Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel dividendstripping en optierechten

Datum nieuwsfeit: 03-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Wetsvoorstel dividendstripping en optierechten

Persbericht

No 01/234

Den Haag

31 augustus 2001

Wetsvoorstel dividendstripping en optierechten verzonden aan Tweede Kamer

Vandaag is het wetsvoorstel Wijziging van belastingwetten in verband met dividendstripping en het verlenen van optierechten aan werknemers verzonden aan de Tweede Kamer . In dit wetsvoorstel van staatssecretaris Bos staan maatregelen tegen dividendstripping. Daarnaast is wetgeving opgenomen naar aanleiding van recente jurisprudentie op het terrein van inkoop op aandelen ter afdekking van optieverplichtingen aan werknemers.

Maatregelen tegen dividendstripping zijn 27 april jongstleden per persbericht aangekondigd. Daarbij is aangegeven dat de maatregelen zullen terugwerken tot en met de datum van het persbericht. Dit om nieuwe gevallen van dividendstrippen te voorkomen.

In het wetsvoorstel worden alle bekende vormen van dividendstripping aangepakt terwijl ook tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van overkill die bestonden tegen de eerder voorgestelde maatregelen. In het wetsvoorstel wordt een omschrijving gehanteerd van het resultaat dat met de dividendtransacties wordt bereikt. De maatregel houdt in dat verrekening, teruggaaf of vermindering van dividendbelasting wordt uitgesloten ten aanzien van degene die het dividend ontvangen heeft en om verrekening of teruggaaf verzoekt, maar die niet de uiteindelijke gerechtigde is tot het dividend. Dit geldt alleen als de dividendontvanger een gunstiger recht op verrekening, teruggaaf of vermindering heeft dan de uiteindelijke gerechtigde. Een vergelijkbare aanpak geldt in de situatie waarin inhouding van dividendbelasting achterwege kan worden gelaten.

De regeling met betrekking tot de inkoop van aandelen ter afdekking van optieverplichtingen aan werknemers is 23 maart jongstleden aangekondigd in een persbericht. Beoogd wordt de ongewenste effecten van recente jurisprudentie weg te nemen.

Het wetsvoorstel is te lezen op internet: www.minfin.nl

Woordvoerder:

Remco Dolstra

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie