Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regionaal nieuws FvO

Datum nieuwsfeit: 29-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Federatie van Ouderverenigingen

Regionaal nieuws: diverse provincies

29 augustus 2001

Regionaal nieuws

In deze zomerweken werd heel wat informatie uit het land bijeengesprokkeld, o.a. uit regionale nieuwsbrieven en rapporten. Niet alle berichten zijn meer echt recent. De algemene indruk is: veel wachtlijstaanpak.

Groningen

De SPD maakte een krant over de stand van zaken bij de wachtlijstaanpak. De PFvO werkte eraan mee. Ruim 500 mensen zijn van de wachtlijst af. Het plan voor een Groningse handreiking over persoonsvolgend budget is omgebogen naar een knelpuntenanalyse. Dit voorjaar presenteerde zich een particulier bureau dat ouders wil adviseren bij de papierwinkel met het persoonsgebonden budget. De PFvO kijkt de kat uit de boom.

Friesland

Het project Met de vraag aan de slag gaat in september echt uit de startblokken met vijf themabijeenkomsten die de deelnemers een keuze bieden uit zeven workshops.
Delegaties van de afdelingen en familieverenigingen zijn uitgenodigd voor de tweede bijeenkomst over samenwerken in de regio. Friesland doet mee aan de pilot naar aanleiding van de uitkomsten van de landelijke Werkgroep Regio.
Ook is de PFvO Friesland begonnen met een eigen nieuwsbrief voor meer dan tweehonderd adressen.

Drenthe

In het project Arbeid bleek dat arbeidsmogelijkheden voor ZML-schoolverlaters toch relatief onbekend zijn. Er wordt (samen met het Twentse project) gewerkt aan een voorlichtingsbrochure voor ouders.
De werkgroep Regiovisie Verstandelijk Gehandicapten Drenthe bracht na twee jaar een tussenrapportage uit. Het rapport is mooi uitgevoerd en er is naar gestreefd om de informatie toegankelijk te maken. Drenthe is ook bezig met een vervoersproject in RPCP-verband.

Overijssel

In Twente loopt vanaf 1999 een project persoonsvolgend budget. In de volgende Kaders daarover meer.
Het project Arbeid nadert de afronding. Op 18 oktober wil men de resultaten presenteren in de vorm van een brochure voor ouders, een brochure voor intermediairs en een Twentse adressenbijlage. De brochures worden zo gemaakt dat ze ook in andere provincies bruikbaar zijn.
Op 6 oktober hebben de Overijsselse bestuurders hun jaarlijkse besturendag, dit keer over kwaliteit van bestaan. Het verslag van de Markt van Mogelijkheden in april is klaar. Wie iets soortgelijks wil opzetten: er is een draaiboek beschikbaar. Overijssel had een provinciale subsidie voor de dag en dat is bij een grootschalige opzet echt wel nodig.

Flevoland

In maart was de Zorggebruikersbundeling Flevoland gastheer bij een regionale evaluatie van de kwaliteitswet. Opvallend was dat de zorginstellingen niet overtuigd zijn van het nut van het kwaliteitsjaarverslag. ZGB vindt de verslagen vaak vaag en ze bieden geen inzicht in de resultaten van het kwaliteitsbeleid. Meer van deze regionale bijeenkomsten worden verwerkt in het advies van het Verwey Jonkerinstituut aan VWS bij de evaluatie van de kwaliteitswet in het najaar van 2001.
In mei is in Flevoland een afdeling van Onderling Sterk opgericht, de belangenverenging van mensen met een verstandelijke handicap. De SPD heeft hier hard aan getrokken.

Utrecht

In Eemland is een proef gestart met een zorgpas voor patiënten/cliënten, een stap naar een landelijk electronisch patiëntendossier. Het PPCP Utrecht is nauw betrokken. Consulent Jan Fousert is benieuwd naar de ervaringen, mede gelet op de plannen rond electronische dossiers in grote nieuwbouwlocaties als Leidsche Rijn en Vathorst.
In Utrecht (en in Friesland) is bij het zorgkantoor een project gestart met een andere, meer vraaggerichte, bekostigingssystematiek. De Federatie is tot nu toe erg teleurgesteld over de invulling van een en ander.
In Utrecht start binnenkort ook een cursus voor mensen met een verstandelijke handicap: 'Je goed recht'.

Noord-Holland

In Amstelland en de Meerlanden werd het project Vraag wat je vragen wilt afgesloten. Acht ouderparen werkten aan de verwezenlijking van hun wensen, ondersteund door de methode die elders in het land al eerder toegepast is. Het proces van vraag naar antwoord vraagt een lange adem, want de praktijk is veel minder vraaggericht dan je zou denken.
In Kennemerland wordt een project voorbereid om de ervaringen van ouders met de wachtlijstaanpak door te lichten. In Groot-Amsterdam is de informatiegids Amsterdam aangepast herzien en in grote aantallen gratis verspreid. Veel adressen en tips, ook van de zijde van de (regionale) ouderverenigingen. Op 25 september is een dag waarop allochtone organisaties uitgenodigd zijn zich te presenteren. IJburg wordt in de nieuwsbrief van VWS over modernisering van de AWBZ als voorbeeld opgevoerd. Projectleider Boon vindt het een knap ingewikkeld proces en zegt: De nieuwe werkwijze zal wel doorsijpelen in andere delen van de stad. Ik wil er wel bij aantekenen dat we hier met een volledig nieuw stadsdeel kunnen starten, een nog niet ontgonnen terrein, zonder vaste structuren.
De afdelingen van Philadelphia en VOGG in Amsterdam organiseren op 21 september een discussiebijeenkomst naar aanleiding van uitspraken van de Noorse mevrouw Kristiansen over de Nederlandse zorg.

Zuid-Holland

Een project over onderwijsintegratie in Delft/Westland/Oostland is juist afgerond. Het gaat ook over het zogenoemde symbiose-onderwijs. In de regio wil men er iets mee gaan doen. In Kaders komen we er binnenkort op terug.
Uit de regiovisie bleek een groot knelpunt voor ouders te liggen bij oppas; heel herkenbaar. Vijf organisaties sloegen de handen ineen. Het resulteerde in een gezamenlijke folder en alle aanvragen lopen nu via een centraal meldpunt.

RFvO Midden-Holland vermeldt in de regionale nieuwsbrief aanbevelingen aan zorgaanbieders, SPC en zorgkantoor, naar aanleiding van ervaringen van ouders bij de wachtlijstaanpak.
Zorgaanbieder Syndion, vooral actief in het Zuid-Hollandse en Utrechtse rivierengebied, start samen met Prismant een onderzoek naar de dagindeling van cliënten en het cliëntvolgend inzetten van medewerkers.

Zeeland

Klaverblad Zeeland is in mei gestart met een project om 50 arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, samen met de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf en KLIQ, een organisatie voor arbeids(re)integratie.
Zeeland gaat ook meewerken aan een project Externe kwaliteitstoetsing RIOs vanuit cliëntenperspectief. Het RIO moet zorgen voor de onafhankelijke en integrale indicatiestelling, maar dat loopt nog niet allemaal van een leien dakje.

Noord-Brabant

In Zuidoost Brabant heeft de RFvO samen met Twijnstra en Gudde een vragenlijst ontwikkeld om te onderzoeken hoe ouders de wachtlijstaanpak hebben ervaren. Het rapport is af en de bladen van de ouderverenigingen besteden er aandacht aan.
Zorgaanbieder Prisma probeert in Waalwijk en Oosterhout een model (de driehoek emancipatie-dialoog-samenlevingsopbouw) in de praktijk te brengen. In Hallo samenleving, hier ben ik. Dromen van verstandelijk gehandicapten worden waar wordt dit beschreven en met fotos geïllustreerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...