Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening Academisch Jaar in Sint-Laurenskerk in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 03-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam


In het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa op 3 september feestelijke opening Academisch Jaar met unieke stoet van hoogleraren door de stad.

* multicultureel debat met Rick van der Ploeg, Anton Zijderveld en anderen

* 'maidenspeech van nieuwe voorzitter College van Bestuur
* fadozangeres Mónica Triga

Opening Academisch Jaar in de Sint-Laurenskerk

'Rotterdam is vele steden' luidt het motto van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat de stad als 'Kennisstad' kan worden aangemerkt is op maandag 3 september 2001 voor ieder waar te nemen. De universiteit verlaat haar ivoren toren en komt naar de stad. Voor de openingsceremonie van het Academisch Jaar van de EUR wordt dit jaar - het jaar van de culturele hoofdstad - de beslotenheid van Woudestein ingeruild voor de Grote of Sint-Laurenskerk.

Stoet

De cortèges, waaronder die van de hoogleraren traditioneel in toga naar verwachting zon 150 - gaan om 15.00 uur te voet van de zesde verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat via de Binnenrotte naar de kerk. Zij volgen een kleurrijk pad: leerlingen van de Jan Prinsschool hebben in de middagpauze met stoepkrijt de weg naar de kerk opgesierd. Vele tekeningen, met Rotterdam als thema, markeren de meterslange route.

Tentoonstelling

Dat voor het vertrekpunt de Centrale Bibliotheek is gekozen, is niet zonder reden. In de hal van de bibliotheek valt de gehele maand september de tentoonstelling Erasmiana & Erasmania, over Erasmus en academische rituelen te bewonderen. Togas, fotos van universitaire plechtigheden en attributen als de pedellenstaf zijn daar onder meer te zien.

Multicultureel debat

Op de opening van het Academisch Jaar spreekt voor het eerst de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur, mw.dr. J.C.M. van Eijndhoven. Onder leiding van prof.dr. A.C. Zijderveld vindt vervolgens een debat plaats (ca. 45 minuten). Prof.dr. G.B.M. Engbersen, hoogleraar Sociologie, prof.dr. P. Schnabel, directeur Sociaal Cultureel Planbureau, Ahmed Aboutaleb, directeur Forum, Karima Zoundri, studente Bestuurskunde en dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, debatteren over 'Het einde van het minderhedenbeleid'. De academische plechtigheid eindigt met de officiële opening van het nieuwe collegejaar door de rector magnificus van de universiteit, prof.dr.ir. J.H. van Bemmel. Twee muzikale intermezzos, van de organist Mar Bruinzeel en de fadozangeres Mónica Triga onderbreken het programma.

Programma maandag 3 september

12.00 uur Leerlingen van de Jan Prinsschool (voor basisonderwijs) versieren de route naar de Grote of Sint-Laurenskerk met een 250 meter lange tekening

15.00 uur De hoogleraren en andere cortèges vertrekken vanaf de Centrale Bibliotheek naar de kerk

15.20 uur Studenten zingen bij het standbeeld van Desiderius Erasmus traditiegetrouw het Io Vivat.

15.30 uur Aanvang officiële programma opening Academisch Jaar
* Welkomstwoord van mw.dr. J.C.M. van Eijndhoven, voorzitter College van Bestuur

* Intermezzo: Mar Bruinzeel speelt een orgelimprovisatie op Gaudeamus Igitur

* Inleiding van prof.dr. A.C. Zijderveld op het multiculturele debat 'Het einde van het minderhedenbeleid?'

* Debat o.l.v. prof.dr. A.C. Zijderveld met als gasten Karima Zoundri, ing. A. Aboutaleb, dr. F. van der Ploeg en de hoogleraren dr. G.B.M. Engbersen en dr. P. Schnabel

* Intermezzo: Mónica Triga en ensemble spelen Fado MundiaL
* Opening van het Academisch Jaar 2001-2002 door prof.dr.ir. J.H. van Bemmel, rector magnificus

17.00 uur Receptie in de omgang van de kerk

Noot voor de pers

Vanzelfsprekend bent u van harte welkom bij deze feestelijkheden. Op schrift (via mail of fax) kunt u vooraf ontvangen:
* debatnotitie van prof.dr. A.C. Zijderveld (2 paginas)
* rede van mw.dr. J.C.M. van Eijndhoven, voorzitter College van Bestuur

* rede van prof.dr.ir. J.H. van Bemmel, rector magnificus
Gaarne aanmelding vooraf van uw komst bij Cora Boele, persvoorlichting IEB, tel (010) 408 1216/408 1777; e-mail (boele@daz.eur.nl) Telefonische informatie weekend 1-2 september, (010) 451 1496 (Ger Lugtenberg), 06 22 406554 (Ton Molendijk)
De schrijvende pers dient uiterlijk 15.15 uur plaats te nemen in de kerk. Journalisten van radio en tv alsmede fotografen svp aanmelden. Voor uitgebreide informatie zie ook www.eur.nl

Publieksinformatie
Belangstellenden zijn welkom zowel bij de stoet als in de Grote of Sint-Laurenskerk.
Programma & aanmelding (reeds zon 800!) via www.eur.nl of tel (010) 408 1006

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie