Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland en Duitsland versterken diplomatieke samenwerking

Datum nieuwsfeit: 31-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Buitenlandse Zaken


www.minbuza.nl

MIN BZ: Versterking BZ-samenwerking Nederland-Duitsland.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
Datum: 31 augustus 2001
Nummer: 104/01

Nederland en Duitsland versterken samenwerking op diplomatiek en consulaire gebied.

Minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen en zijn Duitse ambtgenoot Joschka Fischer geven zaterdag 1 september het startschot voor een intensievere samenwerking tussen hun beider ministeries.

In een proefproject zullen de beide landen uitwisseling van rapporten en andere informatie van hun ministeries van Buitenlandse Zaken en een aantal geselecteerde posten in het buitenland intensiveren. Voorts hebben de beide ministers besloten, eind 2001 een gezamenlijke ambassadeurs-conferentie te organiseren betreffende de Balkan.

Aan het proefproject voor informatie-uitwisseling zullen naast de beide ministeries Nederlandse en Duitse ambassades deelnemen in 13 kleine tot middelgrote landen in verschillende delen van de wereld waar Nederland en Duitsland vergelijkbare politieke belangen hebben. De informatie-uitwisseling zal in de eerste plaats de klassiek politieke berichtgeving betreffen.
Het proefproject heeft tot doel tot de best mogelijke informatievoorziening over betrokken regio's te komen, in het bijzonder daar, waar maar één van beide landen een vertegenwoordiging heeft.
Verder zullen de mogelijkheden van onderlinge werkverdeling worden beproefd.

Deze projecten sluiten aan bij eerdere vormen van samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland. Al sinds 1998 bestaat er een uitwisseling van personeel tussen de diplomatieke diensten, die haar waarde heeft bewezen. Deze uitwisseling krijgt met onmiddellijke ingang een vaste basis en de samenwerking op consulaire en administratief gebied alsmede de samenwerking in derde landen zal worden versterkt.

De beide ministeries van buitenlandse Zaken zullen elkaar helpen bij het zoeken naar praktische en betaalbare oplossingen voor de huisvesting van vertegenwoordigingen in het buitenland. In een proeffase wordt al een deel van het Nederlands consulaat-generaal in Karachi (Pakistan) in hetzelfde pand als het Duitse consulaat-generaal in die stad gevestigd. Bij wijze van experiment zullen de consuls-generaal aldaar de mogelijkheden elkaar over en weer te vervangen bezien.

In Bakoe (Azerbeidjan) werkt inmiddels een Nederlandse diplomate vanuit een kantoor in de Duitse ambassade aldaar.

In Abuja (Nigeria) en Dar es Salaam (Tanzania) richten beide landen samen met andere Europese partners gemeenschappelijke nieuwe kanselarijen in voor hun respectieve vertegenwoordigen.

De beide ministers van Buitenlandse Zaken spannen zich in om de samenwerking tussen de onderdelen van hun ministeries te versterken en de ervaring die daarbij wordt opgedaan te gebruiken als voorbeeld voor vergelijkbare samenwerking met andere EU-partners.

///

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie