Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stijging werkgelegenheid in Callcenters

Datum nieuwsfeit: 03-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Logo Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken

3 september 2001 Nr. 01/151

Kansen op werk voor vrouwen, arbeidsgehandicapten en allochtonen in callcenters

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van telefonie en computers zal de werkgelegenheid in callcenters naar verwachting stijgen. Dit biedt kansen op werk aan speciale groepen op de arbeidsmarkt, zoals vrouwen, arbeidsgehandicapten en allochtonen. Er werken al veel vrouwen in deze branche. Vanwege de flexibele arbeidstijden bieden callcenters veel mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren.

Dit schrijft minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer bij het rapport "Arbeid in callcenters". Het onderzoek is uitgevoerd in het kader het Nationaal Actieplan Elektronische Snelweg door het onderzoeksbureau Research voor Beleid. Opdrachtgevers waren het ministerie van Economische Zaken dat de uitvoering van het actieplan coördineert, en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Callcenters verzorgen in opdracht van bedrijven en instellingen (een deel van) de marketing en/of contacten met de klanten van deze bedrijven over de serviceverlening. Bedrijven hebben een eigen callcenter ("inhouse" centra) of besteden het benaderen en/of de serviceverlening aan (potentiële) klanten uit ("outhouse" centra).

In het onderzoek stonden de kansen en bedreigingen van het werk in de callcenters centraal. Voor het onderzoek is gesproken met werkgevers en met werknemers in de branche.

De bedreigingen voor werk in deze branche schuilen volgens de onderzoekers onder meer in de krapte op de arbeidsmarkt, de lage arbeidsvoorwaarden in de "outhouse" centra en de arbeidsomstandigheden. Minister Vermeend schrijft de Tweede Kamer dat hij de resultaten van het onderzoek onder de aandacht zal brengen van de organisaties van werkgevers en werknemers in de branche.

Het aantal werknemers in callcenters werd vorig jaar geschat op 200.000. De vraag naar nieuwe medewerkers is groot, enerzijds om tegemoet te komen aan de groei in de sector en anderzijds om vertrekkende werknemers te vervangen. Per jaar vertrekt ongeveer 17% van de werknemers.

Driekwart van de werknemers in deze branche is vrouw. Bijna 20% van de werknemers is student. In de "outhouse" callcenters is één op de vijf werknemers jonger dan 21 jaar. In de "inhouse" callcenters ligt dit percentage op 2.

In de gehele branche maken werknemers een werkweek van gemiddeld 25 uur. Werknemers van "inhouse" callcenters verdienen ruim 15% meer dan werknemers in "outhouse" centers De salarissen in "inhouse" centers liggen ongeveer 30% boven het minimumloon. In outhouse centers ligt het salarisniveau 15% boven dit loon.

De werknemers van interne centers vallen meestal onder de CAO die voor dat bedrijf geldt. "Outhouse" callcenters kennen geen CAO.

De bij het onderzoek betrokken werknemers zijn over het algemeen tevreden over hun werkomstandigheden. Er zijn wel risicos verbonden aan het werken in callcenters. Repeterende bewegingen komen vaak voor en stress ligt steeds op de loer doordat het tempo van het werk in hoge mate wordt bepaald door het aantal telefoontjes dat een werknemer per uur moet afhandelen.

De werkhouding van medewerkers van callcenters is erg belangrijk. Als daar onvoldoende aandacht voor is, wordt de kans op RSI groter.

Het ziekteverzuim binnen de branche lag in 1998 op 6,9% voor de vaste krachten en op 8,1% voor tijdelijke medewerkers. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde van 5% in 1998. Aangezien 75% van de werknemers vrouw is en het ziekteverzuim onder vrouwen hoger is dan onder mannen, verklaart dit wellicht voor een deel het relatief hoge ziekteverzuim.-----------------------------------Het rapport "Arbeid in callcenters" kost f 31,- en is verkrijgbaar bij Elsevier bedrijfsinformatie, postbus 808, 7000 AV Doetinchem, telefoon 0314 - 35 83 58.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie