Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabeldoorgifte MBC dreigt niet langer mogelijk

Datum nieuwsfeit: 30-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Wijk bij Duurstede

Kabeldoorgifte van MBC dreigt niet langer mogelijk

Muziekauteursrechtenorganisatie BUMA heeft VECAI, de brancheorganisatie van de kabelbedrijven, laten weten dat zij geen regeling heeft kunnen treffen met de Arabische tv-zender Middle East Broadcasting Centre (MBC) over het betalen van de aan BUMA verschuldigde auteursrechtelijke vergoeding. In delen van Nederland, ook in onze gemeente, maakt MBC op dit moment nog onderdeel uit van het standaard televisiepakket, maar dit dreigt door de nu ontstane situatie niet langer mogelijk te zijn.

BUMA is een auteursrechtenorganisatie die toestemming moet verlenen voor de openbaarmaking van muziekrepertoire. Kabelbedrijven distribueren radio- en televisieprogramma's, waarin vrijwel altijd onderdelen uit het muziekrepertoire van BUMA zijn opgenomen. De programma-aanbieders, met uitzondering van de publieke, betalen de BUMA-vergoeding zelf. De kabelbedrijven spreken dit met de programma-aanbieders af om een te hoge stijging van de abonnementsprijzen te voorkomen.

Zo zou ook MBC met BUMA een regeling moeten treffen over de betaling van de BUMA-vergoeding. Onlangs heeft BUMA aan de kabelbedrijven echter laten weten, dat zij er niet met MBC is uitgekomen, omdat MBC niet bereid is de door BUMA verlangde vergoeding te betalen. MBC vindt deze veel te hoog en BUMA blijkt niet bereid over een lager bedrag te willen praten.
BUMA heeft daarom aangekondigd haar toestemming voor de doorgifte van het MBC-programma via de kabel te zullen intrekken. Kabelbedrijven zouden in dat geval zelf een regeling met de BUMA kunnen aangaan, maar dit lijkt voor de meeste een niet te rechtvaardigen uitzondering, met name richting andere programma-aanbieders.

Als BUMA en MBC niet spoedig alsnog een oplossing voor de situatie vinden, dreigt doorgifte van MBC in het standaard televisiepakket niet langer mogelijk te zijn. VECAI zou dit zeer betreuren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. R.F. van Esch, Algemeen Directeur van VECAI, tel. 070-3053333.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie