Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fotocollectie Gentse Opera op Opendeurdag Stadsarchief

Datum nieuwsfeit: 30-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

O p e n d e u r d a g S t a d s a r c h i e f 3 0 a u g u s t u s D e f o t o c o l l e c t i e v a n d e G e n t s e O p e r a (31/08/2001)

De fotocollectie bestaat uit vier albums, aangelegd door enkele personeelsleden, tussen 1848 en 1924. In het totaal bevatten ze meer dan 700 fotos. Ze spreken erg tot de verbeelding en zijn een schitterende evocatie van een reeds lang vervlogen tijd: artiesten, kostuums en interieurs. Als document en getuige van het artistieke leven in de Gentse Opera van de tweede helft van de 19de eeuw tot het begin van de twintiger jaren van de 20ste eeuw, mogen deze fotos zeker beschouwd worden als uniek en onvervangbaar. Meestal moeten we ons immers uitsluitend baseren op tekstmaterialen, zoals programmabrochures en -folders.

Fotografisch belang

Vooral het oudste album, aangelegd tussen 1848 en ca. 1880, is van uitzonderlijk belang als getuige van de evolutie van de vroegste fotografie. Met het ontstaan van de fotografie in 1839 werd voor het eerst de mogelijkheid geboden om op een snelle manier een relatief blijvend beeld van een actueel gegeven te verkrijgen. De Franse Jacques Louis Daguerre en de Engelse William Fox-Talbot slaagden er in 1839 nagenoeg gelijktijdig in beelden vast te leggen door middel van een techniek die wij als "fotografie" hebben leren kennen (letterlijk: schrijven met licht). Hoewel Daguerre zijn ontdekking - de daguerreotypie - het eerst kenbaar maakte, mag Talbot terecht als de vader van de fotografie beschouwd worden door zijn uitvinding van het positief/negatief procédé. Fotografie was verhoudingsgewijs veel sneller dan schilderen of tekenen en de technische evolutie maakte al snel de vlotte reproductie van fotos mogelijk. Ook als reflectie van de lokale, Gentse activiteiten van vroege fotografen is dit album van onschatbaar belang. In die vroege periode werd immers nog heel wat geëxperimenteerd in dit wereldje.

Het visitekaartportret

De fotografie genoot als snel een immense populariteit. Aan de basis hiervan lag de carte-de-visite of het visitekaartportret, dat door de Fransman A. Disderi in 1859 op de markt werd gebracht. Deze uitvinding maakte het mogelijk om op één glasplaat verschillende opnames te maken. De albuminedrukken hadden een standaardformaat van 8,5 x 6 cm. Het grote succes van de portretfotografie lag tussen 1846 en 1860. De portretstudios zorgden voor de snelle bekendheid van de fotografie, die zich vanuit de studios al gauw verspreidde naar de "buitenwereld", met opnames van stadsgezichten, exotische plaatsen en landschappen en gebeurtenissen.

Het eerste album bevat heel veel dergelijke visitekaartportretjes die als "marketinginstrument" en promotie van de artiest werden uitgedeeld. Het bevat zelfs een portret van de hand van de uitvinder van de carte-de-visite: Disderi. Hij maakte een opname van Marietta Alboni, één van de divas die in de tentoonstelling van vandaag belicht wordt.

Het internationaal karakter van onze divas blijkt uit de fotografen die de opnames maakten. Van de tien divas kennen we drie fotografen: de reeds eerder vermelde pionier André Adolphe-Eugène Disderi (1819-1890), de opname van Marie Cabel in het fotoatelier van Mayer en Pierson (1855-1866) met hoofdvestiging in Parijs en tenslotte het portret van Carlotta Patti door de gebroeders Ghémar, hoffotografen in Brussel (1859-1894).

Tevens biedt dit eerste album ons een staalkaart van negen Gentse fotografen die in die vroege periode actief waren. Het eerste album bevat 135 opnames. Bij slechts de helft (67) van de fotos is de fotograaf gekend. De 9 Gentse fotografen, met 32 opnames op 67, overwegen. Twintig fotografen hebben hun voornaamste actieterrein in Brussel, Antwerpen en Luik. Er resteren nog 15, vermoedelijk hoofdzakelijk buitenlandse fotografen uit Den Haag, Parijs, Saint-Quentin, Stockholm, Lyon Dit hoeft geen verwondering te wekken, gezien het "reizend karakter" van de internationale, grote operasterren.

De Gentse fotografen in het album

De eerste geslaagde opname van een daguerreotypie in Gent vond plaats op 21 oktober 1839. De Franse professor Braga en de Gentse prentenhandelaar Pelizzaro organiseerden een fotosessie, met enkele Gentse geïnteresseerden. Een opname van de toren van de Sint-Niklaaskerk vond plaats. Enkele dagen later demonstreerde en verkocht de Parijse handelaar L. Lemaire fotomateriaal op de Korenmarkt.

Tussen 1839 en 1905 telde Gent maar liefst 172 professionele fotografen, 71 met een tweede beroep en 149 amateurs. Negen Gentse fotografen leverden samen 32 fotos in het album.

Het album wordt bijzonder kostbaar alleen al door de aanwezigheid van twee portretten van de hand van Charles DHoy (1823-1892). Het allereerste portretje van zanger Zelger is gemaakt door Charles DHoy en dateert wellicht uit de hele vroege periode van zijn fotografische activiteiten maar zeker van na 1851.

Hij mag terecht worden beschouwd als één van de pioniers, die zich in alle aspecten van de vroege fotografie heeft verdiept. Hij was één van de eerste vervaardigers van de daguerreotypie in Gent met een eigen vaste studio. De Wegwijzer van Gent vermeldt in 1854 voor het eerst drie daguerreotypisten; de enige niet-buitenlander én Gentenaar is Charles DHoy, Kerkstraat 11. Hij woonde achtereenvolgens in de Kerkstraat, de Brabantdam en de Kortedagsteeg. Hij zou reeds in 1845 geëxperimenteerd hebben met fotografie en knutselde zelf zijn camera en de accessoires ineen. Officieel zijn er pas vanaf 1854 opnames van zijn hand bekend. In 1861 maakte hij een vergroter om grotere formaten te kunnen produceren. Zijn vroegste, niet bewaarde opnames, drukte hij volgens bevriende fotografen af op papier dat met was transparant was gemaakt, de zgn. calotypie.

Hij beoefende de twee vroegste basistechnieken van de fotografie, zowel de directe positieve opname op metaal in de vorm van de daguerreotypie als het gebruik van negatieven in de vorm van de calotypie op papier en later op glas via het natte-collodium-procédé. Hij maakte albuminedrukken en stereo-opnames.

Vanaf 1875 ging hij zelfs nog een stapje verder en schakelde over van het albuminepapier op het carbonpapier. Samen met Désiré van Monckhoven produceerde hij dit speciale fotopapier waardoor werd verholpen aan het vergelend effect van het albuminepapier. In 1874 was hij stichtend lid van de toonaangevende Association belge de Photographie waarbij de professionele fotografen aansloten.

De meeste (16) portretten komen uit het atelier van Charles Roose (1831-?). Deze Gentse fotograaf, actief tussen 1856 en 1893, had ateliers achtereenvolgens in de Lammerstraat, de Sint-Pietersnieuwstraat, de Koepoortkaai en uiteindelijk in de Harmoniestraat in Ledeberg. Kenmerkend voor de portretjes in dit album is de rode rand (zes keer); één foto van Anna Vlieghe (niet gedateerd) is ingekleurd.

De gebroeders Beernaert, met studio in Gent van 1864 tot 1891 zijn vertegenwoordigd met 3 opnames. Deze professionele fotografen waren leden van het vroegste uur van de Association belge de Photographie (1874). Ze waren gevestigd in de Sleepstraat, en later in de Wijngaardstraat (vanaf 1872). Vanaf 1891 zette de weduwe van Edouard Beernaert het atelier voort in de Groene Vallei, waar een bedrijfje was gevestigd voor de aanmaak van "droge platen". Het bedrijf Beernaert Dry Plates was reeds opgericht in 1880 in de Wijngaardstraat. Het was de eerste gemechaniseerde fabriek voor platen van gelatine-bromide, gebruik makend van de emulsies van Désiré van Monckhoven; er werden 20 m² platen per dag geproduceerd. In 1886 produceerde het bedrijf tot 400 m2 droge platen per dag. Het bedrijf bleef bestaan tot in 1902. In 1886 was het de Belgische marktleider in de fotochemie. Er werken 69 arbeiders en 16 bedienden.

Het bedrijf splitste in 1897-98, enerzijds in de sectie Dry Plates (Sint-Antoniuskaai 4-5) en in de N.V. die een nieuw proces lanceerde voor de voorbereiding van gevoelige fotografische lagen.

Buret Léon, zoon werkte van 1862 tot 1870 in de Dierentuinlaan. Hij profileerde zijn atelier onder de naam Photographie Artistique Instantanée en positioneerde zich hiermee binnen de kunstwereld. Als burgerlijk ingenieur werkte hij daarvoor in een chemisch bedrijf. Hij was overduidelijk gespecialiseerd in portretfotografie, zowel het individuele als het groepsportret. Het album bevat 4 opnames van zijn hand én zijn reclamekaartje.

Nestor Schaffers is de laatste fotograaf met meerdere opnames (3) in het album. Geboren in Luik (1826) ontwikkelde hij zijn fotografische activiteiten in Gent vanaf 1862 tot 1896. Oorspronkelijk was hij schilder en studeerde in Antwerpen, Düsseldorf, Barbizon en in Zwitserland. Hij was bevriend met Désiré van Monckhoven en was één van de eerste fotografen die gebruik maakte van diens gecommercialiseerd carbonpapier. Eén opname van de artieste Luce werd afgedrukt op papier met als reclameopschrift photographie au carbon inalterable. Hij was stichtend lid van de Association belge de Photographie. Zijn werkplaats was achtereenvolgens gevestigd in de Onderstraat (1862), in de Walpoortstraat, (1862-1875) en in de Guinardstraat (1878-1896).

De volgende Gentse fotografen leverden slechts elk één opname voor het album:

Van de Kerkhove Hippolyte Hij werkte in een studio in de Veldstraat tussen 1862 en 1883. Deze professionele fotograaf verkocht in zijn handel allerlei soorten frames en passe-partouts. In 1862 nam hij een patent op een procédé voor de aanmaak van fotografische kopies (gelijktijdig of opeenvolgend afdrukken van diverse portretten op de cartes-de-visite).

Théry Polydore Deze studio was in Gent gevestigd op verschillende adressen, tussen 1872 en 1890: Korte Violettestraat (1872-1875), Hoogpoort (1876-1885) en Begijnhoflaan (1887-1890). Hij was schilder en fotograaf; hij maakte cartes-de-visite vanaf het einde van de 1860-er jaren. Hij was lid van de Association belge de Photographie van 1875 tot 1880.

Cornand & Cie Studio actief van 1878 tot 1888, achtereenvolgens in het Hoornstraatje, de Twaalfkamerenstraat en de Vlaanderenstraat.

Van Loo - Smet Charles Studio van 1877 tot 1904 in Lange Violettenstraat en Vlaanderenstraat. Lid van de Association belge de Photographie van 1893 tot 1904. Hij kreeg een artistieke opleiding en zijn fotos staan bekend als academische studies.

Informatie

Stadsarchief, Abrahamstraat 13, 9000 Gent, tel. (09)225 32 53 en (09)225 71 53, fax (09)233 11 58, e-mail (stadsarchief@gent.be)

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...