Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spinozapremie voor tweelingonderzoekster Dorett Boomsma

Datum nieuwsfeit: 29-08-2001
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 29/08/2001Spinozapremie voor tweelingonderzoekster Dorett Boomsma

Professor Dorett Boomsma (43), hoogleraar Biologische Psychologie aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van Vrije Universiteit, krijgt dit jaar de Spinozapremie, de ´Nederlandse Nobelprijs´ die NWO jaarlijks aan vier onderzoekers uitreikt. Boomsma krijgt een subsidie van 3,3 miljoen gulden (1,5 miljoen Euro).

Dorett Boomsma doet met haar afdeling op de VU onderzoek aan tweelingen, om verklaringen te vinden voor individuele verschillen in gedrag en gezondheid bij mensen. Een belangrijke ontdekking was bijvoorbeeld dat de invloed van genen op IQ-score drastisch stijgt met de leeftijd: bij kinderen van vijf jaar kun je maar 30 procent van de individuele verschillen toeschrijven aan erfelijke factoren, maar bij vijftig jaar is dat opgelopen tot 80 procent.

Een andere opzienbarende ontdekking betreft de erfelijkheid van verslaving: Boomsma ontdekte dat het niet erfelijk bepaald is of je begínt met bijvoorbeeld roken of drinken, maar als je eenmaal begonnen bént, is de mate van verslaving wel zeer sterk erfelijk bepaald. De volgende stap is nu te achterhalen welke genvariant verantwoordelijk is voor die verslavingsgevoeligheid. Dan kunnen mensen met die gevoeligheid worden gewaarschuwd.

Het baanbrekende onderzoek dat Boomsma´s groep aan de VU doet, kan plaatsvinden dankzij het door Boomsma en haar voorganger prof. dr. Orlebeke opgezette Nederlands Tweeling Register (NTR). Sinds 1986 staan hierin adresgegevens van eeneiige en twee-eiige tweelingen en andere meerlingen die willen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels zijn dat zo´n dertigduizend tweelingen en een paar honderd andere meerlingen, en dat maakt het NTR tot een van de grootste en meest representatieve tweelingenregisters ter wereld.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie