Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Saab 9-3 Anniversary ter ere van 25 jaar turbotechniek

Datum nieuwsfeit: 31-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Saab 9-3 Anniversary ter ere van 25 jaar turbotechniek

(31 augustus 2001)

Saab en turbotechniek vormen reeds 25 jaar een hechte en succesvolle eenheid. Het Zweedse merk viert dit met een speciaal model: de 9-3 Anniversary. Deze uitvoering schittert door extra onderstreepte Saab kenmerken en door attractieve details: lichtmetalen wielen in de vorm van het turbinewiel van een turbo en een exclusief inteneur. De Anniversary vervangt de SE uitvoeringen en is verkrijgbaar als Cabrio, Coupe en als vijfdeurs, in combinatie met alle voor de 9-3 beschikbare motorvarianten van 125 tot 205 pk.

De Anniversary versterkt het sportieve temperament van de praktische 9-3. Gebaseerd op de uitvoering SE staat hij borg voor het beste dat Saab bij dit model te bieden heeft. Tot de uitrusting behoren immers al een voorspoiler, een verlaagde achterbumper en gestroomlijnde zijskirts. Op hoge snelheid ontstaat een grotere neerwaartse druk, waardoor de stabiliteit toeneemt.

Bij de 9-3 Anniversary krijgt het sportieve SE uiterlijk extra glans door nieuwe vijfspaaks 16-inch aluminium wielen. Voor het ontwerp stonden de schoepen van de turbolader model. Door hun lagere gewicht dragen de wielen bij aan de wegligging. De besturing wint aan scherpte en dat geldt eveneens voor het remmen. Bij plotselinge uitwijkmanoeuvres levert dat een makkelijker te controleren weggedrag op.

In het interieur valt de schitterende combinatie op van een speciaal voor de Anniversary ontworpen leersoort en stoffering in de kleuren grijs en beige. De opdruk turbo in de stoelen legt een associatie naar 25 jaar turbotechniek. Ook de deuren zijn met leer bekleed. Optioneel is een volledig in leer uitgevoerd interieur. Het met carbonfiber beklede dashboard past uitstekend bij de exclusieve aankleding van het interieur en onderstreept het sportieve karakter van de auto.

Saab 9-3 Aero met Anniversary interieur

Het in carbonfiber uitgevoerde dashboard van de nieuwe Saab 9-3 Anniversary is eveneens beschikbaar voor de 9-3 Aero die de 205 pk sterke 2,0-liter Turbo Ecopowermotor onder de kap heeft. Ook hier krijgt de leren bekleding de Turbo opdruk. De Aero is een jaar geleden geïntroduceerd met een imponerende frontspoiler, zijskirts en een stevige achterbumper. De 17 inch-wielen zijn standaard en dat geldt ook voor het Traction Control System (TCS).

De stoelen voorin hebben een speciaal gevormde voorzijde van de zitting voor extra ondersteuning van de bovenbenen. Ook de leuningen zijn ontworpen om de rug meer zijdelingse steun te bieden.

Met ingang van dit najaar zijn nagenoeg alle 9-3-versies verkrijgbaar in twee nieuwe lakkleuren: Polar wit (behalve op de Aero) en hazelnoot metallic bruin. Verder zijn bij de 9-3 2.Ot Ecopower (150 pk) de overbrengingsverhoudingen van de handgeschakelde vijfbak gewijzigd. Deze aanpassing levert een lager brandstofverbruik op.

De Saab 9-3 Cabriolet heeft voortaan dezelfde Isofix bevestiging voor een kinderzitje als de andere 9-3 modellen. Ook is de montage van een van fabriekswege te leveren windscherm veranderd waardoor het makkelijker te plaatsen of weg te nemen is.

De Saab 9-3 onderscheidt zich in zijn klasse doordat hij louter met turbomotoren verkrijgbaar is. De techniek zorgt voor aanzienlijk meer trekkracht in het lage- en middentoerenbereik. Alle krachtbronnen bereiken hun maximumkoppel al tussen de 2.000 en 3.000 toeren per minuut en houden dat vervolgens tot in de hogere toerentallen vast. Het maakt snel en veilig inhalen mogelijk omdat het zelden nodig is een versnelling terug te schakelen. De motor reageert onmiddellijk en overtuigend.

Aan de basis van de benzinekrachtbronnen staat de 2,0-liter light pressure turbomotor van 150 pk. Dan komt de 185 pk sterke 2.0 Turbo, gevolgd door de 2.0 Turbo van de 9-3 Aero, die 205 pk levert en daarmee zeer sportieve prestaties garandeert. Verder is er nog de 2.2 TiD turbodiesel met directe inspuiting, die nu 125 pk levert. Deze biedt een goede balans tussen kracht, comfort en een laag brandstofverbruik. De prijzen van de Saab 9-3 Anniversary beginnen bij fl.77.281,- (euro 32.800,-). Er is al een Saab 9-3 te koop voor fl.54.872,-(euro 24.900).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie