Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bestrijding van malaria en dengue in Vietnam

Datum nieuwsfeit: 01-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


RADIO
PERSBERICHT

TEMA
focus op maatschappelijke tendensen

Zaterdag 1 september 2001, 14.02-15.00 uur, Teleac/NOT 747 AM Live te beluisteren via Internet op www.omroep.nl/747am Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand

Tema over bestrijding van malaria en dengue in Vietnam

Dit is het laatste van vijf programma's waarin antwoord wordt gezocht op de vraag waarom gevaarlijke (tropische) ziekten nog steeds de wereld niet uit zijn, ondanks de aanwezigheid van kennis en financiën. Deze keer aandacht voor de aanpak van malaria en dengue in Vietnam.

Daar is het MCNV, het Medisch Comité Nederland-Vietnam, al vele jaren nauw betrokken bij het indammen van malaria en dengue. Een gesprek met Ron Marchand van het MCNV over de Nederlandse betrokkenheid bij het onderzoek naar en de bestrijding van malaria. Verder een reportage over de wijze waarop in Vietnam onderzoek wordt gedaan naar de malariamug. Bij het verzamelen van te onderzoeken muggen wordt onder andere gebruik gemaakt van Vietnamezen die zich - tegen betaling - 's nachts in de bossen vrijwillig blootstellen aan deze mug, zich laten steken, om de mug vervolgens te kunnen vangen.

De infectieziekte dengue (knokkelkoorts) is wat minder bekend, maar volgens deskundigen gaat het om een snel groeiend probleem, vooral in Zuidoost-Azië. Er is geen vaccin of medicijn voor dengue. De enige manier om knokkelkoorts te voorkomen is ervoor te zorgen dat de mug die het virus op de mens overbrengt, zich niet kan vermenigvuldigen en verspreiden. Een reportage uit Vietnam over het werk van Rick Jacobsen van het Medisch Comité Nederland.

Deze uitzending is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van NCDO, duurzame wereld. Onderdelen van dit programma werden eerder uitgezonden op 25 november 2000, en 13 en 20 januari 2001.

TEMA - focus op maatschappelijke tendensen - wordt gemaakt door Zita Bebenroth, Irma Koevoet en Menno Hoeboer. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie