Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Raad van State stelt Kokkelvisserij weer in het gelijk

Datum nieuwsfeit: 31-08-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Raad van State stelt Kokkelvisserij weer in het gelijk

Faunabescherming verliest tweede geding tegen de kokkelvisserij binnen twee weken

Kapelle, 31 augustus 2001

Vandaag heeft de Raad van State de kokkelvisserij in het gelijk gesteld in een geding dat de Faunabescherming tegen de kokkelvisserij had aangespannen. Daardoor kan de kokkelvisserij met ingang van 3 september a.s. beginnen in de Oosterschelde. Twee weken geleden had de Faunabescherming een soortgelijk geding tegen de visserij over de verlengde vergunning voor het seizoen 2000-2001 al verloren. De rechter werd niet overtuigd door de argumentatie van de Faunabescherming dat de voedselreservering van 4.100.000 kilo kokkelvlees voor de vogels onvoldoende is: Niet aannemelijk is derhalve dat significante effecten voor de vogels zijn te verwachten bij het gebruik van de vergunning . Daarmee stemde de rechter in met de vergunningverlening van de overheid aan de kokkelvisserij waartegen de Faunabescherming bezwaar had aangetekend.

In het verleden hebben soortgelijke rechtszaken bij de Raad van State gediend ten aanzien van de vergunningverlening voor visserij in de Waddenzee. Ook deze rechtszaken, aangespannen door de Waddenvereniging en Vogelbescherming, werden steeds gewonnen door de kokkelvisserij. Dit jaar hebben Waddenvereniging en Vogelbescherming aangekondigd af te zien van een schortende werking van hun ingediende bezwaar.

Het seizoen van de kokkelvisserij loopt van begin september tot eind december. Er wordt dit jaar zowel in de Waddenzee als in de Oosterschelde gevist. In het vorige seizoen werd ongeveer 2,6 miljoen kilo kokkelvlees opgevist. De kokkelvissers vissen volgens een visplan waarin het accent ligt op duurzaamheid. Zo wordt er in twee clusters, met slechts acht schepen in de Waddenzee en zes in de Oosterschelde, selectief gevist op kwalitatief goede kokkels. Gemiddeld bevissen de kokkelvissers jaarlijks ongeveer 1,5 % van de Waddenzee.

Nadere informatie voor de media:

Ir J. Holstein, tel 0113-330147

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie