Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NS Halfjaarbericht 2001

Datum nieuwsfeit: 03-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Spoorwegen
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

NS Halfjaarbericht 2001
3 september 2001
Het bedrijfsresultaat van NS Groep is in de eerste helft van 2001 meer dan gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De kosten van acties in het kader van het verbeterprogramma Bestemming: klant en de vele maatregelen ter verbetering van de beschikbaarheid van treinen en personeel, drukken het bedrijfsresultaat van NS Groep in deze periode aanzienlijk. Die kosten zullen ook van invloed blijven op de resultaten van het tweede halfjaar, wanneer NS voorrang geeft aan acties die al op korte termijn de basiskwaliteit moeten verbeteren. Dankzij tijdelijk hogere rentebaten is het nettoresultaat over het eerste halfjaar toch nog hoger uitgekomen.

In het eerste halfjaar van 2001 is een bedrijfsresultaat behaald van 91 miljoen, ruim 55% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijfsresultaat 205 miljoen bedroeg. Na verrekening van financiële baten en lasten en na aftrek van belasting komt het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening uit op 168 miljoen en is daarmee 14% hoger dan in de eerste helft van 2000. Het saldo van rentebaten en lasten is in het eerste halfjaar aanzienlijk gunstiger dan vorig jaar in verband met de verkoop van het NS belang in Telfort medio 2000. Dit is echter slechts een tijdelijk voordeel. De rentebaten zullen in het tweede halfjaar aanzienlijk lager uitkomen doordat medio 2001 een eenmalige bijdrage voor structuurversterkende maatregelen aan Railinfrabeheer wordt betaald. Tot die bijdrage ter grootte van 2,9 miljard is eind vorig jaar besloten.

In 2000 is niet alleen het belang in Telfort afgestoten, ook dochteronderneming Holland Railconsult is verkocht. De resultaten van beide bedrijven zijn dan ook niet meer in de halfjaarcijfers meegenomen. Daardoor dalen zowel de totale opbrengsten van NS Groep (met ruim 6% naar 2.761 miljoen) als de kosten (met bijna 3% naar 2.670 miljoen).

Bij de kernactiviteiten is de omzet reizigersvervoer gering gestegen, terwijl de omzet op de stations een duidelijke stijging liet zien. De kosten namen echter in verhouding veel meer toe dan de omzet. Acties die verband houden met Bestemming: klant en de beschikbaarheid van materieel en personeel, kwamen in de loop van 2000 op gang. De daarmee samenhangende kostenstijgingen traden eerst in de loop van 2000 op en lopen in 2001 versterkt door.

Nieuwe organisatie

In het eerste kwartaal is de NS-organisatie aangepast als gevolg van een strategische heroriëntatie. In de nieuwe organisatie werken de NS bedrijven hechter samen aan één gemeenschappelijke missie: De Reis van de Klant. De belangrijkste verschuivingen die in de organisatie worden doorgevoerd zijn: concentratie van het commerciële beleid en de commerciële activiteiten in het onderdeel NS Commercie, aparte positionering van NS Internationaal voor de grensoverschrijdende vervoersactiviteiten en het overbrengen van Tickets & Service van NS Reizigers naar NS Stations.

De aangekondigde procesvereenvoudiging is bij de invoering van de nieuwe dienstregeling op 10 juni 2001 ingevoerd. Naarmate die datum naderde werd de discussie hierover heviger. Het onderwerp leidde bij een deel van het rijdend personeel tot arbeidsonrust die uitmondde in stakingen. De overdracht van de aandelen van de taakorganisaties aan de Rijksoverheid wacht op definitieve goedkeuring door het Parlement.

Kwaliteit blijft achter

De kwaliteit van onze dienstverlening ligt niet op het gewenste niveau. De gemiddelde punctualiteit ligt met 82% onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar (ruim 86%). De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de tekorten aan materieel en personeel en storingen in de infrastructuur. Voor de oplossing van deze problemen zijn diverse maatregelen genomen. In 1999 en 2000 zijn omvangrijke materieelbestellingen geplaatst; vanaf vorig jaar begonnen ook op grote schaal campagnes om conducteurs te werven en tegelijk kandidaten voor de ondersteunende functie van treinsurveillant.

Door het tekort aan treinen en rijdend personeel staat de dienstuitvoering sinds het najaar van 2000 onder druk. Verder sorteert het veelomvattende verbeterplan Bestemming: klant nog onvoldoende voor de klant merkbare effecten in de praktijk. Om die reden is besloten voorrang te geven aan de projecten die al op korte termijn de basiskwaliteit van de dienstverlening naar een hoger niveau kunnen brengen. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn in dit kader het materieel, het personeel, de service en informatie en de logistieke processen voor het rijden van treinen.
De sociale onveiligheid speelt ons parten. In overleg met overheden en Spoorwegpolitie wordt gewerkt aan de verbetering van de sociale veiligheid op de stations en in de treinen.

Iets minder reizigers

De omvang van het reizigersvervoer ligt als gevolg van de stakingen met 6.733 miljoen reizigerskilometers enigszins onder het niveau van het eerste halfjaar van 2000 (6.894 miljoen).

Het bedrijfsresultaat van het reizigersvervoer is vergeleken bij vorig jaar meer dan gehalveerd doordat de kosten aanmerkelijk meer zijn gestegen dan de bedrijfsopbrengsten, die slechts gematigd zijn toegenomen.

In juni van dit jaar heeft de Minister van Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt dat het consortium waarin NS deelneemt samen met de KLM, ondersteund door National Express, de eerste partij is bij verdere onderhandeling over de exploitatie van de Hogesnelheidslijn-Zuid. In de tweede helft van 2001 wordt het bod van de combinatie in detail uitgewerkt.

Nog steeds vallen te veel treinen uit door technische oorzaken. Er is veel aandacht voor het vermijden en oplossen van technische problemen en voor de onderdelenlogistiek. De maatregelen moeten leiden tot verbetering van de inzetbaarheid. Maar zolang het bestelde nieuwe materieel er nog niet is, blijft de materieelbeschikbaarheid nog onder het gewenste niveau.

De omzet op de stations is in vergelijking met vorig jaar gestegen met 9% naar ruim 400 miljoen. Bijna de helft van deze omzet vloeit voort uit activiteiten die NS Stations in eigen beheer heeft. Doordat de kosten in het eerste halfjaar zijn gestegen als gevolg van de eerdergenoemde organisatiewijziging binnen NS, is het bedrijfsresultaat achtergebleven in vergelijking met het eerste halfjaar van 2000.

Het resultaat van de vastgoedactiviteiten blijft achter bij vorig jaar, voornamelijk omdat de projectontwikkeling vorig jaar incidenteel hoge resultaten opleverde. In het eerste halfjaar is een overeenkomst gesloten met de gemeente Utrecht over het bouwvolume aan de westzijde van station Utrecht Centraal.

In het eerste halfjaar is het personeelsbestand van NS Groep gegroeid met bijna 1.000 fte van 21.299 fte ultimo 2000 naar 22.296 fte eind juni 2001 (inclusief deelnemingen, exclusief verkochte ondernemingen). Deze toename vond voornamelijk plaats bij het reizigersvervoer en het materieelonderhoud.

In het eerste halfjaar van 2001 is voor een bedrag van 643 miljoen aan investeringsuitgaven gedaan. Hierbij lag de nadruk op aanbetalingen voor nieuwe reizigerstreinen. In totaal staat voor een bedrag van ruim
1,4 miljard aan materieelbestellingen uit. Vanaf februari 2002 stromen geleidelijk de 150 in Duitsland gekochte gereviseerde rijtuigen binnen. De eerste nieuwe dubbeldeksrijtuigen worden in de tweede helft van 2002 verwacht.

Mede gezien de ontwikkelingen in het eerste half jaar is de verwachting dat het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor het gehele jaar 2001 aanmerkelijk onder het niveau van vorig jaar zal liggen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...