Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Impuls voor nieuwe onderzoeken Universiteit Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 30-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

30 augustus 2001

Impuls voor twee vernieuwende onderzoeken

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het kader van de Vernieuwingsimpuls 2001 subsidie toegekend aan de celbiologe dr. Anna S. Akhmanova en de historica dr. Arianne Baggerman. Zij behoren tot de 53 onderzoekers die dit jaar zijn uitverkoren om hun innovatieve onderzoeksplannen uit te voeren.

Anna S. Akhmanova

Mw. A.S. Akhmanova (Rusland, 1967) heeft Biologie gestudeerd in Moskou, promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op onderzoek naar de genetica van het fruitvliegje en is sinds 1997 verbonden aan de afdeling Celbiologie en Genetica van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. De subsidie van 1,5 miljoen gulden stelt haar in staat de komende vijf jaar onderzoek uit te voeren naar Cell growth and migration: the role of the cytoskeleton.

Dr. Akhmanova verricht onderzoek naar het cytoskelet in zoogdieren. Dit cytoskelet omvat een aantal uit eiwitten opgebouwde systemen die in cellen een sleutelrol spelen in celdeling, celgroei en celbeweging, processen die voor het lichaam essentieel zijn. Zij bestudeert in het bijzonder de zogenaamde microtubuli, die een systeem vormen waarover transport van stoffen binnen de cel plaatsvindt.

Dit transport en de groei van de microtubuli wordt mede geregeld door een groep eiwitten aan het uiteinde van de microtubuli. Door in muizen bepaalde genen of combinaties van genen uit te schakelen die zorgen dat deze eiwitten worden geproduceerd, wil de onderzoeker inzicht verwerven in de rol die de afzonderlijke eiwitten spelen in de processen van transport en de groei van microtubuli in verschillende soorten weefsels.

De resultaten van dit fundamentele onderzoek zouden in de toekomst de basis kunnen vormen voor studies naar kanker en genetisch bepaalde aandoeningen, zoals het Williams syndroom waarbij de ontwikkeling van de hersenen niet goed verloopt. De rol die microtubuli spelen in de processen van celgroei, celdeling en celbeweging kunnen nieuw licht werpen op de ontwikkeling van deze ziektebeelden.

Arianne Baggerman

Mw. J.A. Baggerman (1959) studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij promoveerde in 2000 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift 'Een lot uit de loterij. Familiebelangen en uitgeverspolitiek in de Dordtse uitgeversfirma A. Blussé en zoon (1745-1830)'. (SDU, Den Haag 2000). Sinds 1999 is zij in het kader van het NWO-project Inventarisatie negentiende-eeuwse egodocumenten als wetenschappelijk onderzoeksmedewerkster gedetacheerd bij de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen.

De subsidie van 1,5 miljoen gulden stelt haar in staat de komende vijf jaar onderzoek te doen naar Controlling Time and Shaping the Self. Education, Introspection and Practice of Writing in the Netherlands 1750-1914.

Het door de NWO gehonoreerde voorstel van Arianne Baggerman past in de internationale mentaliteitshistorische ontwikkelingen en sluit aan bij de groeiende belangstelling voor egodocumenten en schrijfcultuur als onderdeel van de mentaliteitsgeschiedenis. Het beoogt, de veranderende en meer saillante positie van het individu en het individualisme te meten aan de hand van het bijhouden van dagboeken, verslagen en tijdsplanning (agendas) in de periode 1750-1914. Op deze wijze hoopt zij een verband zichtbaar te kunnen maken tussen zelfbesef en tijdsbesef. De resultaten zullen onder meer van belang zijn voor de kennis van de ontwikkeling van ideeën over burgerschap en schrijverschap.

Het Vernieuwingsimpuls programma is een gezamenlijke actie van het Ministerie van OC&W, KNAW, VSNU en NWO en bedoeld om uitblinkende onderzoekers een carrièreperspectief in het wetenschappelijk onderzoek te bieden. Daarmee wordt de kwaliteit en de vernieuwing van het onderzoek gestimuleerd en de oprukkende vergrijzing van de wetenschappelijk staf aan universiteiten teruggedrongen.

Informatie m.b.t. Anna Akhmanova: voorlichter FGG Fred Balvert, tel (010) 408 8056, e-mail (balvert@facb.fgg.eur.nl)

Informatie m.b.t. Arianne Baggerman: tel (078) 631 4505; e-mail arianne-(marco@wxs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie