Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Projectplan Museum Grafische Vormgeving gepresenteerd Breda

Datum nieuwsfeit: 31-08-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

31-08-2001

Projectplan Museum voor Grafische Vormgeving gepresenteerd De Beyerd wordt dé plek voor grafische vormgeving uit verleden, heden en toekomst. Om dit te verwezenlijken heeft het college van burgemeester en wethouders van Breda het projectplan voor de realisatie van het museum voor grafische vormgeving in Breda gepresenteerd. Hierin formuleert het college de doelstellingen en missie van het museum en worden de verschillende deelprojecten voor de uitvoering uiteengezet. Eind mei reserveerde de gemeenteraad al een bedrag van 30 miljoen voor dit toekomstige instituut. Op 27 september legt het college het projectplan voor aan de gemeenteraad. Indien ook deze instemt met het plan, betekent dit het startschot voor realisatie van het museum.

Het projectplan vormt het raamwerk voor zes deelprojecten. Het toekomstige museum wordt gevestigd in de huidige Beyerd, Centrum voor Beeldende Kunst, inclusief de aangrenzende ruimte van de Artotheek. Hiervoor is een ingrijpende verbouwing van het complex noodzakelijk. De beoogde architect voor de verbouw is Hans van Heeswijk. Twee andere grote deelprojecten betreffen de museuminrichting en de collectie. Verder dient de organisatie praktisch en in personele zin te worden aangepast aan de nieuwe functie van het instituut. Bovendien zal er gedurende het hele traject aandacht zijn voor communicatie, marketing en sponsoring. Het college zal de komende maanden voor ieder deelproject een plan van aanpak vaststellen.

In het toekomstige museum worden ontwikkelingen van betekenis in het grafisch ontwerpen verzameld en getoond, discussie gevoerd en publicaties geïnitieerd en is documentatie en informatie beschikbaar op het gebied van (visuele) communicatie. De maatschappelijke betekenis van grafisch vormgeven en de relatie met andere vormen van media-, beeld- en taalcultuur zullen inzichtelijk worden gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Het tentoonstellingsprogramma benadert het grafisch ontwerpen kritisch en gevarieerd, verkent de raakvlakken ervan met de beeldende kunst, de fotografie en de massamedia, presenteert de actualiteit naast het verleden en omvat individuele en thematische tentoonstellingen. Internationale tentoonstellingen contrasteren met en verlenen reliëf aan de Nederlandse vormgeving. Het museum houdt voor Breda een grote culturele verrijking in: het is niet alleen uniek in Nederland maar in heel Europa.

De Beyerd, museum voor grafische vormgeving zal naar verwachting medio 2004 haar deuren openen.

Breda, 31 augustus 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie