Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse minister Picqué nu ook tegen spam

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Picqué tegen spamming, in late navolging van VU (04/09/01)

De VU-Kamerfractie neemt kennis van de mededeling van minister Picqué dat hij een voorontwerp van wet klaar heeft dat de stroom van ongevraagde commerciële boodschappen via e-mail moet beperken.

Dit is rijkelijk laat.

Het ongevraagd versturen van e-post, SMS-berichten en reclameaanbiedingen via de mobiele telefoon, telefonische postbus en de telefax, leidt tot heel wat ongenoegen bij steeds meer mensen. Spamming is het massaal en soms herhaaldelijk versturen van commerciële e-mails naar personen die dit niet gevraagd hebben. Er zijn inderdaad een pak nadelen aan verbonden voor de consument. De ontvanger van dit ongevraagd commercieel e-postverkeer betaalt voor het downloaden ervan, zonder dat hij eerst kan nagaan welke berichten gewenst en welke ongewenst zijn. Daarna moet hij tijd investeren in het lezen en eventueel vernietigen van de boodschap. Vaak hebben de internetgebruikers ook niet de concrete mogelijkheid om te laten weten dat zij dergelijke e-berichten niet langer wensen te ontvangen.

Ook de internet service providers zijn tegenstanders. Spamming brengt voor hen heel wat kosten met zich mee.

Op 8 juni 2000 werd een Europese Richtlijn inzake elektronische handel goedgekeurd. Zij had uiterlijk tegen 17 januari 2002 in ons recht moeten worden omgezet.

Kamerlid Geert Bourgeois ondervroeg reeds zowel de minister van justitie als minister Picqué. Op 19 april sloot de minister zich aan bij het voorstel van de VU om het opting-in-systeem in te voeren. Dit betekent dat alleen diegenen die verklaren dat zij reclame zullen ontvangen, hiermee bestookt kunnen worden.

Bij het opting-out-systeem moet de reclame ontvanger een bericht sturen om te zeggen dat hij of zij dergelijke reclame niet langer wenst te ontvangen.

Reeds op 18 juli 2001 dienden de kamerleden Frieda Brepoels en Geert Bourgeois een wetsvoorstel in tot wijziging van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument (www. dekamer.be DOC 1369/001).

Het laat zich raden dat de minister de behandeling van zijn ontwerp zal doordrukken, ten koste van het parlementair initiatief.

Het zou van meer waardering voor het parlement getuigen mocht de minister het VU voorstel als basis van de bespreking in de kamercommissie willen aanvaarden.

De VU troost zich met de gedachte de doorbraak gecreëerd te hebben voor een efficiënte bescherming van de consument door middel van een wettelijke regeling.

Auteur:
VU-kamerfractie
Geert Bourgeois, kamerlid, en Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie