Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin bij 40-jarig jubileum Nationale Ballet te Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 31-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Het Koninklijk Huis
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

31/08/01 Koningin bij 40-jarig jubileum Het Nationale Ballet te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin woont op vrijdagavond 31 augustus in Het Muziektheater in Amsterdam de viering bij van het 40 jarig bestaan van Het Nationale Ballet. Tijdens de gala-voorstelling zullen balletten te zien zijn van de hand van Toer van Schayk (een wereldpremière), Rudi van Dantzig (Vier letzte Lieder), een Nederlandse première van William Forsythe, en een eenmalig feestballet van Hans van Manen. Dit programma zal worden aangevuld met enkele pas de deux, en met korte inleidingen van gastsprekers.

Het Nationale Ballet, opgericht in 1961 door Sonia Gaskell, heeft sinds 1986 als thuisbasis Het Muziektheater in Amsterdam. Met ruim 80 dansers uit verschillende landen is Het Nationale Ballet het grootste balletgezelschap van Nederland.

Onlosmakelijk verbonden met het gezelschap zijn de grote klassiekers als Assepoester, Romeo en Julia en Het Zwanenmeer. Maar ook George Balanchine, de grote vernieuwer van de academische dans, is met ruim twintig balletten goed vertegenwoordigd op het repertoire. Het Nationale Ballet is zelfs, na het door Balanchine zelf opgerichte New York City Ballet, belangrijkste schatbewaarder van zijn werk.

Het werk van de internationaal gerenommeerde Nederlandse choreografen Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Hans van Manen staat op het repertoire. Daarnaast komt ook het werk van jonge choreografen bij Het Nationale Ballet aan bod en wordt er aansluiting gezocht bij internationaal belangwekkende nieuwe stromingen door choreografen als Carolyn Carlson, William Forsythe, Edouard Lock en Maguy Marin uit te nodigen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie