal Plan van vorig jaar, voor de reorganisatie binnen Vedior Personeelsdiensten, ligt nog vers in het geheugen. Toen waren de regelingen wel van voldoende kwaliteit. En gezien de resultaten is er geen reden om nu met een minder royaal plan te komen.

Bestuurder Harry Gerding van de Dienstenbond CNV kan zich dan ook niet in het eindbod vinden: Blijkbaar moet het geld nu over de rug van de medewerkers worden verdiend. Daar is geen enkele reden voor als ik de halfjaarcijfers van Vedior mag geloven. Dit is verkeerde zuinigheid. Aan onze eisen is Vedior amper tegemoet gekomen. Op korte termijn zullen we onze achterban raadplegen over de ontstane situatie. Dan zal duidelijk zijn of onze leden wel of niet een Sociaal Plan met deze condities willen accepteren.

Hoofddorp, 22 augustus 2001

Dienstenbond CNV stapt naar rechter:
nieuwe Aldi-contracten zijn in strijd met CAO

De Dienstenbond CNV gaat de geldigheid van de nieuwe Aldicontracten voor filiaalleiders betwisten bij de rechter. Volgens ons zijn deze contracten in strijd met de CAO en met de uitspraak van de Vaste CAO-Commissie, vindt bestuurder Aletta Bulsink van de Dienstenbond CNV.

Die commissie stelde de Dienstenbond CNV eind vorige maand in het gelijk. Dat betekende dat Aldi de filiaalleiders niet kon verplichten om 45 uur te gaan werken. Aldi trok zich daar niets van aan en kwam met nieuwe contracten. Daarin konden filiaalleiders kiezen tussen een 40 of 45-urige werkweek. Flauwekul, volgens Bulsink. Mensen kunnen inderdaad kiezen voor 40 uur maar lopen daardoor wel veel provisie mis. Onder meer met dit gegeven stelde de Dienstenbond CNV deze week een ultimatum aan Aldi. Dat liep afgelopen woensdag om zes uur s avonds af. Rond die tijd kwam ook een reactie van Aldi binnen. Het bedrijf ging op een aantal belangrijke eisen van de Dienstenbond CNV in. Zo zullen bestaande contracten worden gerespecteerd. Ook is het voortaan volgens Aldi vanzelfsprekend dat er geen sprake zal zijn van intimidatie en emotionele druk. Tot voor kort hield men intimidatiebijeenkomsten waarbij filiaalleiders onder druk werden gezet om contracten te tekenen. Met deze punten waren wat ons betreft de angels uit het ultimatum. Daarom hebben we besloten het ultimatum op te schorten. Dat wil nog niet zeggen dat de lucht helemaal is opgeklaard. De nieuwe contracten moeten van tafel. Daarom stappen we naar de rechter.
Ondertussen blijft zij de perikelen rond Aldi nauwgezet volgen. Wij adviseren de filiaalleiders om de reactie van Aldi op ons ultimatum bij zich te houden. Mocht er opnieuw een contract worden aangeboden, dan hoeven zij alleen maar het papier te laten zien. Zij kunnen zich dan van discussie onthouden. Alle andere werknemers adviseren wij om de belofte dat niet meer zal worden geïntimideerd en druk uitgeoefend te onderstrepen en verder net zo te handelen als de filiaalleiders.

Hoofddorp, 13 juli 2001

Uitkomsten onderzoek bij Flora en Holland:
veel behoefte aan employability bij veilingen

Werknemers hebben veel behoefte aan employability en zitten niet te springen om het bedrijf te verlaten. Dat zijn enkele uitkomsten van een employabilityonderzoek onder honderden medewerkers van de bloemenveilingen Holland en Flora, dat de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van Vakcentrale CNV hield in opdracht van de Dienstenbond CNV. In het kader van het onderzoek werd ook gesproken met hoofden P&O en met ondernemingsraden. Vandaag overhandigde bestuurder Bernard-Jan de Groot van de Dienstenbond CNV het onderzoeksrapport aan directies van beide veilingen.

Uit het onderzoek bleek dat het favoriete employabilityinstrument van veilingmedewerkers is om projecten samen met collega's van andere afdelingen te doen. Ook kwam naar voren dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun loopbaan, maar dat ze wel ondersteuning nodig hebben bij het ontwikkelen van hun loopbaanplannen.
De platte organisatiestructuur biedt weinig mogelijkheden tot employability. Door de specialistische karakters van de functies is het moeilijk om intern van baan te wisselen. Gebleken is dat het bieden van employabilitykansen de veilingen voordelen kan opleveren. Vooral als het gaat om doorstroom en behoud van medewerkers. Wel hebben vrijwel alle medewerkers het afgelopen jaar een functioneringsgesprek gehad. Dat komt maar bij weinig bedrijven, die we onderzocht hebben voor. Een functioneringsgesprek is een belangrijk onderdeel van een employabilitybeleid, stelt CNV-onderzoek Marion Dik. In het gesprek kan de werknemer zijn of haar employability aan de orde stellen. Bovendien kan de werkgever dan de loopbaanmogelijkheden en
-wensen inventariseren. Het gaat er niet alleen om dat men volgend jaar goed aan de slag kan, maar ook voor langere tijd werkzaam kan zijn. Dat is pas employability".
Jaap van Duijvenbode, Hoofd P&O bij Flora, die het rapport namens algemeen directeur Walter Jansen in ontvangst nam, is blij met de grote betrokkenheid van de veilingenmedewerkers. "Men wil echt betrokken zijn bij de organisatie. Medewerkers zien de verantwoordelijkheid om zelf aan de toekomst te werken. Daarnaast hebben sommige medewerkers daar wel wat extra begeleiding bij nodig. Vanuit Flora bekijken we hoe we de aanbevelingen van het CNV in de praktijk kunnen brengen."
Ook een tevreden gezicht bij algemeen directeur Jacques Teelen van Bloemenveiling Holland. Hij ziet de onderzoeksresultaten als een thermometer, omdat de vergelijking wordt getrokken met andere sectoren. Uit de resultaten blijkt dat er zeker nog inspanningen kunnen worden verricht, stelt hij. "Bijvoorbeeld ten aanzien van de bevordering van de interne mobiliteit. Bloemenveiling Holland heeft sinds de jaren negentig beleid ingezet dat naadloos aansluit op employability. Permanent leren en vernieuwen zijn daarin uitgangspunten. Een van de instrumenten om dit beleid uit te voeren, is het voeren van functioneringsgesprekken. Teelen is tevreden over de goede resultaten uit het onderzoek. Door het CNV uitgebreid onderzoek te laten doen, heeft de veiling zich kwetsbaar willen opstellen als werkgever, stelt Teelen. De adviezen van de bond neemt hij zeker ter harte. ""Om zich als goede werkgever blijvend positief te positioneren is employability een van de belangrijkste instrumenten om personeel te boeien en te binden."
Het CNV heeft employability hoog op de agenda staan. De Groot: Wij wijzen werknemers op het belang om zich bewust bezig te houden met hun loopbaan. Wij willen hen daarbij ook helpen. Niet alleen via dit onderzoek, maar ook door (gratis) cursussen aan te bieden. Bijvoorbeeld over loopbaanoriëntatie. De Dienstenbond CNV houdt momenteel een employabilityonderzoek onder medewerkers van AKN.

Rijnsburg, 25 juni 2001

CAO-commissie stelt Dienstenbond CNV in het gelijk: Wurgcontracten bij Aldi kunnen van tafel

Ik ga er vanuit dat eindelijk die wurgcontracten van tafel kunnen en er een einde komt aan een slepende zaak, zo reageert bestuurder Aletta Bulsink van de Dienstenbond CNV op de uitspraak van de Vaste CAO-commissie VGL. Die stelde de Dienstenbond CNV in het gelijk in een geschil over de contracten van filiaalleiders bij Aldi.

Dit supermarktconcern schotelde de filiaalleiders contracten voor met een wekelijkse arbeidsduur van 45 uur. Dat leidde de afgelopen tijd tot veel onrust onder filiaalleiders. Zij waren niet alleen verbolgen over de nieuwe contracten, maar ook op de manier waarop het werd voorgelegd. Er zijn diverse bijeenkomsten geweest waarop de Aldidirectie de filiaalleiders min of meer dwong om de contracten te tekenen. Dat is de medewerkers niet in de koude kleren gaan zitten, aldus Bulsink, die de afgelopen tijd diverse bijeenkomsten organiseerde voor filiaalleiders en ook enkele keren sprak met Gruijters, Aldidirecteur in Nederland. Aldi erkende toen wel enkele fouten die ze gemaakt hebben, maar ze bleven wel vasthouden aan de 45-uur contracten. Gelukkig is dat nu door de CAO-commissie van tafel geveegd. En terecht ook, want het gaat in tegen de VGL-CAO, waar het Aldipersoneel onder valt, zegt Bulsink.

Hoofddorp, 25 juni 2001

Nieuwe CAO voor technische groothandel:
blij dat we op nette manier zijn uitgekomen

Dit is een heel aardig resultaat. Zo noemt bestuurder Richard Leloux van de Dienstenbond CNV het vanmiddag bereikte principe-akkoord voor een nieuwe CAO technische groothandel.

Maar het belangrijkste vind ik überhaupt dat er weer sprake is van een branche-CAO. Ik ben blij dat we na alle conflicten van de afgelopen tijd er toch nog op een nette manier zijn uitgekomen. Leloux doelt op de vele actiebijeenkomsten en stakingen die dit jaar zijn georganiseerd, nadat het CAO-overleg stukliep.
In de nieuwe CAO zijn goede afspraken gemaakt over meer loon (3 % per
1 januari 2001, 1,25 % per 1 juli 2001, 2,75 % op 1 januari volgend jaar, 2 % op 1 juli 2002 en 2 % per 1 januari 2003) en over compensatie van een nieuwe dagspiegel met compensatie (één van de grote struikelblokken toen het CAO-overleg vastliep) voor medewerkers. Medewerkers in de CAO-scholen krijgen 3 % compensatie. De boven-CAO-schaligen kunnen rekenen op 2 %. Iedereen wordt voldoende gecompenseerd. Daar gaat het om, aldus Leloux.
Daarnaast wordt de kinderopvang verbeterd. Kortom, zegt Leloux, een resultaat waarmee ik bij de leden thuis kan komen. De nieuwe CAO loopt van 1 april 2000 tot 1 april 2003 en geldt voor ruim vijftigduizend medewerkers in technische groothandels.

Hoofddorp, 20 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...